marți, 4 octombrie 2016

Sondaje cu rezultate diferite și o declarație a lui Iohannis care a pus în încurcătură PSD.

Președintele Klaus Iohannis a bulversat curtea PSD cu o declarație radicală. Într-un fel, a negat posibilitatea aplicării unui principiu foarte uzitat de politicienii dâmbovițeni: merge și așa.
„Voi desemna o persoana tinand cont de prerogativele personale ale presedintelui, o persoana care, dupa parerea mea, intruneste o majoritate in parlament si e competenta. Nu veti vedea jocuri, nu am de gand sa nominalizez pe cineva care sa pice la vot, sa nu aiba o majoritate parlamentara. Desemnarea va fi una extrem de serioasa, voi tine cont daca e o persoana pe care consider ca poate conduce guvernul si poate intruni o majortate. Criteriile de integritate sunt evidente. In nici un caz, in nici un caz nu voi desemna o persoana urmarita penal sau condamnata penal sau care are probleme de integritate de alta natura. Acest criteriu va fi criteriu eliminatoriu
Reacțiile au fost pe măsură. Pe cât de radical a fost Președintele în apărarea prevederilor constituționale, pe atât de radicali au fost infractorul Liviu Dragnea și scandalagiul Codrin Ștefănescu să îl combată. Practic, cei doi pesediști au confirmat că le merge gura fără să judece ce spun.

Este evident că Președintele nu are de gând să accepte dâmbovițeanul „lasă că merge și așa”. Stilul actual al Președinției se deosebește radical de stilul celor de dinaintea sa: Băsescu și Iliescu.

Ajungem la sondaje. Ce mai, treabă „grea”. A fost dat publicității de către Nicușor Dan sondajul făcut de firma care stă în spatele USR, KANTAR TNS România. Firma care este controlată sau îl controlează pe Matei Păun, directorul de campanie de la locale al USB-ului lui Nicușor Dan. Cel care a manevrat banii de campanie, cel cu sursele inaccesibile publicului. Firmă despre care aflu niște lucruri tare interesante. Astfel că voi avea posibilitatea să aduc mai multe informații într-un viitor sau, de ce nu, viitoare articole.

KANTAR a făcut un sondaj în care scos PSD la 45% intenție de vot la nivel național, pe ALDE la 7%, PNL la 25% iar USR la 10%. Evident, datele nu pot fi reale. Exclus. PSD+ALDE cu aceste procentaje pot sta liniștite acasă pentru că au un plus de 2% peste cei 50% necesari să impună jocul politic. Evident că UDMR ar bate palma cu PSD, dacă intră în Parlament, nu mai vorbesc de minoritățile naționale.

PNL a comandat și el un sondaj pe care îl aduce la cunoștință. Mintea cea de pe urmă ? Iau datele de la HotNews. Care nu este favorabil PNL, cu atât mai puțin cititorii lor.

Cei de la HotNews au bunul simț să facă niște precizări, pe care nu le-am văzut la KANTAR.

Alina Gorghiu a arătat că sondajul indică o prezență la vot catastrofală, de doar 29% ! Iar acest lucru justifică punctajele. Chiar pe cele curioase, cum ar fi USR la 9% ! HotNews atrage atenția că sondajul s-a finalizat înainte ca Vasile Blaga să își dea demisia din toate funcțiile de conducere din PNL. Este un factor major de influență al electoratului care impune comanda unui alt sondaj de opinie.

Sondajul executat de Agenția de Rating Politic ne spune următoarele:
  1. PSD - 38%
  2. PNL - 30%
  3. USR - 9%
  4. ALDE - 5,5%
  5. UDMR - 5%
  6. PMP - 4%
Au fost sondate toate formațiunile politice care fac zgomot pe scena politică însă de la PMP în jos, împreună cu PMP, nici unul nu trece, în acest sondaj, pragul electoral. Ca atare, când au doar procente sub 3% nu mai sunt de luat în seamă.

În acest sondaj, PSD+ALDE nu mai este o sperietoare. Adună împreună 43-44% și aici se opresc. Punct.

PNL și USR ar aduna 39% iar dacă UDMR ar face pasul către PNL sau USR, ar ajunge împreună tot la un 44%. De aici vin redistribuirile care vor fi aproximativ egale. Parlamentarii independenți vor fi „balamaua” care va permite deschiderea ușii către o guvernare liberală cu un prim-ministru în persoana lui Dacian Cioloș sau către o guvernare PSD cu un prim-ministru care să nu fie infractorul Liviu Dragnea. Poate că va fi Vasile Dâncu ?!

Sondajele acestea sunt doar o imagine a zilei. Până la alegeri este timp pentru alte imagini. Fermitatea Președintelui Iohannis are o importanță majoră. Obligă PSD și ALDE să aleagă o cale. Continuă atacul furibund la Președintele Klaus Iohannis sau își aleg alți candidați pe listele electorale și avansează un alt posibil candidat la funcția de prim-ministru. Altă cale nu au. Și trebuie să se gândească repede. Pentru că o altă parte a sondajului dă niște date care arată că nu le-a reușit campania de denigrare a Președintelui Klaus Iohannis.
  1. Klaus Iohannis - 47%
  2. Dacian Cioloș - 44,5%
  3. Victor Ponta - 43%
  4. Călin Popescu Tăriceanu - 42,5%
  5. Mugur Isărescu - 41%
  6. Laura Codruța Kovesi - 40%
După cum se vede, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu ies din toate calculele posibile pentru funcția de prim-ministru sau chiar ministru, având în vedere declarația Președintelui. Chestie de integritate !

Rămân curios cu privire la cei 9% ai USR. Nu înțeleg cum adună USR acest procent. Înclin să cred că este un fenomen asemănător cu perioada lui Dan Diaconescu „în direct” și „șocul” PP-DD. Este o problemă psihologică, până la urmă. Sunt oameni care umblă după cai verzi pe pereți să le ia potcoavele. Promisiunile USR sunt populiste și, ce nu pricepe multă lume, introduc în mediul politic libertarianismul. Dar nu cel pur, o libertate economică și personală dusă la extrem, ci cel „prelucrat” de corporații. Cum de fapt și USR are în spate un grup de interese care îl împinge să ocupe scena politică în România pentru a putea impune o guvernare subordonată „proprietarilor” de mari companii. Cum explica Dinu Patriciu cu niște ani în urmă. El devenise libertarian și justifica că politica unei țări ar trebui exercitată în funcție de interesele patronilor care, desigur, asigură finanțarea acelei țări. USR este, probabil, visul celor ca Dinu Patriciu. Dar este societatea românească gata să renunțe la cultură, la educație, la tradiție, la obiceiuri pentru a deveni libertariană ? Este societatea românească dispusă să renunțe la europenism, la securitate ? O societate libertariană se supune patronului care preia puterea companiilor și nu legilor care reglează vița unei societăți. Pe unde va, o societate libertariană este una globalizată.

Un comentariu:

bogdannbx spunea...

Bun articol, mai putin partea cu USR! Ce ai omule cu ei? Crezi ca ne-ar fi mai rau cu ei decat cu psd+alde? Nu imi dau seama despre ce concept vorbesti, libertaniarismul ala, eu n-am auzit de el :)))! Lasa-i in pace ca lumea are nevoie de o schimbare ca nu prea are din ce alege momentan, pana la proba contrarie, hai sa le acordam ceva credit si prezumtia de nevinovatie ca merita!! Fervoarea cu care devoaleaza ce hotii incearca sa faca Firea cu banii capitalei, spune lucruri bune despre ei ;)