vineri, 3 martie 2017

Poziția PNL față de Carta Albă asupra Viitorului Uniunii Europene

Carta Albă asupra Viitorului Uniunii Europene realizată de Jean-Claude Juncker are din partea PNL, ca principal partid al dreptei românești, o poziție. Nu este încă o alege a unei poziții, poziția urmează a se stabili după ce principalele forțe politice ale țării vor ajunge la consens sub coordonarea Președintelui Klaus Iohannis.

Este important să existe această declarație. Se pleacă de la ceva la care se pot adăuga pe parcurs toate elementele care sunt necesare pentru a defini o poziție de țară.

Nu strică nici faptul că poziția PNL vine după ce s-a exprimat Președintele Iohannis cu ocazia vizitei prim-ministrului din Malta, Josepf Muscat:
Cu privire la dezbaterile referitoare la viitorul Uniunii Europene, Preşedintele Klaus Iohannis a reconfirmat angajamentul ferm al țării noastre de a contribui la consolidarea proiectului european. Şeful statului a reiterat că, pentru România, continuarea integrării la nivelul UE rămâne un obiectiv strategic.
Preşedintele României s-a poziţionat ferm împotriva ideilor vehiculate în ultimul timp cu privire la o Europă cu mai multe viteze - o Uniune a cercurilor concentrice. În opinia sa, asemenea formule de reconfigurare a Uniunii ar putea conduce la dezintegrarea proiectului european. Şeful statului a subliniat că România se pronunţă pentru o Europă puternică, consolidată, unitară şi incluzivă.
Față de propunerea PSD de începere a unor consultări în problema viitorului UE din perspectiva intereselor României, poziția PNL este deja clară. Este alături de Președintele Iohannis. Și mai clar, poziția exprimată de Statele membre a Acordului de la Vișegrad este susținută de România - așa reiese din comunicatul dat în urma vizitei în Polonia de la începutul lunii a unei delegații a Senatului României condusă de Tăriceanu.
Radu Carp: Poziţia faţă de Carta Albă asupra Viitorului Uniunii Europene
PNL a luat act de Carta Albă asupra Viitorului Uniunii Europene prezentată la data de 1 martie de Preşedintele Comisiei Europene, Jean - Claude Juncker. Această viziune nu este nouă, ci reprezintă de fapt o formă mai elaborată a discursului asupra stării Uniunii Europene din data de 14 septembrie 2016, pronunţat în faţa Parlamentului European de către Preşedintele Comisiei.
PNL consideră că variantele prezentate în acest document trebuie să facă obiectul unei ample consultări în societatea românească, iar poziţia României să fie rezultatul unui consens transpartinic.
PNL va contribui la aceste dezbateri pe plan intern, prin poziţiile exprimate public şi de asemenea pe plan extern, prin contribuţia pe care o va aduce cu ocazia Congresului PPE din Malta de la sfârşitul lunii martie, materializată în documentul «Europa ne asigură viitorul».
PNL consideră că, în calitatea sa constituţională, Preşedintele României este cel care va prezenta şi susţine poziţia rezultată în urma acestor dezbateri, în cadrul Consiliului European. Importanţa României în definirea unei poziţii comune a statelor membre UE faţă de Cartea Albă este dată şi de faptul că, simultan cu prezentarea Cărţii Albe, a avut loc întrevederea între Joseph Muscat, primul - ministru al Maltei, ţară care deţine preşedinţia UE şi Preşedintele Klaus Iohannis. Această întrevedere a avut ca scop cunoaşterea şi armonizarea poziţiilor care vor fi exprimate cu ocazia summit-ului Consiliului European din 25 martie care va aniversa 60 de ani de la Tratatul de la Roma.
PNL consideră că singura cale de urmat pentru proiectul european este o Uniune Europeană mai puternică, mai democratică şi mai unită.
Pentru a răspunde la acest deziderat, este nevoie a afirma că UE se bazează pe valori comune, precum subsidiaritatea, solidaritatea, statul de drept, demnitatea umană. Diagnoza Comisiei Europene din Carta Albă este corectă: sunt necesare noi modalităţi de acţiune pentru ca UE să facă faţă provocărilor globale. Răspunsul la aceste provocări trebuie să fie unitatea de acţiune a tuturor statelor membre şi nu crearea de alianţe conjuncturale. Statele care doresc să aprofundeze o anumită politică sau să se integreze mai mult într-un domeniu au deja această posibilitate, prin mecanismul de cooperare consolidată din tratate. Acest mecanism care presupune discuţia prealabilă la nivel interguvernamental, cu implicarea tuturor statelor membre, ar trebui să fie prevăzut şi în continuare, pentru a obţine simultan aprofundarea cooperării şi respectarea drepturilor egale ale fiecărui stat membru. 
Biroul de presă al PNL

Niciun comentariu: