joi, 20 decembrie 2018

Intervenția președintelui PNL, Ludovic Orban, la Digi24 - 20 decembrie 2018

(Spuneți-ne ce șanse considerați dv. că are moțiunea. Noi am făcut un calcul și pe hârtie lucrurile nu prea arată foarte bine) 

Oamenii trebuie să știe că moțiunile de cenzură inițiate de opoziție au rareori șanse de a fi adoptate. Pe de altă parte este obligația Partidului Național Liberal și a celorlalți parteneri din opoziție să apeleze la unicul demers constituțional democratic pe care îl are la dispoziție pentru a pune punct guvernării nocive exercitate de clanul Dragnea, prin intermediul unor interpuși precum Dăncilă și ceilalți miniștri și care, repet, face un rău imens României.

Facem ceea ce trebuie, avem motive suficiente, populația ne sprijină în demersul nostru. Peste 80% din populația României nu mai are încredere în Guvernul  Dăncilă. Aproape 85% dintre cetățenii români consideră că România se duce într-o direcție greșită.

Ne facem datoria, am depus moțiunea de cenzură, am negociat practice de 2 luni de zile, dacă nu și mai mult,  cu zeci și sute de  parlamentari din majoritatea guvernamentală.

(Ați reușit să convingeți parlamentarii din majoritate?) 

Vom vedea în  momentul exercitării votului, pentru că după declarațiile PSD-ALDE, se pare că nu o să îi lase să voteze. De altfel au și fost încurajați o parte dintre ei să plece acasă.

(Informațiile spun că vor rămâne 20-30 de oameni de la putere, atât cât să vă asigure un cvorum. Informațiile noastre sunt acelea că nu vor vota) 

Asta îmi arată foarte clar că la ora actuală conducerea PSD și conducerea ALDE nu mai are încredere în parlamentarii pe care îi conduce  și din cauza asta nu îi lasă să voteze ca nu cumva unii dintre ei să voteze în favoarea moțiunii de cenzură la adăpostul votului secret.

Pentru mine lucrurile sunt simple. În ceea ce s-a întâmpat în ultimul an în România, părerea mea este  că cine nu votează astăzi moțiunea de cenzură este fie mai prost decât Dragnea, fie mai ticălos decât Dragnea, fie mai prost decât Dăncilă, fie mai nesimțit decât Tăriceanu.

(Domnule Orban, trebuie să rectificăm totuși declarația dv. să nu fie jigniri) 

Sunt declarațiile mele, nu sunt jigniri, dar orice om care are ochii deschiși are mintea la purtător. Cel puțin după ziua de ieri poate să înțeleagă că acest guvern duce România în criză, distruge complet orice perspectivă de dezvoltare și riscă să provoace o criză economică care să ducă la înrăutațirea vieții fiecărui cetățean roman.

(Nu ați reușit să îi convingeți nici pe cei de la UDMR. Ați avut o discuție cu dl. Kelemn Hunor. În ce termeni s-a purtat discuția, pentru că ulterior v-a acuzat că nu aveți program de guvernare, nu aveți premier, nu aveți 70 de voturi) 

Moțiunea de cenzură este despre acest guvern. Prin votul la moțiunea de cenzură un partid politic, un parlamentar spune dacă este de accord să nu mai existe acest guvern  sau dacă vrea ca acest guvern să își continue activitatea. Cine nu votează moțiunea de cenzură consider că acest guvern este bun  și trebuie să își continue activitatea.

(UDMR nu votează nici în favoare, nici împotrivă) 

Deci nu votează moțiunea de cenzură. Cine nu votează moțiunea de cenzură înseamnă că  nu vrea ca acest guvern să cadă, pentru că dacă ar vrea să cadă ar trebui să voteze cu moțiunea de cenzură.

(Spunea domnul Kelemn Hunor că nu vrea să cadă acest guvern, pentru că nu are o alternativă, că alternativa vine înainte, nu după) 

Este un alibi, nu este...Pentru orice om de bun simț care vede ce se întâmplă în România este limpede faptul că orice zi în care rămâne acest guvern la putere și  sistemul de putere condus de Liviu Dragnea, în mod ocult continuă să își bată joc  de România, face un rău imens României. Cine nu votează moțiunea de cenzură înseamnă că este complicele lui Dragnea în proiectul de distrugere a României, de scoatere de pe harta lumii ciziviliate, de provocare a unei crize economice grave și mai ales de distrugee a democrației din România.

(Ce îl ține pe dl.Kelemen Hunor lângă PSD și ALDE?) 

Vă rog să îl întrebați pe dânsul, nu pe mine.

Eu cu toti cetățenii români de etnie maghiară cu care am discutat, repet,cu toti cu care am discutat au exprimat opinii total defavorabile față de Dragnea  și față de acest guvern

(Inclusiv domnul Kelemn Hunor spunea că are foarte multe nemulțumiri cu privire la această guvernare) 

Daca esti nemulțumit de guvern votezi împotriva acelui guvern, adică votezi în favoarea moțiunii de cenzură. Nu există alte lucruri. Ori votezi moțiunea dacă consideri că acel guvern e prost și face rău României, ori dacă nu votezi moțiunea înseamnă că ești cu guvernul respectiv.

Această ambiguitate care încearcă să se inducă în opinia publică este greșită. Deci, cine nu votează moțiunea de cenzură este cu guvernul, sa fie limpede. Iar dacă UDMR astăzi nu votează moțiunea de cenzură, înseamnă ca e cu guvernul.

(Poate se putea implica mai mult Președintele, astfel încât să aveți o șansă  să negociați mai bine cu cei de la UDMR? De exemplu, șeful statului putea să facă niște consultări din care să rezulte o posibilă altă majoritate, cu o posibilă altă variantă de premier) 

 Președintele statului efectuează  consultări la formarea guvernului, nu  poate să implice prin atribuțiile constituționale pe care le are ca președinte în discuții cu cine? Partenerii de consultări ai președintelui sunt formațiunile politice reprezentate în Parlament și care participă la discuții prin liderii lor. Ce ați vrea acum, ca președintele să înceapă să discute individual cu fiecare parlamentar? Și-a exprimat public poziția și anume că acest guvern este un rău imens pentru România și că dorința sa este ca acest guvern să  își înceteze activitatea pentru că pentru binele României.

 Președintele nu se poate implica în negocieri. Cine  vehiculează astfel de idei și inițiază astfel de propuneri ca președintele să se implice, înseamnă că vrea  să îl scoată pe președinte din hainele constituționale.

(Vă ajunge simpatia președintelui, pentru că aceasta a fost poziția dumnealui ieri, că are o simpatie pentru opoziție. Este suficientă simpatia lui?) 

Nu e numai simpatie, ci este și o susținere morală pe care o avem în acest demers, pentru că repet,  președintele României a spus ceea ce se vede cu ochiul liber și anume  că acest guvern este extrem de slab, de incompetent, că nu are capacitatea de a face față provocărilor pe care le are în față  și că în plus nici măcar nu conduce guvernul asta în treburile publice, ci practic din alte puncte oculte, din zona clanului Dragnea, camarilei din jurului lui Dragnea, se conduce în mod ocult acest guvern, care este format în mare parte din marionete care nu fac decât să execute comenzi politice.

(Ați avut mai devreme o ședintă de grup. De la PNL este toată lumea prezentă?) 

Din evaluarea care au făcut-o există o singură persoană absenta și asta nu a depins de noi. Este o colegă a noastră care a născut.

(Deci măcar 163 de voturi câte semnături sunt, o să aveți sigur) 

Pentru a putea câștiga orice bătălie  trebuie să dai bătălia respectivă, să te prezinți pe câmpul de luptă și noi suntem prezenți pe câmpul de luptă. Mai este o vorbă românească care spune că încercarea moarte n-are.

Pentru noi, repet, este o  obligație morală să apelăm la toate pârghiile constituționale și legale pe car ele avem la dispoziție pentru a reuși să oprim dezastrul pe care  îl provoacă României acest guvern.

Niciun comentariu: