Ziua de azi ar trebui dedicată Congresului PSD care este, de departe, evenimentul cel mai important din viața noastră politică. Totuși, până la acest Congres se cuvine a spune ceva despre „Inițiativa România liberală”. Mediafax.
Din comunicatul dat publicității reiese faptul că "în contextul crizei pe care o traversează dreapta românească, Iniţiativa România Liberală propune iniţierea unui dialog între oamenii cu valori autentic liberal-conservatoare, din mediul politic, civic sau încă neimplicaţi politic, în scopul identificării celor mai bune soluţii de construire a unei oferte politice credibile pentru românii liberali".
"Iniţiativa România Liberală reuneşte, printre iniţiatori, reprezentanţi ai tututor segmentelor menţionate. Printre membrii-fondatori se numără Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Diana Tuşa, Bogdan Duca, Dan Cristian Popescu şi Iulian Crăciun".
Haida-de. Văd că a devenit o modă reinventarea în politică. Colo, între maghiarii din România, Tokes a făcut primul pas. UDMR fiind prea puternic pentru el, împiedicându-i ascensiunea și ideile iredentiste, s-a gândit să facă el o formațiune care prin propagandă separatistă și iredentistă în bazinul transilvan să adune în jurul lui toată comunitatea maghiară. Nu a reușit, deocamdată și se pare că nu va reuși. UDMR a învățat că în România trebuie să rămână maghiari însă cetățeni ai statului român.
La București, nemulțumitul Traian Băsescu, ratangiu politic de succes, simțind că va ajunge la coșul de gunoi al istoriei, a moșit și născut „Mișcarea populară”. Care, ce să vezi, își propune să adune în jurul lui pe cei din societatea civilă, cel puțin declarativ, cu orientare conservatoare, populară. Dacă se vor alătura din actualii politicieni ai PDL, după „o severă” chibzuință și atentă selecție, cu atât mai bine. Așa cum Tokeș își propune să paraziteze UDMR, Băsescu și a lui mișcare dorește să paraziteze PDL și PNL.
Andrei Chiliman nu se la să mai prejos. A simțit, la rându-i, că îi trece epoca. Surescitat de viitorul îndoielnic, viitor ce se poate arăta sumbru la alegerile locale din 2016, Chiliman a acceptat (acesta este cuvântul) să devină vârful de lance al aventurierilor politici cu oarecare legături liberale. Iar aventurieri sunt destui. Dan Cristian Popescu acum vice la Forța Civică, fost liberal, fost țărănist împreună cu un grup de foști liberali nemulțumiți că nu au prins și ei niște sinecuri politice și administrative, este cel care conduce trupele. Părerea mea. Iar la „trupe” intră, fără doar și poate, un grup de bloggeri liberali ajuns sub influența nefastă a lui Bogdan Duca, un aventurier politic trecut prin mai multe curente zise de dreapta, inclusiv pe la legionari, repudiat de foștii tovarăși pentru multe-multe păcate dovedite.
Nici unul dintre cei arătați mai sus nu vine cu ceva nou. Nu formează un nou curent politic. Vor să fie originali printr-un mixt de idei care se contrazic pe fond. Nu poți fi conservator și liberal, un oximoron până la urmă. Este adevărat că în PNL există conservatori, în sensul pur al liberalismului, persoane care se opun unor curente apărute tot în plaja liberală ce se apropie mai mult de social-democrație, însă nu formulează o doctrină politică liberal-conservatoare. Ar fi o tâmpenie. La fel cum nu se formulează un curent, în PNL, social-liberal. Mai mult, liberalismul nu neagă caracterul social al organizației politice, faptul că organizația este un produs al societății, că are ca obiectiv bunăstarea societății, bunăstare care poate fi promovată prin politici liberale.
Care este viitorul acestor aventurieri politici ? Nu există. Pentru ei va fi trist. Nu au viață'n ei cât să poată realiza ceva. Toate aceste aventuri au ca numitor comun interesele unor persoane, bine determinate. Ceilalți sunt aventurieri „cu soldă”. Le cântă isonul cât timp au ceva de câștigat. Nu știu ce, se poate bănui, însă nu acest lucru este important.
Pe de altă parte, apariția unor „mișcări” de acest fel ajută la cunoașterea unor persoane despre care, la un moment dat, am avut o altă percepție. Nu le pot acuza de faptul că au ales să se aventureze în astfel de construcții. Este dreptul lor să aleagă. Nu le pot acuza nici pentru faptul că m-au dezamăgit. Este eroarea mea de apreciere sau neglijența mea în relația cu ele. O relație superficială ținută în viață de un stimul extern. Apartenența la PNL și liberalism. Nici nu pot spune că în viitor mă voi feri de așa ceva. Pentru că nu pot. Nu știu ce se ascunde sub un chip zâmbitor și o vorbă bună. Iau aceste situații ca parte a vieții.
Cu privire la aventura lui Chiliman am însă o convingere. Chiliman s-a vrut dat afară din PNL (pentru a nu pierde primăria !) în vederea intrării ulterioare în Partidul Forța Civică a lui Mihai Răzvan Ungureanu. Dan Cristian Popescu, cel exclus din PNL de la Filiala Sector 2, i-a fost aliat fidel lui Chiliman când acesta a încercat să preia, în forță, organizațiile PNL din București pentru a se opune conducerii centrale a partidului. Acum, Chiliman și DCP sunt printre membrii fondatori. Văd că apare și Bogdan Duca, cel care a încercat, alături de prietenul DCP, să rupă cât mai mulți liberali din organizațiile locale PNL pentru a-i duce către Forța Civică. În spatele lor este Moisescu, cel care a finanțat, se spune, multe din acțiunile chilimănene. După toate aceste mici informații, dar și altele, eu ajung la concluzia că această inițiativă chilimănoasă are un singur destinatar: Partidul Forța Civică. Mă întreb ce caută ca invitat Sever Voinescu ? Este o tatonare a sentimentelor nou înființatei Mișcări Populare ?
5 comentarii:
Partea enervanta e ca si Tariceanu are de gand sa dea tarcoale acestei fundatii.Oricum daca as fi in locul lui Crin as propune excluderea tuturor celor ce se vor afilia cu aceasta platforma.Daca tot vor sa-l linga pe Unguent atunci sa n-o faca in calitate de membri PNL.
Cristi
Cristi,
Nu cred că Tăriceanu va face pasul către ei. Orban a declarat, la rândul lui, că a primit propuneri însă consideră că acolo este ceva putred. În plus, el este soldat credincios al PNL și chiar dacă mai critică conducerea asta nu înseamnă că vrea despărțire.
Chiliman este însă altceva. El este plecat cu sorcova.
Eu stiu ca Tariceanu a zis ca sustine aceasta miscare (cu mentiunea ca el isi doreste ca aceasta sa fie mai degraba un grup de dezbateri decat un partid politic).Oricum,daca el va fi prezent la acea intalnire,unde de altfel va veni si MRU,atunci singura varianta va fi excluderea lui din PNL.El trebuie sa aiba in vedere urmatorul lucru :ori ramane alaturi de PNL si participa la alegerea primului presedinte liberal al Romaniei,ori se duce la Unguent si-si ia adio de la liberalism.Cu jumatatile de masura numai merge.Oricum Crin a fost extrem de ingaduitor cu d-alde Chiliman si Moisescu,numai ca acestia prea intind coarda.Eu personal (ca de altfel toti cei ce cred in acest partid) m-am saturat pana peste cap de aceste glumite de 2 bani facute pe spatele PNL de gasca lui Chiliman.Sper ca Tariceanu sa aiba un raspuns la aceste probleme.
Cristi
Cristi,
Nu cred că Tăriceanu va face ceva. Știe, evident, are experiență, că mișcarea lui Chiliman este doar un fel de „politică de tomberan”, cum a spus Crin.
Crin nu a fost îngăduitor cu Chiliman. Dacă era îngăduitor, îl excludea din PNL astfel că Chiliman putea fugi la MRU. Din moment ce nu îl exclude, Chiliman este blocat la mantinelă. Din acest motiv Chiliman îl atacă mereu pe Crin. Poate-poate îi enervează pe cei din conducerea PNL și îl dau afară astfel încât el, Chiliman, să ocupe o funcție de conducere la Forța Civică și să se pregătească de alegeri.
Organizația PNL de la Sector 1 a început să se reorganizeze în afara influenței lui Chiliman. Nu peste mult timp, la PNL S1 Chiliman va fi doar o poveste urâtă. Sigură va fi eliminarea lui de pe lista de candidați a PNL la alegerile locale. A lui și a celor care îl susțin. Chiar și susținătorii lui de acum se vor depărta de el când vor vedea că în S1 nu mai are influență.
Sincer,pe mine nu ma intereseaza ce face Chiliman.Oricum viitor in PNL nu mai are,asa ca n-are decat sa se duca unde vrea.Pe mine ma irita mai mult faptul ca acea "politica de tomberon" practicata de acesta este cautionata de Tariceanu.Ma deranjeaza faptul ca Tariceanu nu s-a dezis de acest individ,ma mai mult,lauda prin ziare aparitia RL.Ori e naiv,ori e frustrat ca el nu mai e seful PNL.Problema asta ar trebui tratata cu mare seriozitate de partid.
Cristi
Trimiteți un comentariu