joi, 18 aprilie 2013
Disperare portocalie.
Proiectul de lege al referendumului cu scăderea procentului de prezență la vot pentru validare a născut, la PDL, spaimă și regrete. Și neputință. Nu mai au un instrument formidabil pentru blocarea puterii USL. Nu mai au spațiu de manevră.
Gheorghe Flutur a ieșit la atac.
"USL nu vrea consultarea cetăţenilor pentru că se teme de români. USL mimează democraţia şi instalează autoritarismul de stat pe principiul: Ce vreţi voi, nu contează. Ce vrem noi, primează", a apreciat Flutur. Mediafax.
O vorbă „din români” spune că „ce ție nu'ți place, altuia nu face”. Nu a trecut destul timp să uit de guvernarea PDL. Să uit de sinistrele legi ale sănătății, învățământului, pensiilor de stat, să uit de apocalipsa administrativă când orice găinaț portocaliu ajuns în funcție publică devenise stăpânul petenților, să uit de jaful bugetar săvârșit de miniștrii portocalii cu motivația „investițiilor pe bază de program” ... Tot ce au făcut urât, în dispreț față de oameni, în contra „poporului” pe care cu impertinență îl reclamă acum au făcut prin asumarea de răspundere guvernamentală, cu ajutorul unei Curți Constituționale care a ajuns să reformeze și reformuleze decizii mai vechi ale aceleiași curți pentru a da undă verde, din punct de vedere constituțional, abuzurilor guvernărilor Boc. Nu a contat ce am vrut noi, cetățenii. Nu. A contat doar voia lor, a așa-zișilor reformiști portocalii.
Legile se fac pentru a răspunde unor necesități sociale curente, pentru a corecta niște comportamente sociale nesănătoase, pentru a permite tuturor cetățenilor unei țări și rezidenților legali să beneficieze, în mod egal, de viața socială aflată sub controlul statului. Legea referendumului cu pragul de valabilitate a acestuia de 50% dintre cetățenii cu drept de vot era depășită de mult timp. În jur de 3 mil sunt plecați în țări străine unde, în mare parte dintre ei, au hotărât să rămână. O mare parte dintre cei rămași în țară înțeleg libertatea și democrația prin neparticiparea la viața „cetății”. La majoritatea alegerilor prezența la vot a fost sub 50%. Și se mai poate continua. Evidențe clare care arată că pentru a avea beneficiul voinței populare va trebui să scadem pragul de valabilitate la referendum de la 50% la un procent accesibil populației conștiente de importanța participării la soluționarea problemelor societății. Pragul scăzut nu împiedică pe nimeni să participe la referendum. Poate îi va stimula pe cei care au dormit „în papuci” până acum să vină și să se opună dacă soluția propusă la referendum nu le convine. Dacă nu vor veni, cu atât mai mult se va dovedi o astfel de măsură necesară. În plus, cererea lui Băsescu ca populația să nu iasă la referendum dacă nu este aplicat referendumul din 2009, un referendum construit și desfășurat abuziv, un referendum ilegitim, poate primi confirmarea inversă. Pot ieși din cotloanele în care stau ascunși susținătorii lui Băsescu și să voteze împotriva legii de modificare a Constituției pentru a satisface orgoliul de ratat politic al lui Băsescu. Dar ei sunt ? Nu cred. Așa va dispare și acea formidabilă susținere politică băsesciană „în lipsă”, pe care o tot clamează Băsescu, gașca de mafioți din PDL și pe care cei din Mișcarea Populară îi vede venind buluc-grămadă să formeze viitorul partid băsescian.
Legea asta era necesară. Va constitui, prin aplicare, încă o pârghie pentru dărâmarea mitului băsescian al „largei popularități și aprecieri” de care tot face vorbire.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu