sâmbătă, 18 martie 2017

Europa este viitorul nostru comun ! Va fi declarația din 25 martie la Roma.


Dubiile, neîncrederea, euro-scepticismul pierd categoric. La Roma, statele membre ale Uniunii Europene vor declara că „Europa este viitorul nostru comun”. O Uniune Europeană fără „viteze” diferite ci cu „ritmuri” diferite ceea ce este cu totul și cu totul altceva. Și astăzi ritmul integrării în Uniunea Europeană ! Chiar și statele mai dezvoltate au dat rateuri, unele foarte grave. Fie state membre ale Zonei euro, fie state membre ale Spațiului Schengen. Acele rateuri ne arată că acele state au apucat pe drumuri greșite datorită unei supra-evaluări dăunătoare.

Draftul „declarației comune” ajuns la îndemâna AFP împacă, se pare, toate orientările. Nu lasă pe nimeni deoparte, dar nici nu blochează acele țări care vor mai multă integrare.

Suntem hotărâți să facem UE mai puternică și mai rezistentă, grație unei mai mari unități și solidarități între noi

A fi uniți este cea mai bună modalitate de a ne apăra interesele și valorile comune

Vom acționa împreună atunci când acest lucru este posibil, în diferite ritmuri și intensități, dacă este nevoie, cum am făcut-o în trecut în cadrul tratatelor, lăsând ușa deschisă celor care vor să participe mai târziu"

Uniunea noastră este unită și indivizibilă

Este evident că de s-a ajuns la acest text (sper că este cel real), toate statele au convenit să participe activ la protecția UE și pe timpul negocierilor Brexit-ului și în celelalte probleme - relațiile „privilegiate” ale unora cu terțe țări.

Am încredere că se va ajunge la mai multă integrare. De când UE a dat cu nasul de „politica expansionistă” a Rusie, acum a Turciei, a descoperit că nu era pregătită ca Uniune de state să răspundă adecvat. Relațiile speciale ale unor state membre cu Rusia a ținut frâna trasă în direcția integrării.

Bulgaria are un președinte socialist iar social-democrații bulgari au dat deja declarații ferme că vor boicota prelungirea sancțiunilor UE față de Rusia ! Vor încerca să profite de președinția pe care o vor prelua în curând. Alte curente politice din statele europene, în special cele euro-sceptice, promovează aceleași idei. Mișcările politice extremiste și euro-scepticii sunt aliații Moscovei și fac tot ce pot pentru ca manipularea Rusiei să aibă succes în interiorul UE, finalitatea demersurilor lor fiind destrămarea uniunii.

Rămâne la latitudinea fiecărui stat acum să își stabilească nivelul de ambiție în interiorul UE. Noi avem un nivel de ambiție care este satisfăcut de o astfel de Declarație comună. Pe măsură ce vom îndeplini criteriile de convergență, vor trece la nivelul superior. Dar, trebuie să fim jucători pe fiecare nivel. Acum respectăm regulile Zonei euro, chiar dacă nu suntem membri, aplicăm la literă regulile Schengen, chiar dacă nu suntem admiși în acest spațiu. Urmează să se „nască” noi zone de interes pentru statele membre ale UE iar noi trebuie să fim acolo. În linie cu celelalte state. Este adevărat că economia noastră este mai slabă, că nu este bine structurată, dar avem potențial și, atunci când vom alege ce trebuie în Parlament, vom avea și o guvernare care să rearanjeze structura economiei României pentru a nu mai depinde de puterea de cumpărare a cetățenilor (s-au redus taxele și impozitele, s-au mărit salariile, s-au obținut niște rezultate statistice dar au crescut și prețurile). După ce puterea PSD-ALDE nu va mai avea de unde să ia bani pentru finanțarea guvernării, vom ajunge, probabil, la alegerile europarlamentare sau chiar la parlamentarele noastre. După jaful comis de PSD și ALDE va trebui să o luăm de la început și să ne înscriem pe un drum corect pentru a putea atinge obiectivele stabilite ca stat membru al UE și NATO.

Surse: articolele de la Agerpres.

Niciun comentariu: