Am găsit, de multe ori, afirmații de genul „sunt liberal (conservator, creștin democrat, socialist) dar nu sunt înregimentat politic”. Mie îmi sună ca dracu. Încerc să înțeleg că persoanele respective au vrut să simplifice o formulare și să arate că o parte din convingerile lor sunt asociate unui curent politic. Simplificarea asta duce la confuzii. Liberal sau conservator ori socialist ești atunci când activezi sau sprijini partidul politic care are această ideologie. Dacă sprijini o altă formațiune politică sau grupare politică care își declară identități apropiate de cele ale partidelor recunoscute și cu reputație politică fără echivoc participi la un furt de identitate.
Simularea, cameleonismul face parte din jocul politic. Un plagiat politic. Că ne place sau nu, este prezent zi de zi în spațiul public. Cameleonismul politic este propriu celor slabi. Iar cei slabi nu sunt, întotdeauna, ceea ce par a fi. În intimitatea lor sunt niște profitori, niște oportuniști. Vor atrage, întotdeauna, oameni slabi. Indiferent de potența lor financiară temporară. Cu precizarea că cei potenți financiar vor fi primii care vor trăda atunci când condițiile „favorabile” nu le vor mai oferi siguranța zilei de mâine. Să fim serioși, nici unul dintre cei cu potență financiară nu dorește să își cheltuiască averea pentru binele celor slabi.
Un cameleon este și Partidul Forța Civică. Mă iau de ei pentru că la ei au ajuns o parte dintre liberalii care au părăsit PNL pentru că nu a ajuns la poziții care să le satisfacă orgoliile și să le asigure bunăstarea viitoare. Nu au făcut și nu fac parte dintre liberalii care au primit poziții în administrația publică sau în mediul politic. Plecarea lor din PNL a dovedit că partidul a fost doar locul în care au dorit să avantaje pe care nu le pot obține altfel. Nu au primit ce au dorit, au plecat. Sau au săvârșit fapte prin care au încălcat statutul partidului forțând organele de conducere ale acestuia să îi înlăture din partid.
Cameleonul Forța Civică a născut un pui, zilele trecute. Se numește „Inițiativa România Liberală”. În media, în discursurile sofisticate și pline de sine ale unor comentatori politici, inițiativa este văzută ca o opoziție internă în PNL. Fals. Total fals. Faptul că niște liberali au participat la ea nu înseamnă că această inițiativă este liberală. Mai mult, membrii fondatori sunt ai Partidului Forța Civică: Dan Cristian Popescu, acei bloggeri liberali conduși de Bogdan Duca care nu mai sunt membri ai PNL, alții. Lansarea IRL a avut ca invitați de bază pe MRU, A Pavelescu de la PNȚ-CD, Meleșacanu de la SIE, unii membri ai PDL sau ai Mișcării Populare nășite de Traian Băsescu. A afirma că toată această adunătură este o „inițiativă liberală” este ori un abuz ori manifestarea lipsei de inteligență.
Pentru a avea susținători pe internet, mediul în care inițiativa cameleonilor de la Forța Civică vor să performeze a fost încurajată folosirea sintagmei „sunt liberal dar neînregimentat politic”. Ete fleoșc. Ești liberal dar susții IRL care este un pui de camelon al Forței Civice și nu esti înregimentat politic ? Cam multe contradicții într-o afirmație care se dorește „neutră”.
FC și puiuțul IRL sunt și vor fi foarte active pe rețelele de socializare. Au nevoie de membri, de susținători, de votanți. Prin micuțul cameleon IRL, FC încearcă să disloce dintre membrii și susținătorii PNL. Cu unele persoane vor reuși. Poate este mai bine. O curățenie în PNL care să ajute a vedea care sunt cu adevărat liberalii este necesară. În timp ce unii vor pleca, „neghina”, alții vor veni. Procesul va fi permanent. Este necesar.
2 comentarii:
Adica de ce n-as avea dreptul sa ma consider liberal si fara sa ma aflu cu acte in partid? Am fost o data, odata de mult, si am plecat tot dintr-o deficienta de democratie. Si fata de postarea anterioara eu cred ca Tariceanu a spus unele lucruri ce tin de esenta democratiei pana la urma. Nu stu daca el chiar le-a aplicat cand era chemat sa le aplice dar asta este altceva. Pe mine nu ma convinge nimeni ca organizatiile PNL de oriunde ar fi ele au ceva de spus cu adevarat. Ceva de spus au cateva persoane care, indiferent ce spun organizatiile cu pricina, cred ca pot influenta intr-un fel sau altul mersul administratiei. Daca s-a decis "de sus" ca defilam cu Oprescu, am defilat cu Oprescu oricate nemultumiri or fi fost pe "la baza partidului". Nu ma convinge pe mine nimeni ca o astfel de decizie a fost macar discutata, ca subiect inscris pe ordine de zi a vreunei sedinte de filiala de sector. Pana nu aflu cum se desfasoara cu adevarat viata politica in sanul PNL S3 de exemplu, am sa consider ca Tariceanu a spus lucruri cu fundament si nu chiar asa ridicole cum ar iesi din articolul trecut. Totusi trebuie sa spun ca n-am vazut emisiunea ca nu dau niciodata pe B1. Acum, in ce priveste IRL eu am comentat singular la "clubul bloggerilor liberali" urmatoarele:
"ADRIAN01:19
Ceea ce nu inteleg eu este in ce mod IRL sustine niste VALORI daca a ales sa invite la deschidere niste antivalori si niste scursuri morale precum Voinescu, Pavelescu sau MRU? Un pacalici precum Paleologu etc etc .... Adica eu sa cred ca ei cred in valori in care noi credem sau credem ca_credem? Am si eu nemultumiri despre cum merge liberalismul si democratia in general in ultima vreme dar n-as alege niciodata sa ma asez langa un alde Voinescu sau lanaga "ala mic cu capu' mare". Si ce cauta Melescanu acolo atat timp cat el ocupa o functie importanta ce trebuie sa fie cu totul si cu totul despartita de astfel de evenimente publice oricat de legitime ar fi ele? Ca nu era un simpozion despre tehnici de filaj ci o intrunire cu substrat politic indiferent de forma imbracata - fundatie sau ONG. In fond, nici UDMR nu este de jure - tehnic vorbind - un partid politic si totusi stim despre ce vorbim de facto. Sunt cel putin reticent oricata apartenenta la clubul bloggerilor liberali as fi avut."
Adrian,
Eu am afirmat că liberal este cel care este membru al partidului liberal și susținătorii lui. Acei oameni care se consideră liberali.
Am mai discutat despre calitatea oamenilor dintr-un partid. Revin cu precizarea că unii membri ai partidului nu se comportă ca liberali. Însă nu îi judec eu, trebuie să îi judece cei care le-au dat mandat să îi reprezinte. Nu știu ce fac cei de la Suceava sau Botoșani, cei de la Cluj sau Câmpia Turzii. La nivel central și în funcții importante sunt membri ai tuturor formațiunilor liberale din țară. Mie este posibil să nu îmi placă de unul însă să aibă susținerea celor de acasă de la el.
Cu privire la Oprescu am mai vorbit. La S3 s-a discutat despre varianta Oprescu în dauna variantei Chiliman pe care o susțineam atunci (inclusiv la clubul bloggerilor liberali). A fost o negociere politică cu PSD și a fost aleasă varianta care oferea cea mai sigură cale de succes. Faptul că primarul liberal de la S6 are probleme cu Oprescu și s-a asociat în liga primarilor de sector este altceva. Nu mă mai întind.
Foștii colegi de la Clubul bloggerilor liberali - Duca, Lilick, Zeus etc. - m-au dat afară. Așa că nu mai știu ce scriu pe paginile lor. S-au asociat cu cei care sunt la Forța Civică și pe care îi susțin cu tot ce pot. Și-au păstrat titulatura pentru a induce în eroare. Ei spun că sunt liberali însă activează la Forța Civică și promovează idei și concepte creștin-democrate.
Ei sunt un exemplu de „liberali” care nu pot fi liberali.
Trimiteți un comentariu