miercuri, 26 decembrie 2018

Spectacol cosmic

NASA Hubble Space Telescope










































Spectacolul stralucitor al emisferei sudice RS Puppis, aflat în centrul imaginii, este înfășurat într-un cocon de praf reflectorizant, iluminat de o stea strălucitoare. Super steaua este de zece ori mai masivă decât Soarele și de 200 de ori mai mare.

Și destul de departe. Este la 6500 ani lumină! Se spune că steaua este în creștere!

NASA

„RS Puppis luminează ritmic și se estompează într-un ciclu de șase săptămâni. Este una dintre cele mai luminoase din clasa așa-numitelor stele variabile Cepheid. Luminozitatea medie intrinsecă este de 15.000 de ori mai mare decât luminozitatea soarelui.

Nebuloasa pâlpâie în luminozitate, pe măsură ce impulsurile de lumină din Cepheid se propagă spre exterior. Hubble a făcut o serie de fotografii ale luminii care străbate nebuloasa într-un fenomen cunoscut sub numele de "ecou luminos". Chiar dacă lumina se deplasează prin spațiu suficient de rapid pentru a acoperi decalajul dintre Pământ și Lună într-o clipă mai mult de o secundă, nebuloasa este atât de mare încât lumina reflectată poate fi fotografiată de fapt prin traversarea nebuloasei.


Observând fluctuația luminii din RS Puppis, precum și înregistrarea reflecțiilor slabe ale impulsurilor luminoase care se deplasează peste nebuloasă, astronomii pot măsura aceste ecouri luminoase și fixează o distanță foarte precisă. Distanța până la RS Puppis a fost redusă la 6500 de ani-lumină (cu o marjă de eroare de numai un procent).”

Să lăsăm imaginația să zburde liniștită. Nu este nici un pericol. Enorma stea este destul de departe, la 1/4 din distanța dintre sistemul solar și mijlocul galaxiei în care suntem. Nu cred să existe planete cu forme de viață care să o orbiteze așa că „o voi ocoli” în momentele în care mă gândesc la spațiul cosmic și la eventualitatea ca niște „extratereștri” să existe pe o planetă sau un satelit natural al unei planete gazoase. Hm! Nu cred în posibilitatea ca forme de viață să poată părăsi propria planetă și să participe la călătorii interstelare. Așa că nu sunt un susținător al fanteziilor UFO. Sunt însă convins că viața nu este proprie doar planetei noastre. Sunt aproape convins că poate exista pe acele corpuri cerești care oferă vieții posibilitatea de a apare și a se dezvolta. Norocul meu este că nu sunt om de știință care are obligația de abținere fără să aibă probe indubitabile care să confirme sau infirme o teorie. 😂

Niciun comentariu: