duminică, 19 martie 2017

Lume, lume ! Ia d'aici ! Ofertele curg. Prostia a ajuns să aibă preț.

Trăim într-o lume fascinantă pentru că avem posibilitatea să comunicăm mai bine decât cu un secol în urmă. Scrisorile, bilețelele și-au trăit traiul și-au mâncat mălaiul. Mesajele ajung la destinatar într-o clipită. Nici nu ai clipit bine că ai și primit o mulțime. Nu apuci să citești ce ai primit că deja tolba se umple cu alte mesaje, toate cu pretenția de „urgență”.

Ieri am văzut un mesaj. Ofertă electorală internă. Am discutat cu prietenii pe marginea lui. Am primit invitația să îl promovez. Hai să îl pun și eu pe blog dar, am și câteva observații. Le voi face. Recunosc, sunt cârcotaș.


Nu sunt dintre cei care acceptă să tacă, dacă interesele o cer ! Sunt dintre cei care vorbesc. Cârcotesc. Gunoiul băgat sub preș este mai periculos decât observația crudă.

Pentru început, sper că mesajul este o făcătură. Sper că nu este cunoscut de candidat. Sper. Speranța moare ultima, dar este bine că există. Sper pentru că este vorba despre PNL. Dacă era un mesaj al celor din PSD, îl luam ca atare. Spui PSD și tragi apa. Vorba aia.

Fascinantă ofertă. O organizație cu 4 sedii renunță la sursa de finanțare directă, cotizația membrilor. Rămâne doar varianta că organizația va fi finanțată din donații. Donații atât de multe încât tot ce promite candidatul va putea fi realizat. Personal angajat cu salariul decent, excursii pentru toți membrii la Bruxelles, parca auto la dispoziția membrilor, dotări serioase pentru petrecerea timpului liber, funcții publice în sectoarele administrative pentru doritori și poziții în consiliile de administrație ale diferitelor societăți etc. Bașca lichidarea datoriilor organizației !

Fascinant ! Și mai fascinant mi se pare că acest candidat are o viziune deosebită asupra organizării și funcționării organizației. Ca să formez „un întreg”, organizația va deveni un fel de „club” al asistaților politici liberali. Fiecare membru are la dispoziție facilități potrivit vârstei sau epocii de care aparține (așa cum este considerat fiecare membru luat în parte). Sper să nu folosesc cuvinte prea mari.

Să vedem niște comparații.

TNL, CSL, CEL vor avea un sediu al organizației dotat cu sală de calculatoare, jocuri de societate, biliard ...

OFL va avea un sediu dotat cu calculatoare, cafenea lounge, sală special amenajată pentru proiecții video ...

OPV3 va avea un sediu dotat cu jocuri de societate, șah, table, televizor și casetofon ...

După cum se observă, fiecare categorie de vârstă are un aranjament ambiental specific. Tinerii stau la păcănele, femeile urmăresc proiecțiile video sau stau la taclale în fața unui suc sau mai știu eu ce băutură energizantă iar bătrânii, ca la azil, se uită la televizor sau ascultă muzică la casetofon. La casetofon ! Bine, mai trag o tablă sau joacă șah (obiceiuri bătrânești !). Să nu care cumva să fie deranjați de existența calculatoarelor sau să sufere cine știe ce indigestie în urma consumului de lichide „aromate” ! De ce nu promite și un magnetofon ? Ba chiar un patefon sau gramofon ?

Stau și mă întreb, ca omul, cel care a conceput o astfel de ofertă electorală are toți „boii” acasă ?

Până la urmă vorbim despre un partid politic care, potrivit prevederilor constituționale, are menirea să „contribuie la definirea și la exprimarea voinței politice a cetățenilor, respectând suveranitatea națională, integritatea teritorială, ordinea de drept și principiile democrației” (art. 8). Dacă membrii partidului din organizația în cauză sunt invitați să se ocupe cu păcănelele, cu petrecerea timpului liber, cu ascultatul „casetofonului”, cu excursiile și cu vânarea funcțiilor publice, cum naiba își va mai îndeplini menirea constituțională ?

Îi fac o sugestie candidatului, dacă oferta asta este a lui, dacă este reală. La OPV3 să promită și o sală de reanimare. Dacă tot consideră organizația specială o formă de azil pentru persoanele în vârstă.

Mihai Eminescu recomandă în Glossa:

Vreme trece, vreme vine,
Toate-s vechi si noua toate;
Ce e rau si ce e bine
Tu te-ntreaba si socoate;
Nu spera si nu ai teama,
Ce e val ca valul trece;
De te-ndeamna, de te cheama,
Tu ramâi la toate rece.

Niciun comentariu: