Noi, românii, suntem de toate. Antrenori la sport, comandanți militari, experți în politică externă, primari, oameni de știință, medici, profesori, procurori și judecători, politicieni și câte și câte altele. De toate și în același timp.
Am dat cu nasul, la Agerpres, peste nemulțumirile unora cu privire la bugetul capitalei abia aprobat în CMB. Criticile, cele „serioase”, sunt pe procedură. Normal. Noi suntem specialiștii europeni super-tari în proceduri. Din cauza procedurilor ajungem de izbeliște. Nu mai reușim să terminăm ceva, cât de mărunt.
Oprescu este supărat că la nivelul CMB nu s-a ținut cont la aprobarea bugetului de finanțarea unor lucrări aflate în execuție. Active Watch a lui Mircea Toma nu este mulțumit de procedură. Ba, în plus, are și el o idee despre construcția bugetului pe analiza necesităților Bucureștiului făcută, normal, de diferite ONG-uri de bine, venind cu exemplul Clujului unde Boc a acceptat o propunere a cetățenilor ca o parte din bani să meargă într-un cartier. Hmmmm. Am niște observații.
În primul rând, propunerea unor cetățeni care au dus la priorități un cartier din Cluj „văduvește” pe cetățenii altor cartiere care ar fi avut și ele nevoi stringente. Tipul acesta de „intervenție populară” nu merge în localități mari, cum sunt de exemplu Clujul, ca să nu mai spun de București care are câte un oraș Cluj în fiecare sector. Bașca faptul că la București ai primării de sectoare cu bugetele lor ! În fine, Mircea Toma trage și el niște sfori politice, portocalii de se poate, ca participant la lupta politică băsesciană cu „socialiștii” din USL.
Dacă Boc a făcut așa ceva cu bugetul de la Cluj pot spune cu deplin temei că a trecut iar la populisme. O fi constatat că voturile care l-au adus înapoi în fotoliul de primar au venit din Mănăștur ! Acum le întoarce favorul. Sunt curios, cartierele care nu i-au dat votul, vor avea lucrări, măcar de întreținere a ceea ce au, nu mai spun de investiții.
Apare, normal, și fostul candidat Nicușor Dan cu pretențiile lui. Acesta, din postura de președinte al Asociației Salvați Bucureștiul, face o analiză „profundă” și vine cu acuze.
În fond, ce rezolvă ei ? Mare lucru nu prea. Este însă o ocazie de a ieși în evidență cu probleme serioase pentru a mai păcăli pe unii și pe alții care pot da, la un moment dat, niște voturi apropiaților lor sau lor înșile. Iar Nicușor Dan chiar vrea să devină primar general și are nevoie de multă, multă vizibilitate.
„Primarul” din mine gândește altfel. Gândește că am o funcție de primar pentru execuția administrativă iar consilierii sunt pe funcție „legislativă”. Gândește că acei consilieri, reprezentând aproape toate interesele bucureștenilor, au ajuns la un consens cu privire la construirea bugetului localității și că primarul are obligația, prin execuția acestuia, să răspundă voinței prezumate a cetățenilor. Faptul că Oprescu nu este mulțumit de proiecția consilierilor municipali îmi spune că pe Oprescu l-a durut în fund de interesele cetățenilor reprezentați de consilieri. Ba chiar a început să se vadă ca un faraon prin promovarea unor idei personale care, de multe ori, nici nu au fost prezente în campania lui la alegerea primarului. A spus niște generalități. În plus, când îl văd pe Mircea Toma că își dă cu părerea, în numele organizației lui, mă întreb dacă omul își dă seama de ridicol. Din moment ce eu critic pe Oprescu că nu ține cont de cetățeni, a ține cont de ce spune Toma este mai rău. Toma nefiind în relația cu mine cineva. Este un oarecare. La fel ca mine, cetățeanul. La fel și Nicușor Dan. Își dau cu părerea fără a lua în considerare părerile cetățenilor. Iar asta se cheamă politicianism.
Poate că în acest proces evolutiv trebuie să parcurgem toate etapele. Iar etapa „faraonilor” în administrația publică va fi o mai lungă perioadă de timp. Iar „faraoni” avem mai peste tot. Nu se deosebește cu nimic un Oprescu de acel primar de comună care a făcut un parc orășenesc, modern, cu locuri de joacă pentru copii, în care ajung doar babele hâtre, pornite pe șagă și bârfă, copii fiind mai mult lipsă. Nu că nu ar veni la parc, nu sunt ca să vină !
Pe de altă parte, îmi pun întrebarea: au consilierii aceia, care au fost majoritari în contra primarului Oprescu, avizul partidelor din care fac parte ? Dacă au, înseamnă că Oprescu are o problemă în colaborarea cu partidele USL ! Ceea ce naște alte și alte analize și dorință de informare. O fi el, Oprescu, șmecheraș de București, o plăcea el cu vorba hâtră, dar politica este politică. Politica se referă la beneficiul cetățenilor, un beneficiu real și nu la gloria postumă a Primarului Bucureștiului Sorin Oprescu. Noul „faraon” de pe Dâmbovița.
11 comentarii:
"La fel și Nicușor Dan. Își dau cu părerea fără a lua în considerare părerile cetățenilor. Iar asta se cheamă politicianism."
Cred ca remarc o usoara eroare de apreciere in afirmatia asta. "Cetatenii" nu inseamna USL. Atat timp cat Nicusor ia in considerare parerile mele si ale destul de multor altor cetateni (as spune ca l-au votat cu mult mai multi in mod direct decat l-au votat pe Crin la alegerile din Teleorman de exemplu dar in orice caz mai multi decat oricare dintre consilierii alesi luat proportional vot/cap de candidat) inseamna ca ne reprezinta pe noi astia care suntem probabil intr-o minoritate. Ma refer la cei care gandesc orasul mai nuantat, mai "sustenabil" samd. Asadar nu stiu de ce as numi asta politicianism, este exprimarea unor puncte de vedere care la Nicusor au fost constante si nu s-au schimbat dupa cum a batut vantul "doctrinar". Oprescu sa si-o ia in bot dupa cum merita. La ultiam sedinta de CGMB au fost niste proiecte de finantat care IN ORICE TARA CIVILIZATA fie si din Africa ar fi facut subiectul unor concursuri internationale de arhitectura. Dar el vine cu SF-urile scoase din palarie de acolitii lui pentru aberatiile lui personale. Nu e posibil sa afirmi ca "ai proiectul" pentru o sala polivalenta cand, repet, asta peste tot in lume ar fi prilegj de concurs si de implicare a unor vedete ale arhitecturii. E "decat" un exemplu din multele ce s-ar putea da. Revenind la Nicusor Dan, atat timp cat parerile lui reprezinta in mare parte si parerile mele inseamna ca el ma reprezinta pe mine care sunt si eu un cetatean oarecare cu drept de vot. C'asa-i liberal sa gandim.
Pe de alta parte, daca in filialele respective nu s-a discutat chestiunea politicilor urbane, prioritati si bugete, inseamna inca o proba a ceea ce spun mereu - partidele sunt o farsa la noi caci reprezinta o masa de manevra pentru cativa bine plasati care iau decizii fara sa-i intrebe pe membrii lor. Abia asta-i politicianism caci eu ma indoiesc sincer-sincer ca binele cetateanului ii mana pe aia in politica.
Adrian,
Eu constat ceva, anume că Nicușor Dan vine cu ce vede el că ar trebui să fie bugetul primăriei și cum ar trebui cheltuit. Este părerea lui. Eu poate am alta, soția mea este posibil să aibă părerea ei, vecini să aibă părerea lor. Per total, fiecare cu părerea lui.
Pe de altă parte, eu am votat niște consilieri cărora le-am dat mandat de reprezentare. Unora pentru primăria de sector, altuia pentru PMB. Cred că acel consilier m-a reprezentat votând într-un fel anume, funcție de politica partidului meu.
Pe mine nu mă reprezintă Nicușor Dan. Nu mă interesează personajul. Faptul însă că vine, acum, cu aprecieri cu privire la buget este problema lui. Eu am vrut să arăt că și el și Toma ca și alții vin mereu să se impună pe scena publică cu „soluții” care nu au viitor. Pentru că ei nu sunt factori de decizie. Iar ceea ce fac o fac doar pentru publicitate. Politică.
Si atunci sa fie condamnati sa taca !? Pe mine ma reprezinta pentru ca eu constatat ca la Hala Matache s-au aruncat bani si s-a si distrus monumentul cand era si mai ieftin si ramaneam si cu el daca se urmau analizele pe ce a spus Nicusor. Nu ca a spus Nicusor ci el a preluat si a adus in dezbatere publica risipa, demagogia si distrugerea evidentiata de concluziile unui studiu independent. Pe mine ma reprezinta pentru ca vreau si eu o administratie care cheltuie mai eficient si mai sustenabil. USL, in cazul specific, nu ma reprezinta pentru ca i-a suflat in fund Oprescului. Prefer publicitatea lor deciziei strambe a celor veniti pe val si cam atat.
Si constat din nou legea extrem de stramba care l-a lasat in afra CGMB. Caci el candidand independent al luat de doua si de trei ori mai mult/cap de consilier ales din oricare lista care "ma reprezinta" azi in CGMB. Deci dintr-o mizerie antidemocratica ce impune prag electoral unui independent el nu ma reprezinta astazi in consiliu. Daca aveam democratie, ceea ce spunea el chiar ma reprezenta in consiliu. Asa ma reprezinta de pe margine pentru ca si-a castigat o voce pe care eu, noi, sotiile noastre nu o au pentru ca, evident, nu facem nimic din ceea ce face el.
Adrian,
Ce a fost, a fost. Au fost legi de respectat și care au fost respectate. Drepte sau strâmbe, asta trebuie discutat cu toți cei angajați în viața societății. Dacă un cetățean spune că legile sunt strâmbe, pentru că el nu a putut ajunge ceva, la un moment dat, asta nu înseamnă că sunt strâmbe pentru ceilalți oameni.
Tu îl cunoști pe acest Nicușor Dan și îl apreciezi. Eu nu îl cunosc iar din ce am citit nu am avut nici un îndemn să îl cunosc și să îl susțin. Nu avem, se pare, valori comune la care „să ne închinăm”.
Pe de altă parte, acum, la un an de la alegerile locale, astfel de ieșiri în media ale unor ONG-uri, pompos denumite, reprezintă doar un fel de campanie personală a liderului lor pentru acumularea notorietății. Pentru că, este evident, aceste „analize independente” nu au o finalitate practică. Ele sunt pentru publicitatea inițiatorilor și promotorilor lor în media.
Pragul electoral pentru candidati independenti este o mizerie ca principiu deci e o strambaciune pentru toata lumea. Mai ales ca, spre deosebire de naucii plasati pe liste ale unor partide obscure nici macar nu avut nevoie sa stea in strada ca sa adune semnaturi pentru a putea candida in primul rand. Moartea implicarii civice atunci cand oferta politica e nesatifacatoare. Repet, ND a luat mult peste 30.000 de voturi - mult mai mult decat majoritatea parlamentarilor la alegerile parlamentare. Un candidat ales pe lista are sub 15.000 de voturi si totusi e in CGMB. Daca asta nu e e pumnul in gura pus cetateanului si fortarea acestuia sa intre in randurile unor formatiuni politice corupte pentru a-si putea atinge drepturile cetatenesti prevazute de constitutie atunci nu stiu ce sa mai zic.
Adrian,
Tu ridici mai mult o problemă de filosofie politică. La un moment dat, partidele politice au hotărât un sistem al alegerilor în care, evident, au dat mai multe șanse reprezentanților partidelor decât independenților, pentru considerente tradiționale. Un partid reprezintă o linie de gândire care este proprie unui grup mai mare de oameni pe când un independent se reprezintă pe sine însuși.
Cu referire la alegerile locale trecute, Nicușor Dan a obținut voturi în calitate de candidat la primărie din partea bucureștenilor din mai multe colegii. Insuficiente pentru a ajunge primar și nelegale pentru a deveni consilier, pentru că nu a candidat la un colegiu anume.
Acum văd că își face popularitate. Prin acțiuni în contra primarului general. Este posibil să aibă succes, mai ales că Oprescu se pare că va mai rămâne doar candidatul PSD. Poate nici a lor. Îmi vine însă greu să cred că va avea succes ca independent fără susținerea unui partid politic. A unuia mare, cu vizibilitate în București.
Nu, gresit. ND a candidat separat la primarie si la CG. A facut greseala enorma sa nu pedaleze pe CG si s-a concentrat strict pe campania pentr PG. La CG a luat, prin urmare, pste 30.000 de voturi, mai mult de dublu decat a obtinut orice listac ce se regaseste azi in CG. Asta spun eu.
Si evidnt vorbesc despre filosofie politica in tara in care ce declaar partidele "doctrinar" nu se regaseste in actiunile politice curente. Caci daca LIBERALII pun in centrul preocuparii INDIVIDUL atunci nu e corect sa-i dea in cap punand-i cat mai multe piedici ca e sa se afirme prin individualitatea lui mascand asta sub nobilele conceptii socialiste conform carora numai daca scoti capul dintr-un grup ai dreptul sa spui ceva sau sa incerci sa-ti atragi sprijinul societatii prin ceea ce reprezinti si spui tu. Revenind la ND el nu-si face campanie ci sustine ce a sustinut mereu in raport cu actiunile dubioase ale Oprescului. Pentru ca intre ND si partide exista aceste doua diferente majore: el sustine acelasi lucru de cand apare in public in timp ce partidele una au spus si alta au facut. In plus, spre deosebire de partide, ND n-a apucat sa se uzeze caci n-a avut acces la functe publica pana acum pe cand partidele ... OHO!
Adrian,
Accept că tu ai un punct de vedere de la care se poate pleca într-o discuție. Îl promovezi pe individul NC. Perfect. Îi atribui niște calități. Este problema ta. Eu am alte idei.
Eu nu cred în „Mesia”. Nu cred în indivizii providențiali. Sunt adeptul colectivităților. Sunt adeptul conducerilor colective, al echipelor, mai ales când este vorba despre binele general. Cred că doar în cadrul unei colectivități se poate scoate în evidență valoarea individului raportată la contribuția acestuia pentru binele comun.
NC este un individualist. Eu așa îl percep și îl evit. Din acest motiv. Poate avea toate calitățile din lume, îi lipsește tocmai cea mai importantă. Aceea de parte a unui interes colectiv. În viața lui privată, de acord, calitățile lui sunt vitale. În viața publică, nu. După părerea mea.
Nu-l promovez dar stiu ca are calitati asa cum are si defecte. Spun asta pentru ca il cunosc, s-a intamplat sa ma sune cand avea unele nedumeriri in relatie cu patrimoniul, s-a intamplat sa fim si invitati la aceeasi emisiune o data la TVR News ... Deci realmente nu am o problema insa nu despre el vorbesc eu ci despre ceea ce constata el in raport cu actiunile administratiei, lucru pe care il face de cel putin 6 ani. In urma cu 6 ani, atitudinea sa intransigenta mi-a pus chiar mie probleme cu un proiect ... deci ii stiu si defincientele de intelegere a unora dintre situatii.
Dar nu l-am prezentat si n-am de gand sa- prezint niciodata ce pe Mesia, nu stiu de unde a iesit asta in discutie. In mod sigur perceptia despre actiunile sale e complet gresita caci nu e deloc un Don Quijote ci reprezinta realmente un mare grup de ONG. Care l-au sprijintit caci altfel nu reusea sa stranga 50.000 de semnaturi ca sa poata candida. Adica Stadionul National plin a semnat ca el sa candideze. Sunt orase in Romania care nu au atatia locuitori. Nu cred ca astia l-au vazut ca individualist sau om caruia ii sunt straine echipele. Deci, ca om care l-a cunoscut si care a schimbat pareri, chiar si in contradictoriu, cred ca aprecierile astea sunt usor scoase din palarie. Recunosc ca si eu ma surprind des in aceeasi greseala de apreciere. Cum eu nu consum nicodata unele produse, nu apreciez deloc unele "manifestari culturale", ma trezesc adesea concluzionand ca probabil nimeni nu le cumpara sau nimeni nu participa la astfel de evenimente. Imediat ma autocorectez pentru ca daca eu nu fac parte dintr-o anumita colectivitate sau directie de gandire (ma intreb mereu cum pot fi unii oameni atat de scoliti adepti sinceri ai basismului de exemplu - desi tind sa-mi spun ca asa ceva nu poate exista imi dau seama ca totusi exista) asta nu inseamna ca acele colectivitati nu exista si fara prezenta mea! Nu se poate ca cineva sa spuna ca nu e interesat de un personaj dar sa-l declare ca fiind cert intr-un anumit fel. Zic eu. E cam acelasi lucru cand ma lovesc de fiica-mea care, invariabil, spune ca nu-i place o anumita mancare desi n-a gustat niciodata din ea si nici nu vrea sa guste. Ea "stie" ca nu-i place direct. Mi-ar placea sa reusesc s-o modelez astfel incat sa cunoasca problema din toate punctele de vedere ca sa se poata pronunta asupra ei. Zic si eu ca asa ar fi bine ...
Adrian,
Tu ai ales NC. Eu am ales, cu mulți ani în urmă, să sprijin ideea politică liberală prin PNL. Chiar dacă sunt oameni de valoare în afara PNL, vizibili, sunt convins că în partid sunt oameni de aceeași calitate, cel puțin. Sprijinind PNL, sprijin candidații PNL.
Am spus că nu cred în „Mesia”, în sensul în care văd că apar persoane care își obțin un sprijin popular, oarecare, pentru propriile idei și cer să li se dea girul pentru a le pune în aplicare ca persoane independente. Nu agreez „independenții”. Pentru că sunt multe de discutat aici, nu mă întind. Este o opțiune personală.
Adrian,
Tu ai ales NC. Eu am ales, cu mulți ani în urmă, să sprijin ideea politică liberală prin PNL. Chiar dacă sunt oameni de valoare în afara PNL, vizibili, sunt convins că în partid sunt oameni de aceeași calitate, cel puțin. Sprijinind PNL, sprijin candidații PNL.
Am spus că nu cred în „Mesia”, în sensul în care văd că apar persoane care își obțin un sprijin popular, oarecare, pentru propriile idei și cer să li se dea girul pentru a le pune în aplicare ca persoane independente. Nu agreez „independenții”. Pentru că sunt multe de discutat aici, nu mă întind. Este o opțiune personală.
Trimiteți un comentariu