marți, 11 decembrie 2018

Amnistia şi graţierea ar fi o crimă împotriva României

Ludovic Orban critică ideea unei OUG pentru Codurile Penale (Foto: arhivă RFI-captură video)
LUDOVIC ORBAN LA RFI, DESPRE OUG PE CODURILE PENALE: TREBUIE SĂ FIM CU OCHII ÎN PATRU

Rfi.ro - Preşedintele PNL, Ludovic Orban, critică la RFI intenţia Guvernului de a adopta o OUG pentru articolele declarate constituţionale din Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. El spune pe de altă parte că propunerea USR ca preşedintele Klaus Iohannis să participe la toate şedinţele de Guvern până la sfârşitul anului este „o prostie fără margini”.

Ludovic Orban se aşteaptă la „orice fel de subterfugiu” în privinţa OUG pe Codurile Penale: „Ştiţi cum e vorba aia, după ce te-ai fript cu ciorbă, sufli şi-n iaurt. Întotdeauna, când PSD are o iniţiativă în domeniul justiţiei, trebuie să fim cu ochii în patru, pentru că ne putem aştepta la orice fel de subterfugiu, pentru a face servicii penalilor din coaliţia de guvernare. N-am văzut nici un text despre Ordonanţă, sunt împotriva reglementării, mai ales a domeniului politicilor penale, a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, prin intermediul OUG”.

Întrebat cum i se pare sugestia făcută de USR, ca preşedintele Klaus Iohannis să participe la toate şedinţele de Guvern din acest an, pentru a preveni adoptarea unei OUG pe amnistie şi graţiere, liderul PNL a răspuns: „Mi se pare o prostie fără margini. Există o Constituţie a României. Preşedintele participă la şedinţele de Guvern la care se dezbat chestiuni legate de apărare, de siguranţă naţională, de politică externă, conducând şedinţele la care participă. Sigur, dacă sunt puncte pe aceste competenţe constituţionale conferite de Constituţie, preşedintele poate să participe la şedinţele de Guvern şi sunt convins că o va face, dar nici nu poate să se ducă în fiecare zi de şedinţă de Guvern, să ciocănească la uşa Guvernului şi să intre peste membrii Guvernului. Asta mi se pare chiar o propunere destul de ciudată şi de stranie”.

Ludovic Orban crede că amnistia şi graţierea ar fi o crimă: „De nouă luni de zile, aproape în fiecare săptămână apar informaţii despre emiterea unei Ordonanţe de Urgenţă pe amnistie şi graţiere. Până astăzi, nu a fost adoptată o astfel de Ordonanţă. Adoptarea unei astfel de Ordonanţe practic ar scoate Guvernul României din Europa şi ar genera nişte consecinţe dramatice asupra României la nivel european. Cred totuşi că în pragul preluării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, premierul şi membrii Guvernului nu vor avea o iresponsabilitate atât de mare, încât să emită un astfel de act normativ (...). Personal, nu pot să cred că acest Guvern ar putea să comită o asemenea crimă împotriva României”.
https://www.rfi.ro/politica-107894-ludovic-orban-oug-coduri-penale-ochi-patru

Niciun comentariu: