marți, 6 octombrie 2009

Scenarii pedeliste cu liberali.

Ieri era mare zarva in media. Un alt grup de liberali au devenit fosti. Pentru diferite motive, majoritatea spun de constiinta, au parasit PNL si s-au dus la PD-L.

Postarea de azi are "startul" in declaratia lui Sebastian Lazaroiu, la HotNews, declaratie care m-a deranjat enorm. Faptul ca in tabara lui Basescu se gandeste ca PNL va deveni o anexa politica care sa asigure lui Basescu si camarila ce il insoteste o majoritate relativa pentru a putea guverna dupa alegerile prezidentiale este una, iar posibilitatea ca PNL sa faca asa cum prevede sau doreste Basescu este altceva. Ei bine, acest altceva m-a facut sa imi pun intrebari. Nu cumva unii din PNL sunt dispusi sa dea curs scenariului lui Lazaroiu ? Nu mai vorbim de valorile liberale aici, nu mai vorbim despre alte valori ce ar trebui sa constituie scheletul oricarei organizatii politice, in special a PNL, vorbim despre posibilele interese ale unor liberali care, dupa ce au avut sustinerea poitica a partidului din care au facut parte la un moment dat au hotarat sa il paraseasca pentru a beneficia de niste avantaje.

Lazaroiu vorbeste echilibrat. Lauda PNL (?!) dar il si critica, recunoaste ca PNL are niste atribute morale dar il si desconsidera. Faptul ca el crede ca PNL va sprijini o viitoare guvernare PD-L / Basescu, arata ca in calculele cinice ale acestora intra exploatarea dorintelor umane ale unor liberali de a avea putere politica, de a se evidentia la nivel local cu puterea lor. Mai arata faptul ca membrii PNL care au ajuns in Parlament au destule "uscaturi" intre ei care pot face ca planul pedeleilor sa prinda viata.

Pentru mine situatia are o incarcatura aparte. Nu sunt membru al PNL si tratez acest partid ca un "suporter inflacarat" si de aceea o viitoare alianta la guvernare intre PNL si PD-L, in care PNL sa aiba rolul de anexa pentru ca Basescu sa isi faca mendrele, pentru ca Basescu sa continue sa "schimbe Romania" dupa cum viseaza el mi se pare prea mult. Chiar imi pun intrebarea: daca planul expus de Lazaroiu se implineste, eu ce fac ?

Chiar asa ! Voi mai sustine PNL care asigura o guvernare condusa de Basescu si executata de Boc, Pogea, Videanu, Udrea, Ridzi, Berceanu, Placinta, Paleologu etc ? In mod sigur nu. In mod sigur se vor gasi liberali care sa aiba mai multa constiinta si sa ramana liberali, intr-o forma sau alta, pana la capat. Probabil ca ma voi alatura lor.

Dar sa trecem mai departe, la sceariul cotrocenist.

Inseamna ca acele partide care spun ca sunt de centru dreapta sa sustina un cabinet care sa aplice politici de centru dreapta. PNL e singurul partid din Parlament care se revendica de centru dreapta, probabil ca PNL ar trebuie sa fie. E posibil ca dupa alegeri sa avem Guvern PDL-PNL. Sincer, ma astept ca candidatul PNL sa nu intre in turul doi, din motive legate de marimea partidului, sustinerea partidului, nu neaparat ca n-ar fi un candidat redutabil domnul Crin Antonescu.

In situatia asta, probabil ca PNL va decide sa acorde sprijinul lui Traian Basescu, pentru ca e cel mai apropiat din punct de vedere ideologic (???). Sa stiti ca subestimam PNL-ul din punct de vedere al convingerii cu care isi apara ideologia si principiile. In orice caz, sunt multi oameni care cred in ceea ce spun atunci cand vorbesc de economie de piata, de cota unica, de interventia minima a statului.

Influenta domnului Patriciu in PNL, din cate stiu, a scazut destul de mult in ultima perioada. Inteleg ca dansul, ca intotdeau
ana, finanteaza mai multi candidati, nu doar unul singur.

Nota: Dinu Patriciu a declarat recent ca il finanteaza doar pe Crin Antonescu.

Lazaroiu: Alte informatii arata ca n-ar fi chiar asa. Nu stiu pe cine finanteaza, stiu ca intotdeauna a spus la alegeri: ca om de afaceri voi sustine mai multi candidati. E normal ca oamenii de afaceri sa sustina mai multi candidati, a spus-o acum un an de zile. Deci nu inteleg de ce n-ar fi normal si acum sa faca la fel.

Eu cred ca idealizam realatiile PNL si PSD. Ele au fost bune pe vremea guvernului Tariceanu, pentru ca ambele partide au avut de castigat.


E clar ca acest guvern trebuie sa-si gaseasca acum o majoritate in Parlament. E clar ca nu va fi o majoritate cum ar putea fi cea de dupa 6 decembrie, ci e o majoritate de conjunctura, ce
se poate aduna ca sprijin in acest moment. E nevoie de UDMR, care inteleg ca, fara sa intre in Guvern, va sustine un guvern minoritar PNL (nu cumva PD-L ?), de minoritati, si mai e nevoie de 19-20 de parlamentari. Eu cred ca se poate negocia si exista parlamentari de la PNL si PSD care pot intregi aceasta majoritate.

Cred ca Guvernul isi va gasi majoritatea si va trece de Parlament atunci cand
vor fi numiti noii ministri. In 2008 PNL a adoptat o pozitie radicala si foarte paguboasa, a cerut ceea ce stia sigur ca nu i se da: functia de premier. Atunci liderii partidului au fost rupti total de masa partidului, cred ca de aici i se trage lui Tariceanu ca a pierdut functia de presedinte al partidului, nu ca a fost Crin Antonescu mai bun in confruntarea la Congresul lor.

Spe
r sa nu se mai intample lucrul asta, dar nu trebuie exclus un asemenea scenariu in care lideri ai PNL sa refuze intrarea la guvernare alaturi de PDL. Asta ar fi inca o data impotriva militantilor.

In situatia asta, luam in calcul colaborarea cu PSD
, dar cred ca si PSD va fi total schimbat dupa 6 decembrie, daca domnul Mircea Geoana va pierde alegerile. Cred ca reforma din partid pe care o asteptau cei de stanga din Romania de atata timp a
re sanse sa se intample dupa 6 decembrie.
Scenariile lui Lazaroiu sunt acum pe fata. Daca nu se va putea cu PNL se va merge pe varianta cu PSD fara Geoana, dupa ce in PSD se va produce o reforma - reforma basesciana a PSD.

Ei bine, eu ma intreb, ce vor face liberalii ? Declaratiile lui Crin Antonescu si Orban spun ca o colaborare cu PD-L Basescu este exclusa. Practic, dupa cum declara ei, PD-L va trebui sa isi faca propria reforma interna pentru a deveni credibil in fata celorlalte formatiuni politice, pentru a mai putea fi considerat un partid cu care se poate colabora. Insa reforma PD-L va trebui sa contina, in mod obligatoriu, renuntarea la Traian Basescu si la camarila de afaceristi verosi care il inconjoara sau de simpli executanti gen Boc, Pogea, Videanu, Udrea, Berceanu, Flutur etc.

Pana la reforma in PD-L, daca va mai avea vreodata loc, sa ne ocupam de liberalii care dupa alegerile parlamentare din 2008 au ales sa se alature PD-L.

Dan Mihai Marian, ales deputat în circumscripţia electorală nr.39 VASLUI, colegiul uninominal nr.6, trecut la PD-L in iunie 2009.

1998-2000 - Preşedinte al Organizaţiei judeţene a Tineretului Naţional Liberal, filiala Vaslui

2000-2002 - Vicepreşedinte al Organizaţiei judeţene a Tineretului Naţional Liberal

2002-2005 - Vicepreşedinte al Organizaţiei judeţene a Partidului Naţional Liberal, filiala Vaslui

2005-2008 - Preşedinte al Biroului Politic Teritorial al Partidului Naţional Liberal, filiala Vaslui

Gheorghe Coroama, ales deputat în circumscripţia electorală nr.35 SUCEAVA, colegiul uninominal nr.7, a trecut la PD-L in septembrie 2009.

2007-2008 - Preşedintele Tineretului Naţional Liberal, Filiala Suceava







Cristian Burlacu, ales deputat în circumscripţia electorală nr.31 PRAHOVA, colegiul uninominal nr.1, a anuntat ca ca trece la PD-L acum in octombrie 2009, in sedinta de plen a Camerei Deputatilor

2003-2004 - Partidul umanist din România, membru

2004-prezent - Partidul Naţional Liberal - membru





Neculai Rebenciuc, ales deputat în circumscripţia electorală nr.7 BOTOŞANI, colegiul uninominal nr.1, trecut la PD-L in octombrie 2009,

Preşedinte - Organizaţia PNL Flămânzi

Membru - Biroul politic judeţean PNL






Elena Cristina Dobre, aleasă deputat în circumscripţia electorală nr.24 IAŞI, colegiul uninominal nr.11, trecuta la PD-L in octombrie 2009,










Tiberiu-Aurelian Prodan, senator, ales in colegiul uninominal 4 din Circumscripţia electorală nr.35 Suceava, care a declarat ca va trece la PD-L:

"Este o decizie personala. Motivele sunt multe. In primul rand vreau sa activez in echipa domnului Flutur si sa facem treaba buna. Doamne ajuta! Atit am sa va spun, mai mult nu comentez".

Vicepreşedinte PNL Suceava 1992-2008
Preşedinte PNL Suceava 2008-prezent



Unele informatii din presa spun ca se invart sume importante in afacerea racolarii de catre PD-L a parlamentarilor de la PNL si PSD pentru a reusi o majoritate, cat de fragila a actualului Guvern Boc II in Parlament si evitarea, astfel, a demiterii acestuia. Nu le mai pun, insa se pleaca de la 25.000 euro pana la 500.000 euro bani pesin plus functii in deconcentratele locale unde respectivii sa desemneze "fidelii" ce ii vor insoti.

Astia sunt de la PNL. Nu m-am luat de PSD pentru ca nu ma intereseaza. Pana acum sunt 6. Mai au nevoie de inca 6 pentru a avea planul facut cu PNL. Vor mai defecta ?

Ramane sa vad reactiile liberalilor. Cate vor fi. Deja stiu ca unii dintre ei sunt vazuti de pedelistii lui Basescu ca inabordabili. Sunt cei care se considera liberali. Altii insa ...

2 comentarii:

katrina spunea...

In viata vietii mele nu voi mai vota cu Basescu !
In viata vietii mele nu voi face greseala sa votez cu Geoana.
Pe Oprescu nu il consider suficient de bun.
Singurul care imi ramane si pe care trebuie sa il analizez sigur este Antonescu, pt ca sustine liberalismul.

Crăciun Florin spunea...

Bun venit @katrina, pentru inceput.

Ca nu il vei vota pe Basescu este o alegere inteleapta. Ca il votezi pe Crin, la fel. Dar daca ajungi sa ai de ales intre Basescu si Geoana, sau Oprescu ce faci ? Daca nu mergi la vot ii dai, indirect, un vot lui Basescu ! Te-ai gandit la asa ceva ?

Eu voi merge la vot in ambee tururi. Intai votez pe Crin. Daca intra in turul II este posibil sa castige. Va avea din nou votul meu. Daca insa nu va intra Crin in turul II atunci va trebui sa dau un vot clar pentru ce care va fi oponentul lui Basescu. Fie el Geoana sau Oprescu. Basescu trebuie oprit sa continue distrugerea noastra.