marți, 20 octombrie 2009

Clovnerii portocalii. Gargara cu pioneze.

Emil Boc vrea sa ramana in istorie ca cea mai curioasa fiinta care a ocupat fotoliul de premeir al Romaniei. Cazul concret, la care ma refer, este Ordonanta de Urgenta nr. 106/07.10.2009 pentru modificarea OUG nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei, precum si a unor facilitati populatiei pentru plata energiei electrice.

O prima observatie. Emil Boc emite o OUG fara a motiva in Nota de Fundamentare urgenta ((art. 115 alin. (4) din Constitutie)). Chiar daca ultimul paragraf al punctului 1 se incheie cu formula magica "Aceste elemente constituie situaţii extraordinare şi vizează interesul public", simpla descriere a modului cum se aloca banii in temeiul actelor normative in functie nu sunt urgente. Nicaieri nu se vorbeste despre, sa spunem, o incapacitate a Guvernului de a aloca fondurile necesare prevazute in actele normative in vigoare, nicaieri nu este luat in seama un studiu care sa arate ca numarul persoanelor care urmeaza a beneficia de ajutoare a crescut semnificativ astfel ca proiectia bugetului pe anul 2009 nu ii putea prevedea sau nu au fost identificate suficiente sume de bani pentru executia bugetului pe anul 2010 etc. Nimic. Vid.

S-au sesizat ziarele si posturile Tv si au comunicat populatiei ca i se pregateste ceva. I se pregateste un afront portocaliu cu tusa, groasa, rosie, in buna traditie a pesedistilor din Guvernul Nastase care, in timp ce plangeau pe umarul poporului nevoias de cruda lui soarta, ii taiau sau ii suspendau prin lege drepturile pe care tot pesedistul le-a anuntat cu ceva timp in urma. Ieri, mascariciul guvernamental Emil Boc, cel atat de sensibil la modul cum i se adreseaza lumea, a iesit pe sticla sa anunte victorios ca El, si Guvernul de mascarici al PD-L au gasit surse de finantare pentru ajutoarele de incalzire si ca le vor da. Da, dar pentru ca nu mai poate emite OUG roaga Parlamentul sa corecteze valoarea de 425/membru de familie de lei in 615, asa cum a fost in legea in vigoare, pe care OUG al Guvernului demisionat Boc o modifica.

La Mediafax am gasit explicatiile penibile ale constitutionalistului Emil Boc care da vina pe PSD si Marian Sarbu, fostul ministru la munca. Constitutionalistul Emil Boc nu stie oare ca raspunderea membrilor Guvernului este solidara ? Constitutionalistul nu stie ca procedura adoptarii ordonantelor, fie ele simple sau de urgenta, presupune o analiza sau mai multe in sedintele de Guvern si adoptarea lor cu votul majoritatii membrilor Guvernului ? Pai daca ai data afara PSD de la guvernare si apoi ai adoptat un act normativ al infamului PSD (chiar ca este infam, in general) inseamna ca ti l-ai insusit. Mai mult, din ce s-a vazut de pe margine de catre mine, chibit politic (?!), Tu, Emil Boc cereai ministrilor sa scada cheltuielile bugetare (mai putin cele in favoarea cotrocenistului sef) si in mod sigur ai cerut lui Sarbu sa gaseasca cai pentru reducerea cheltuielilor bugetare cu asistenta sociala.

Emil Boc este nu doar un mincinos, este si un pervers. Ia ascultati cum descopera el "roata":


REALITATEA.NET - E. Boc: Ajutorul pentru încălzirea locuinţelor a fost mărit la 615 lei

Ghiujul ala de la Cotroceni nu se mai strofoca cu "buna guvernare" ? Saltimbacii aia de-i sunt consilieri nu mai vin sa ne vorbeasca de previziune, intelepciune administrativa, grija fata de cetatean si viitorul lui etc. ? Pai cum sa vina ei si sa salveze imaginea dezonoranta a Guvernului portocaliu cand au grija alde Blaga, Videanu, Berceanu, Nutzi Udrea si Boc sa o faca potrivit zicalei "Lauda'ma gura ca t'oi da friptura" !

Nu pot incheia fara a atrege atentia supra faptului ca Boc nu vrea desfiintarea ordonantei cu pricina, nu vrea anularea prevederii care schimba procedura de plata a ajutoarelor, procedura care face ca persoanele cu nevoi (inmultite prin saracire fortata de catre Guvernul portocaliu) sa primeasca ajutoarele lunar si nu la inceputul sezonului rece, astfel ca Guvernul Boc (asa au gandit ei) sa faca plata fie "la Sfantul Asteapta" fie cand prin trecerea in nefiinta a nevoiasilor presiunea asupra Guvernului portocaliu ar fi scazut.

Bine, "vinovati" sunt si liberalii care, in 2007, au adaugat la persoanele cu nevoi si alte persoane omise de Guvernul Nastase in 2003, asa cum se arata in Nota de Fundamentare: "În anul 2007 au fost introduse mai multe categorii de beneficiari ai ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei cu lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, realizându-se astfel, egalitate de tratament cu celelalte sisteme de încălzire".

De ce face Emil Boc tambalaul asta ? Simplu. Au scazut intentiile de vot pentru Basescu tocmai in zona populara, acolo unde Basescu si-a facut campania pe banii bugetului cu petreceri campenesti. Au dat "circ" si au uitat de "paine". Dupa ce au luat oamenilor painea de pe masa, portocalii se gandesc sa le dea cateva firimituri.

7 comentarii:

Anonim spunea...

Critica buna dar ... n-ati dus documentarea pana la capat.

Conform art. 14 din OUG 5/20.02.2003 guvernul, prin HG

(atentie, nu prin OUG),

poate modifica cuantumul si limitele veniturilor ajutoarelor de incalzire. Ultima modificare s-a facut de catre guvernul Tariceanu prin HG. 1286/08.10.2008.

Guvernul are in continuare dreptul de-a emite emite HG asa ca Boc tipa doar din considerente demagogice.

Codrin Scutaru, Blog de analiza politica si personala spunea...

In timp ce noi ne continuam circul intern, Marian Dragulescu a aratat la Londra ca poate fi campionul unei altfel de Romanii:
http://codrinscutaru.blogspot.com/2009/10/marian-dragulescu-campionul-unei-altfel.html

Crăciun Florin spunea...

Ai perfecta dreptate @Anonim. Dar Boc a vrut sa schimbe si procedura, care se putea doar prin lege (OUG). Daca ar f fost vorba doar de bani, dadea HG. Dar s-a gandit cum sa ii dea la "Sfantul Asteapta". Asa cred eu ca au gandit portocalii.

Crăciun Florin spunea...

Buna Codrin,

Marian Dragulescu este din alta lume !

SorinPLATON spunea...

D-le CEPECA as dori o discutie privata cu dvs., pe teme de interes. Va rog sa ma apelati pe cafeneaua.politica@gmail.com (ca nu va stiu adresa..)

SP

Anonim spunea...

Modificarea partiala (prin OUG 106/2009) a procedurii prevazute de OUG 5/2003 nu inseamna ca astazi n-ar mai fi aplicabil art 14 din OUG 5/2003. In continuare se pot modifica cuantumurile ajutoarelor si limitele veniturilor pentru care se acorda.

Crăciun Florin spunea...

@Anonim,

Ai dreptate. Dar suntem in campanie electorala, nu ?!