Știrile despre Erdogan și politica lui în Turcia dar și despre ingerințele lui în spațiul Uniunii Europene curg zilnic. Erdogan vrea și ocupă agenda publică. Cu declarații mai mult decât șocante dar însoțite de acțiuni care dau de gândit.
Toată lumea știe că Erdogan a ales calea forței în relațiile cu alte state. Privind în urmă, la evenimentele care au dus la crize atât în spațiul lumii musulmane cât și în Europa, putem trage unele concluzii. Fiecare după câtă informație are.
Acum este în „război” cu Germania, Austria și Olanda. Pe care le acuză de „fascism”, „nazism”, pentru că nu au aprobat mitingurile organizate de el și ai lui în favoarea modificării Constituției Turciei pentru a da Președintelui (adică lui) mai multe prerogative. Amenință Germania și UE că nu va mai respecta Acordul încheiat privind stoparea migrației din Siria, Irak etc. Acordul de readmisie cu Grecia nu mai funcționează pentru că Uniunea Europeană se opune liberalizării vizelor pentru călătoriile de scurtă durată ale turcilor în UE. Nu știu situația la frontiera cu Bulgaria dar nu este exclus ca vecinii noștri să aibă probleme cu turcii la fel ca Grecii. Nu degeaba vor să deplaseze mai multă forță militară la frontiera cu Turcia pentru a bloca frontiera !
Cu Austria, „războiul” are și o notă aparte. Austria nu este membră a NATO (este neutră) dar are un Acord pentru proiectul NATO „Parteneriatul pentru Pace”. La fel cum are Ucraina, Georgia, R. Moldova etc. Turcia se opune proiectelor NATO care privesc participarea Austriei. Conducerea NATO a atras atenția că situația scapă de sub control dacă cele două părți nu cad la o înțelegere. Motivul blocajului provocat de turci este însă extern problemelor NATO: Austria se opune aderării Turciei la Uniunea Europeană.
La cererea conducerii NATO, Turcia a comunicat că blochează doar programele cu Austria, celelalte state membre ale acordurilor de parteneriat pentru pace nu sunt obstrucționate.
În urma discuțiilor cu SUA pentru o viitoare întâlnire a lui Erdogan cu Trump, ministerul turc de externe a comunicat că ei, Turcia, vor să aibă competențe la nivelul Președintelui după modelul francez însă SUA nu are încredere că este doar atât. Se pare că noua administrație a SUA gândește altfel decât vor turcii.
Între timp, Erdogan se înarmează cu sistemul rusesc de apărare antiaeriană S-400 (cel mai modern sistem pe care îl dețin rușii !). De ce de la ruși ? De ce nu a luat un sistem de apărare anti-aeriană de la un partener NATO ? De ce rușii le dau turcilor acest sistem ? Este o problemă de încredere totuși ! Să înțelegem că între Turcia și Rusia a survenit o altfel de relație ca până acum ?
Dacă mă iau după o altă declarație a lui Erdogan, valorile statelor care formează Uniunea Europeană nu sunt bune și pentru Turcia. A explodat după ce decizia CJUE care a acceptat eliminarea însemnelor politice, filosofice și religioase din întreprinderi, mai ales în locurile de muncă care cer ca agenții întreprinderii să intre în contact cu consumatorii de bunuri și servicii. În afară de afirmația ”Rușine Europa !”, a făcut afirmația că UE vrea un „război cultural” !
Astăzi citesc la Agerpres că a cerut familiilor de turci din statele membre ale UE să își formeze familii numeroase iar la Mediafax că a cerut femeilor turce din UE să facă câte 5 copii. În Turcia a cerut femeilor să aibă câte 3 copii, stârnind protestele organizațiilor turce pentru drepturile femeilor.
Din Israel, un politician îl acuză că vrea să reînvie „imperiul otoman”, iar de la Bulgari, vine informația că liderul comunității turce din Bulgaria îl acuză pe Erdogan că vrea să reînvie „sultanatul otoman” prin intermediul acestui referendum.
Peste toate, turcii amenință că vor da drumul zilnic la câte 15.000 de imigranți către Europa.
Turcia a devenit la fel ca Rusia o mare problemă pentru statele cu care are relații. A fost sprijinită să se dezvolte pentru că era o țară în curs de dezvoltare. Acum, Erdogan „întoarce ajutorul” !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu