marți, 14 martie 2017

Militantismul religios nu face casă bună cu valorile europene.

O știre de la Agerpres mai puțin mediatizată, după câte văd, ar trebui luată foarte serios în considerare.

Curtea Europeană de Justiție a dat o soluție, comună, pentru două cauze legate de portul vălului islamic la locul de muncă. Interzicerea portului vălului nu este discriminare, este legală, dacă interesele clienților sunt afectate.

O normă internă a unei întreprinderi care interzice purtarea vizibilă a oricărui semn politic, filosofic sau religios nu constituie o discriminare directă. Cu toate acestea, în lipsa unei asemenea norme, voința unui angajator de a ține seama de dorințele clientului ca prestările de servicii să nu mai fie efectuate de o lucrătoare care poartă vălul islamic nu poate fi considerată o cerință profesională de natură să înlăture existența unei discriminări

Soluția CJUE este obligatorie pentru toate instanțele naționale ale statelor membre ale UE care, la momentul aderării, au conferit CJUE dreptul de a judeca litigiile care țin de aplicarea TUE și a altor documente care stau la baza formării și funcționării UE.

Este de reținut principiul: normele care interzic în întreprinderi purtarea vizibilă a oricărui semn politic, filosofic sau religios nu constituie o discriminare directă.

Când se vorbește de întreprinderi, sunt convins că este vorba despre orice întreprindere, că este de stat sau privată, că este o fabrică sau o școală sau spital, că este o primărie sau un consiliu județean în care există relații directe cu publicul.

Portul unor semne vizibile de către o persoană angajată a unor însemne de apartenență la un partid politic, la o religie sau la un curent filosofic, în special de către o persoană care are relații cu publicul, cu clientela întreprinderii, exclude neutralitatea acestui organism față de clienții săi.

Ce încredere mai poate avea o persoană de altă religie față de o persoană (cum este cazul soluționat de CJUE) de religie musulmană, când vede că aceasta, cea care este desemnată să îi rezolve cauza, poartă ostentativ însemne ale religiei pe care o împărtășește și știe că între religia musulmană și religia de care aparține există conflicte deschise, conflicte cu consecințe îngrozitoare - uciderea creștinilor de către islamiști în zonele de conflict din Irak, Siria etc. ?

Ce încredere mai poate avea o persoană de altă religie sau fără religie în medicul sau asistentele care afișează în cabinetul de consultații însemnele religiei ortodoxe ? Cum va fi tratat după ce vor afla că nu este de aceeași religie cu ei ?

Ce încredere mai poți avea ca părinte de altă religie decât personalul „semnificativ” al unei școli că nu vor încerca să mutileze educația copiilor tăi ?

Ce încredere mai poți avea în administrația publică locală în care primarul și toți cei care au poziții de conducere în primărie sunt ostentativ de o anumită religie și cheltuie banii publici pentru a promova respectiva religie în comunitate.

Această decizie a CJUE va avea consecințe asupra viitorului. Întreprinderile, instituțiile publice - în special -, vor trebui să se adapteze. Instanțele de judecată vor aplica principiul statuat de CJUE iar din aceste „întreprinderi” vor trebui să dispară însemnele politice, filosofice sau religioase care sunt ca o declarație publică, ca o atenționare că în spațiul public în care ele sunt prezente sunt bine veniți doar cei de aceeași confesiune sau care aparțin aceluiași partid politic sau practică aceeași filosofie de viață.

Este încă un pas către apărarea laicității spațiului european. Toate religiile caută să „cucerească” acest spațiu, iar islamul este printre religiile cele mai active și agresive. Conflictele europene pe fond religios au loc pentru că accesul militanților islamiști, ca să nu îi spun de-a dreptul „importul” religiei islamice, este mult prea liber. Și este cerut, cu insistență, de ONU și alte organisme internaționale care practică „cultura” drepturilor omului. În contradicție evidentă cu realitatea confruntărilor de pe stradă dintre religii și culturi. Și pentru că o administrație prost orientată are rezultate și mai proaste, importul culturilor agresive a dus la nașterea extremismului. Fie naționalist, fie religios pe un continent unde conflictele religioase nu au fost epuizate. Între religiile creștine, desigur.


Niciun comentariu: