sâmbătă, 29 decembrie 2018

Sondajul IMAS pentru decembrie și ceva mai mult

Hai cu sondajul!

Cei de la Adevărul iar au pus un sondaj făcut de IMAS la comanda USR. Băieți buni, cei de la Adevărul vor să ne țină la curent cu toate datele așa că am preluat datele de sondaj începând din septembrie 2018 și până în decembrie și am arătat care este trendul.
Ca să fiu exact, adică cât pot fi eu la această oră (ca să nu spun „de obicei”), nu am mai păstrat alte formațiuni politice care băltesc sub 3%. Am păstrat PMP-ul lui Traian Băsescu pentru că este în Parlament și se mai alătură PNL la unele acțiuni parlamentare. Că în rest ... vorba aia, Dumnezeu cu mila!

Cei care vor să citească articolele de la Adevărul le au aici și aici.

Recomand calm. Fără concluzii „decisive”. Fiecare lună arată o imagine la un moment dat. Trendul însă este altceva. Iar aici putem vorbi de scăderi și creșteri, mai mari sau mai mici.

Recomand ca datele de la PSD pe luna decembrie să fie coroborate cu datele puse, pentru prima dată de către IMAS, pentru ProRomânia lui Victor Viorel Ponta. Dacă le adunăm, ajungem la un 31,4%! Acesta este de fapt PSD-ul. Ponta este „ramura anti-Dragnea”. Chiar acest 31% al PSD este un semn că PSD a pierdut electorat! Nu uitați că mai toți sociologii spun că bazinul electoral „dur” al PSD este de 35%!

Hai să pun și o imagine mai „veche”, cu tabelul centralizator al IMAS pe o perioadă mai lungă de timp.


Știu,  criticii o să afirme că nu este prea clar. Sunt multe date, îngrămădite într-un tabel. Dar aveți parcursul fiecărui partid care este destul de clar pentru a vă face o idee asupra evoluției fiecărei formațiuni politice. Cei care au cu ce mări imaginea nu le rămâne decât să o copie și să o mărească. 😃

Trendul ne spune că PSD scade, va scade din ce în ce mai mult pentru că este canibalizat de ProRomânia, principalul „canibal” pentru PSD dar și de „+Plus” partidul nou al lui Dacian Cioloș! Cei care nu acceptă această concluzie au o problemă. Partidul lui Cioloș este o copie, o clonă a partidului La Republique en Marche, partidul constituit pentru a-l susține politic pe Emmanuel Macron. Un partid social-democrat care dorește o asociere politică la nivel european cu celelalte partide social-democrate cu o orientare mai clară către liberalismul social. Tot un fel de social-democrație, cumva mai apropiată de liberalism.

Infractorul Liviu Dragnea nu mai are cum recupera. Doar dacă dă o lovitură de stat pentru a instaura dictatura. Talibanii din jurul lui, ei care vor pierde totul dacă nu îl mai au pe infractor în fruntea partidului, sunt cei mai hotărâți să comită orice act ilegal pentru a-și salva pozițiile.

În fine, PNL crește. Este o confirmare a direcției corecte votată la Congresul în care au ales ca lider pe Ludovic Orban. Un liberalism cu nuanțe conservatoare. Acțiunile PNL pe scena politică îl confirmă ca principal partid al opoziției, ca cel mai activ partid al opoziției politice, ca cel mai bine pregătit să preia guvernarea. Îmbucurător este faptul că din ce în ce mai mulți membri ai PNL dar în special din ce în ce mai mulți simpatizanți ai PNL își spun punctul de vedere public, fără reținere. Aici trebuie căutată una din cauzele care au determinat scorul bun din sondajele care privesc partidele politice. Au ieșit liberalii din amorțire și fac o treabă excelentă. Trebuie să recunosc și faptul că de la nivelul PNL se comunică mult, mult mai bine. Cu toată opoziția presei de a prezenta activitatea politică a organizațiilor PNL, a liderilor de la nivel central sau local al PNL. Acea presă „haină” a pierdut lupta cu rețelele de socializare. Facebook este noua agora unde cetățenii poartă discuții, se informează și iau decizii. Ba, mai mult, dacă presa (majoritatea publicațiilor sunt pe sistem on-line!) vrea să își promoveze materialele trebuie să aibă acceptul proprietarilor de grupuri sau pagini de pe Facebook! Iar unii nu îi înghit pe mincinoși! Și da, sunt pagini și grupuri făcute de ziariști. Dar sunt într-o bulă a lor dacă nu pot ieși către celelalte „bule”.

Cât privește USR cred că a ajuns, cumva, la limita de sus a susținerii politice. Este la concurență cu ALDE deși își dorește să învingă PNL și declară public că este anti-PSD. Vrea cu ALDE european și cu susținătorii lui Macron gata să ajute din plin social-democrația europeană. Spune-mi cu cine te însoțești ca să spun cine ești! Din moment ce vrei cu ALDE european și parte a proiectelor politice ale lui Macron, este mai mult decât evident că nu ești de dreapta, cum vor să lase impresia susținătorilor care îi cred ca fiind partid de dreapta. Până acum au reușit să îi aburească. Să vedem cum vor evolua pe măsură ce adevărul va ieși la lumină. Vor fi 3 partide care vor dori să devină importante în aceeași barcă: ALDE, USR și Plus. Cred că la un moment dat, li se vor alătura și cei de la UDMR, care tot un fel de formațiune social-democrată este!

Să așteptăm și sondajele pentru anul următor. Tot de la IMAS! Nu trebuie să le combinăm cu sondajele altor „case”. Fiecare „casă de sondori” trebuie tratată distinct. Unele au încă PSD la peste 35%. Ba, uneori, PSD crește la peste 40%. Vorba unui prieten de pe Facebook: Pieleanu face sondaje la Antena 3 punând să completeze chestionarele pe Ciuvică și Savaliuc!😂

Niciun comentariu: