Vasile Blaga acționează predictibil. Reface PD, convingând foste personalități ale partidului să revină la matcă. Adriana Săftoiu este un caz concret.
Adriana Săftoiu este membru al PDL, afirmă Vasile Blaga ! Mediafax. A subliniat apartenența la partid în mod special. Faptul că Adriana Săftoiu va fi purtătorul de cuvânt al PDL sub coordonarea lui Liviu Negoiță și cu sprijinul Robertei Anastase poate induce ideea că Vasile Blaga și-a luat o măsură asiguratorie cu privire la eventualele defecțiuni din partea celor doi. Este evident faptul că Adriana Săftoiu are suficientă experiență în comunicare, este o profesionistă, că are suficiente motive să nu ancoreze partidul în siajul lui Traian Băsescu care se va „bâțâi” politic prin intermediul Mișcării Populare, că va fi, la nevoie, o punte de legătură cu PNL unde nu se înțelege cu actuala conducere însă mai are, încă, simpatii.
Jurnaliștii au speculat că desemnarea Adrianei Săftoiu este o mișcare anti-Băsescu. Blaga a parat spunând că nu. Personal, îl cred. Îl cred pentru că Blaga se comportă ca un câștigător. A câștigat meciul cu Băsescu și știe foarte bine că timpul va curge în favoarea lui. Știe că în gena politică a pedeliștilor există plăcerea de a fi conduși cu mână fermă. Să nu uităm că majoritatea pedeliștilor, sunt bugetari. Prin politicile duse agresiv de PDL pe timpul lui Boc, membrii PDL au devenit beneficiarii sinecurilor în administrația publică. Liber-profesioniștii sunt la alte partide.
Cu Adriana Săftoiu, Blaga a rezolvat și o problemă legată de discursul politic cu referire la PNL. Nu este exclus ca exclusivismul să fie temperat, în timp se va ajunge probabil la moderație. Trebuie făcut loc, din timp, compromisului. Blaga știe foarte bine că viitorul PDL este alături de PNL. Dovada o am din prima exprimare a Adrianei Săftoiu: comunicarea va urmări confirmarea poziționării PDL ca partid de centru-dreapta ! Este evident, azi, că la centru-dreapta se află PNL și PDL. Sunt singurele partide cu potențial. PNL are de trecut un prag de creștere iar PDL trebuie să se oprească din scădere. Din 2016 PNL se va opune PSD iar cel mai apropiat aliat al său va fi un PDL reformat. În plus, prin separarea lui Băsescu de PDL, cerbicia cu care PNL lupta împotriva PDL se va atenua. Băsescu era „cancerul” care afectase PDL până acum. Rămân totuși acei membri ai PDL care constituie un impediment și azi dar și mâine pentru relații normale între PNL și PDL. Boc, Udrea, Anastase, Macovei, Cristian Preda etc. Cei care au pus în aplicare cu cinism și dușmănie față de români politicile aberante și distructive ale lui Băsescu la îndemnul consilierilor lui care, ieri, s-au lansat în aventura Mișcării Populare.
PDL rămâne un adversar pentru PNL. Să fie clar. Pe partea de centru-dreapta suntem în fața unui sistem de vase comunicante. Funcție de prestația publică a celor două partide, populația va trece într-o parte sau alta. Cei mulțumiți de PNL vor veni de la PDL. Și invers. Pe partea PSD lucrurile sunt clare. PSD a acaparat tot ce a putut acapara. Nu mai are adversari pe centru-stânga. PSD și-a terminat creșterea. Fluctuațiile în plus sau minus în simpatia populației nu vor fi semnificative. Pe partea de centru-dreapta, fluctuațiile vor avea sens, vor fi majore, cu procente care pot duce la putere. O prestație inteligentă în administrația publică și în fața publicului, cu filiale locale puternice, poate lua, în timp, de la PSD procente și personalități.
Adriana Săftoiu a revenit în PDL. Modelul va fi urmat de alții ? Îi va stimula pe cei care au venit de curând în PNL ? Posibil.
Mă gândesc la Frunzăverde și Stănișoară. Dacă aceștia vor rămâne în PNL, scopul lor va fi acela de a uni PNL cu PDL, sub orice formă. Dacă însă vor alege să sprijine PDL, vor pleca. Mai ales că PNL și-a „betonat” aparteneța la ALDE iar ei sunt susținători fermi ai trecerii PNL la Popularii Europeni. Nu este exclus ca aceste apartenențe să fie motive suficiente de separare a apelor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu