Crin Antonescu a fost aseară la Răzvan Dumitrescu. Victor Ponta, a fost la România Tv. La „tonomatul” Ciutacu.
Răutăcios, pot spune că fiecare a fost la „televiziunea lui”.
Din expozeul lui Crin Antonescu și răspunsurile care au fost date întrebărilor telespectatorilor, eu am dedus că momentul „crizei procurorilor” a fost depășit. Din partea lui Victor Ponta, depășirea momentului a fost clamată de la bun început, imediat după declanșarea ei. Pentru Victor Ponta, deciziile luate au fost ca un act de comandament militar. Pentru civili (fără a fi un periorativ) este un sacrificiu săvârșit pentru atingerea unui obiectiv important fără de care eforturile anterioare nu pot fi puse în valoare. Pentru Crin Antonescu, efortul nu se justifică.
Pot spune că amândoi au dreptate. Pot spune că din discursurile lor reiese acest lucru. Își dau dreptate unul altuia fără a renunța la poziția proprie. Cine nu vrea să vadă nuanțele acestea, va rămâne de o parte sau alta și va consuma propria satisfacție sau nefericire fără însă a putea influența mersul evenimentelor. Eu nu am timp de regrete. De la declanșarea crizei procurorilor mi-am propus să văd cum se soluționează, nu cum poate fi adâncită. Ruperea alianței ar fi fost cea mai mare greșeală ce se putea comite.
La Hotnews este o bună desfășurare a discuției lui Crin Antonescu cu Răzvan Dumitrescu. Concluzia mea, în afara cuvintelor puse „pe hârtie”, este că a fost dată o explicație largă publicului Antenei 3 privind relația în USL în urma evenimentului. Relația continuă, Crin Antonescu și PNL doresc ca partenerul Victor Ponta și PSD să aibă coloană vertebrală în actul de guvernare și să ridice România (atât cât este ea de înaltă !) atunci când România este în relație cu partenerii externi și să scoată din ecuația puterii și în special a guvernării pe Traian Băsescu, un președinte ilegitim, care a fost sprijinit la referendum de o Curte Constituțională printr-un act ilegal să rămână în funcție. Restul ... sunt vorbe. Interesante, incitatoare, mobilizatoare pentru cei cu adrenalină în exces, demoralizatoare pentru alții însă ... doar niște vorbe care revin asupra unor aspecte deja explicate cu alte ocazii. Nu mai țin de evenimentul în cauză. Doar îl nuanțează.
La România Tv, Victor Ponta și-a expus poziția. Nu am urmărit emisiunea. Nu urmăresc acest post. Preiau doar informația dată de Hotnews.
Semnalul dat de Victor Ponta se poate concentra în afirmația lui:
„Ponta despre declaratiile lui Crin Antonescu (RTV): Am invatat sa nu mai am orgolii inutile. Am toata incredera in Crin Antonescu”.
A fost evocată și desemnarea unui ministru la Justiție. A fost vorba și despre Predoiu, Ponta recunoscând faptul că s-a gândit la el însă nu își mai dorește „un motiv de ceartă cu PNL așa că această nominalizare nu se va face. Normal. Desemnarea unui ministru al Justiției este un act politic și va trebui să fie acceptat de cealaltă parte mai ales după ce PNL, din cauza desemnărilor de la parchete, a hotărât să renunțe la minister.
În relația PNL-PSD vor continua frământările. PNL a anunțat că renunță la un minister și nu dorește altul în loc. Ei bine, după părerea mea, PSD va trebui să pună în loc ceva. Mă gândesc la celelalte ministere, la proiecțiile miniștrilor liberali care, probabil, vor fi puse pe masa negocierilor în vederea susținerii lor de către PSD. Mă gândesc la acele propuneri care au fost enunțate, auditate însă nu au fost acceptate de social-democrați pentru motive care țin exclusiv de politică și imaginea publică a PSD. În partea financiară, unde Chițoiu are niște proiecte privind măsurile fiscale, în partea de infrastructură un Fenechiu are în vedere o autostradă din Moldova spre Transilvania, în economie unde Vosganian are nevoie de decizii politice ferme pentru reformarea sistemului etc. Sunt sigur că renunțarea la Justiție are în vedere ceva care poate avea un impact pozitiv în alte domenii ale politicii guvernamentale. Ceva care poate duce la creșterea vizibilității miniștrilor PNL în scopul valorificării politicilor de dreapta. Nu cred că exagerez când spun că PNL va căuta să profite de această guvernare pentru a demonstra populației că pot fi luate măsuri de dreapta care să ducă la bunăstarea populației și nu la jefuirea ei, așa cum a făcut PDL sub conducerea lui Traian Băsescu.
Pentru mine, litigiul cu procurorii este închis. Sunt alte priorități în fața PNL care pot fi împlinite doar în cadrul alianței USL. Mai puțina încredere a lui Crin Antonescu, exprimată ieri, este un semnal pentru Victor Ponta și PSD că alianța poate avea succes dacă se lucrează împreună și, neaparat, dacă Victor Ponta înțelege că Traian Băsescu nu poate fi făcut părtaș la guvernare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu