S-a anunțat, cu mult timp în urmă, proiectul. Facem regionalizarea pentru o mai bună administrație publică, pentru ducerea soluției administrative mai aproape de cetățean, pentru reușita descentralizării administrative.
Ca de obicei, ca practicieni ai teoriei lui „dacă și cu parcă”, nerăbdători și lacomi, sărim peste construcția propriu-zisă și evaluarea ei în timp și o beștelim de îi sar fulgii fără a avea un minim suport. Unei vorbe îi facem vorbe și o tocăm din vorbe. Maeștri, nu alta.
Crin Antonescu, în numele PNL arată linia partidului dar, în consens cu Victor Ponta și Liviu Dragnea, linia USL.
"Ceea ce mi se pare esenţial în acest moment al dezbaterii şi pentru perioada următoare, până când regionalizarea să devină pas cu pas realitate, este să depăşim cele două subiecte care par a fi, deocamdată, cel puţin din punct de vedere mediatic, mai interesante, şi anume câte regiuni vor fi şi unde va fi capital lor, pe de o parte. În al doilea rând, cine va conduce aceste regiuni, cum vor fi aleşi, numiţi, desemnaţi, stabiliţi conducătorii acestor regiuni şi ce atribuţii vor avea ei".
"Scopul regionalizării nu poate fi altul decât dezvoltarea şi în acest sens, chiar dacă suntem toţi conştienţi de presiunea intrării în vigoare a noului exerciţiu financiar al Uniunii, cred că trebuie să ieşim din capcana grabei sau a pripelii. Trebuie să construim cât mai repede posibil, dar cu condiţia ca această construcţie să fie temeinică". Mediafax.
Vorbe bune. Îndeamnă la rațiune și la muncă. Dar ... trebuie să aibă și cui se adresa. Are. Dar nu se văd. Se văd doar tembelii care vor să se bage în treabă, care au nevoie, ca de aer, de „recunoaștere publică”. Băăăăi, dar deștepți mai sunt ăștia, băăă !
Victor Ponta îndeamnă și el la rațiune:
"Suntem într-o epocă în care nu mai trebuie să te sui în maşină sau în avion să vii de la Satu Mare, de la Botoşani, de la Timişoara sau de la Constanţa până la Bucureşti ca să rezolvi o problemă administrativă, suntem în secolul în care nu ştiu mai bine un grup de funcţionari din Ministerul de Finanţe naţional decât un guvern regional şi un guvern local cum trebuie folosite resursele financiare, suntem în secolul 21 membri ai Uniunii Europene cu o uriaşă problemă: incapacitatea noastră administrativă cronică de absorbţie a fondurilor europene. Structurile regionale au fost cele mai eficiente în efectuarea de proiecte şi absorbţia fondurilor europene, mult mai eficientă decât structurile naţionale". El a apreciat că dezbaterile pe acest subiect trebuie să aibă ca obiectiv dezvoltarea unei administraţii mai eficiente, nu zona în care va exista capitala regională şi "cine va fi şef peste o ţară mai mică din interiorul României". Mediafax.
Și zău că are dreptate. Să audă și Constantinescu de la Constanța care se vrea guvernator de regiune intrat în luptă, deja, cu posibilii contracandidați, să audă și Niță de la energie și mulți mulți alții care nu au mai bun de făcut în aceste zile decât să își construiască eventuala viitoare ascensiune administrativă. Guvernator de regiune ! Fain, mișto, super-onorabil, belea mare coane !
Liviu Dragnea, responsabilul guvernamental cu programul de regionalizare a avut o întâlnire cu parlamentarii liberali. A fost mulțumit. A fost însă și foarte simpatic:
"E prematur să vorbim de orice număr atât timp cât nu s-a finalizat analiza. Din analiză poate să iasă trei regiuni, poate să iasă 60 de regiuni, 14 regiuni. Eu le-am cerut tuturor cu mult drag şi cu foarte mult respect să fim răbdători şi să avem foarte puţină patimă, pentru că cu aceste regiuni nu pleacă nimeni în mormânt, nu le împărăţeşte nimeni. Este vorba să finalizăm un studiu care să dea pentru România un desen regional care să o ajute să se dezvolte echilibrat, iar oamenii să o ducă mai bine". Mediafax.
Nu mi-am propus să aduc, în vorbă, celelalte vorbe. Analiști și jurnaliști, vreri ale unor politicieni sau simple off-uri sentimentale. Nu are sens. Vom vedea ce va fi stabilit, vom vedea cum se construiește regionalizarea, vom vedea ce atribuții capătă regiunile și câtă independență vor căpăta, vom vedea care vor fi, mai apoi, proiectele locale etc. Până la urmă, odată ce localitățile din regiune vor căpăta centre administrative regionale, următoarele investiții în infrastructură se vor duce, la nivel regional, către acele proiecte care vor realiza legătura între „capitale” și principalele localități din județe. Acele proiecte vor fi prioritare la nivel regional și către acele proiecte trebuiesc îndreptați banii de la nivel guvernamental.
Pe lângă infrastructură vor fi și alte proiecte însă cele pentru infrastructură vor fi prioritare. Dacă ai drum, poți circula. Nu ai drum, stai acasă și comentezi negativ.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu