Stephen Hawking |
Corect. Brexit-ul și alegerea lui Donald Trump sunt două forme de manifestare ale naționalismului, de refuz al dezvoltării bazat pe știință.
În cazul Brexit-ului, naționalismul și egoismul britanic au fost exploatate „sângeros” de Farage și aliații lui. Nici acum nu cred că și-au dorit succesul referendumului ! Sunt convins că au dorit să obțină un nou tratament preferențial, culmea, pe una dintre libertățile fundamentale iar refuzul categoric al UE îi determină să meargă cu „ruptura” înainte.
În cazul lui Trump, iau de bună o exprimare a analiștilor lor: l-au votat „țăranii”. Bănuiesc că au fost foarte supărați și au folosit termenul cu sensul peiorativ.
La nivel mai mic, avem și noi „o revoltă” împotriva experților, a tehnicienilor. Guvernarea Cioloș a fost complet diferită față de guvernările anterioare. A fost o guvernare incomodă pentru majoritatea politicienilor români. A fost o guvernare prea lungă, chiar dacă a durat doar un an de zile. A fost o guvernare „model” european. Competența, capacitatea, buna credință, integritatea demnitarilor și funcționarilor publici, buna guvernare... Preluarea criteriilor de competență personală de la Comisia Europeană a îngrozit, pur și simplu, „clasa” funcționarilor publici.
Stephen Hawking se referă la alunecarea spre extrema dreaptă când vorbește de Trump. Pe undeva are dreptate. Extrema dreaptă nu are treabă cu mediul și societatea, nu vrea să vadă legătura între mediu și societate. Vede doar profitul, în special extrema dreaptă pe modelul Trump. Am resurse, trebuie să le exploatez și să le folosesc, indiferent ce se întâmplă cu mediul pe care îl transform în vederea exploatării. Dacă am profit, am succes. Nu am profit, merg mai departe.
În cazul Brexit, tot despre o extremă dreaptă este vorba. Tot despre profitul cu orice preț. Numai că și Brexit-erii și Trump-iștii și-au făcut calcule greșite. Competiția pentru profit presupune ca ei să aibă cui vinde. Dacă nu au parteneri, goana lor va duce la criză. În fine.
Ori această alunecare spre dreapta intervine într-un moment în care planeta se confruntă cu numeroase crize de mediu, de la schimbare climatică la despădurire, a explicat el. "Răspunsurile la aceste probleme vor veni de la știință și tehnologie", a spus fizicianul.
Goana după profit cu orice preț a dereglat mediul în care omul trăiește. Nu este problema planetei, planeta are propria viață. Este problema vieții pe planetă. Schimbarea climatică duce la extincția multor specii de plante și animale și până la urmă va duce la extincția oamenilor, cei care prin lăcomie și multă, multă nesăbuință grăbesc propria extincție. Au mai fost extincții, se cunosc cinci mari extincții ale vieții pe planetă, cea de acum 265 milioane de ani fiind cauzată de încălzirea globală. Este extincția la care se raportează cercetătorii pentru a înțelege unde ne va duce această încălzire globală accelerată provocată și întreținută de oameni. În mod normal, nu ar trebui să existe această încălzire globală, mai ales pentru faptul că suntem la doar 11.000 de ani de la încheierea glaciațiunii.
Ar fi o exagerare să se afirme acum despre Stephen Hawking că ar fi socialist ! Este rațional, a înțeles mesajele politice ale Brexit-erilor și ale Trump-iștilor și le tratează ca atare, gândind la știință și tehnologie. În Regatul Unit una dintre problemele universităților o constituie izolarea față de continent în urma Brexit-ului. Izolarea de cercetarea științifică dezvoltată de statele membre ale UE. Izolare care va duce, fără doar și poate, la reducerea fondurilor pentru cercetare în Regatul Unit.
Uite un punct de vedere care ne oferă și alte interpretări asupra lumii care ne înconjoară.
Sursa informațiilor: Agerpres.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu