marți, 20 octombrie 2009

Basescu si sondajele. Manipulare.

Traian Basescu are dubii. Din sondajele cu care el lucreza reiese ca este posibil ca in turul II sa se confrunte cu Crin Antonescu si nu cu Mircea Geoana, cel pe care il prefera. De ce ? De ce cu Crin si de ce nu il prefera. Este ceva aici.

Aici am gasit o afirmatie a lui Basescu care poate fi la randul ei interpretata. O interpretare poate fi aceea ca institutele de sondare fac o munca dubla. Pentru public modifica rezultatele iar pentru partidul care a comandat sondajul lasa rezultatele crude, asa cum au iesit ele dupa prelucarea informatiei. Faptul ca se complac in marsavia manipularii politice le descalifica profesional. Nu doar pe ele ci si pe specialistii care participa la dol.

"Indiferent ce sondaje sunt, sunt un om politic cu experienţă şi, mai ales în preajma campaniilor electorale, niciun partid nu face publice sondajele pe care se lucrează. Orice partid dă sondaje publicităţii, vrea să manipuleze în vreun fel. Ori să-şi liniştească electoratul, ori să-şi agite electoratul. Dacă vreţi o recomandare de la un om politic experimentat: nu luaţi în seamă sondajele pe care partidele le dau spre publicare, pentru că fac parte din manipularea pe care partidele o fac în preajma campaniei şi în campanie".
Nu este exclus ca televiziunile care comanda sondaje sa procedeze la fel. Nici o televiziune nu este in afara procesului de manipulare. ProTv manipuleaza pentru Traian Basescu, Basescu 1 Tv (B1Tv) manipuleaza pentru Basescu, Prima Tv serveste cauza Basescu iar de cealalta parte, Realitatea Tv si Antenele servesc cauza Geoana.

Hai sa ne "agitam" putin.

Dupa "era" motiunii de cenzura Inpolitics ne anunta ca urmeaza a apare doua sondaje "proaspete". INSOMAR si Avangarde. La INSOMAR am mai aratat ca datele oferite publicului sunt cam aiurea. Senzatia de manipulare este grosolana.

Totusi, hai sa hai !

INSOMAR

Mircea Geoana - 30%

Traian Basescu - 29%

Crin Antonescu - 20%

In finala, INSOMAR il vede pe Geoana castigand in fata lui Basescu cu 55% la 45%.

Fata de sondajul anterior, cel la care am facut referire, datele sar totoroiul. Basescu avea 33,4%, Geoana avea 28,5% iar Crin era uitat pe undeva pe la 14,5%. Oare, dupa motiune, pot fi posibile astfel de salturi ? In finala anterioara Geoana castiga cu 50,6% iar Basescu aduna 49,4%.

Mie unul mi se par cam mari salturile.

Avangarde

Traian Basescu - 32%

Mircea Geoana - 28%

Crin Antonescu - 14%

Sorin Oprescu - 12%

In finala, Geoana ia fata lui Basescu cu 54% la 46%.

Interpretand afirmatiile lui Basescu, cele doua sondaje care au ajuns publice au rolul de a mobiliza la vot electoratul pesedist si a intari convingerea altor electorate ca se poate scapa de Basescu votand pe Geoana. Adica, daca tot este sa alegem raul, sa il alegem pe cel mai mic ! Dar Geoana este un rau mai mic sau tot un fel de dezastru cum a fost Basescu ?

Pot lua si afirmatia lui Basescu ca o manipulare. Vrea sa descurajeze electoratul sa mai creada in sondaje. O manipulare la fel ca cea prin care recomanda publicului sa nu se mai uite la Realitaea Tv si Antena 3 pentru a vedea altfel Romania (Bomania basesciana). Sa ne uitam doar acolo unde apare el si portocalii laudarosi cu guvernarea boccista. Si, normal sa citim doar articole ca cel scris de Ionut Popescu in Capital, un articol care il descalifica ca om (dupa parerea mea).

La indemana avem optiunea Crin Antonescu. O optiune care ne duce in normalitate. Cine stie, poate un tanar prieten, Alexandru Marin are dreptate: Basescu il va vota pe Antonescu in turul II ! Asa mi-a transmis pe blogul meu la postarea de aici. Prietenul Alexandru vede un tur II fara Basescu !

2 comentarii:

Anonim spunea...

A zis ca-l prefera pe Geoana in turul doi si ca Antonescu Crin o sa intre in turul doi, deci incearca sa ne transmita el ceva.

Crăciun Florin spunea...

Alexandrule, ai tu o premonitie ! Si au ramas mirat de afirmatia lui Basescu. Mi-am amintit de postarea ta/