duminică, 19 martie 2017

Sigmar Gabriel: „Noi suntem toleranți, dar nu suntem imbecili !”

Ministrul de externe al Germaniei, Sigmar Gabriel a acordat un interviu unei publicații germane în care s-a referit la noile atacuri ale lui Erdogan dar în special la atacul direct al acestuia la adresa Cancelarului Angela Merkel.

... este motivul pentru care i-am comunicat foarte clar omologului meu turc (Mevlut Cavusoglu—n.r.) că o limită a fost depășită aici ...

Chiar mă întrebam când vor reacționa germanii. Olandezii au reacționat. Austriecii au reacționat. Bulgarii au reacționat, atenționând Turcia să nu încerce să influențeze alegerile interne de peste puțin timp. Germanii au tăcut. Reacția asta vine să ne spună ceva ?

Erdogan, îmbătat de putere, s-a apucat să dea din gură fără nici o reținere.

„Când le spunem că sunt naziști nu le place. Își manifestă solidaritatea. În special Merkel. Dar tu ai recurs în acest moment la practici naziste.” 

„Împotriva cui? A confraților mei turci din Germania și a fraților miniștri”

„Balul mascat s-a terminat !”

Ce va urma ? Cum consideră Germania că trebuie să acționeze după ce a atenționat, prin ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, că s-a depășit o limită ?

Acordul de readmisie între Turcia și Grecia a fost suspendat de Turcia ca „răzbunare” împotriva celorlalte state europene care nu o vor în UE. Nu cunosc situația acordului de readmisie cu Bulgaria ! Dar, din moment ce bulgarii construiesc gard de sârmă la frontiera cu Turcia și iau măsuri excepționale de pază și supraveghere la frontiera bulgaro-turcă, trag concluzia că și ei au acordul de readmisie suspendat. În plus, în Bulgaria urmează alegeri parlamentare iar Turcia are antecedente în băgatul „cozii” !

Toleranța germană costă pe cei din Grecia. Problema cu Grecia este dificilă din cauza grecilor care fac nazuri când este vorba ca supravegherea frontierelor maritime ale Greciei să fie întărită cu forțe polițienești de frontieră din statele europene care au posibilitatea să le pună la dispoziție. Grecii au declarat că le este încălcată suveranitatea. O decizie a lor favorabilă sprijinului comunitar era, totuși, o manifestare a suveranității. Jocurile sunt complicate. Imigranții nu mai pot ieși din Grecia. Turcii nu îi reprimesc, la frontiera de uscat s-au construit garduri și s-au mărit efectivele polițienești și militare, pe mare către Italia sun blocați de navele Italiei.

Ce va face Germania ? Sunt tare curios. Unele analize evidențiază că Turcia a început să facă jocul lui Putin pentru destabilizarea, deocamdată, a Uniunii Europene. Criza cu Olanda este cusută cu ață albă. Acum se urmărește o criză cu Germania. Pentru că în Germania vor avea loc alegeri în septembrie și este teren de manevră. Dacă CDU, CSU și SPD cad de comun acord asupra unei poziții de politică externă comună și obțin acceptul celorlalte state membre ale UE, jocul Turciei și al Rusiei poate fi blocat brusc.

„Noi suntem toleranți, dar nu suntem imbecili”, a spus Sigmar Gabriel jurnaliștilor de la Passauer Neue Presse. Bun, dacă nu sunteți imbecili, ce o să faceți ? Cum veți trata Turcia ?

Sursa informației. Agerpres.

Niciun comentariu: