marți, 20 octombrie 2009

Portocalizarea Romaniei.

Inainte de era motiunii de cenzura, Romania avea un Guvern bicolor: portocaliu cu rosu. La un moment dat, partea portocalie, a luat decizia sa guverneze singura. Asa ca, fara nici o jena, au pus ochiul pe ministrul PSD care reprezenta PSD in guvernare si i-au zis: "Afara" ! Motivele ? Cusute cu ata alba.

Ramas singur, PD-L a recolorat Guvernul si a stabilit ca tot ce misca in tara asta trebuie sa fie portocaliu. Nu este o noutate. De cand au luat puterea in Romania, de la finele anului trecut, fiecare functie publica a capatat culoarea portocalie sau rosie dupa cum era ministrul de resort sau, acolo unde nu era ministru, prim-ministrul Boc. Ce apartinea de Traian Basescu, era de mult portocaliu.

Actiunea portocaliilor continua. S-a ajuns la mediul universitar. Universitarii care nu au culoarea portocalie, universitarii care au indraznit sa critice idiosincraziile psihice ale Guvernului Boc fata de toti si fata de toate cele care nu sunt portocalii, au viata grea.

Multumita lui Codrin Scutaru, aflu ca la Universitatea Bucuresti a ajuns portocalizarea. Sa ne amintim de un Raport al unei Comisii prezidentiale care a fost criticat de prof. dr. Catalin Zamfir, Presedinte al Asociatiei Sociologilor din Romania, Membru corespondent al Academiei Romane, in numele Asociatiei. Am postat aici evenimentul. Acum aflu ca prof. catalin Zamfir a tras ponoasele, daca pot spune asa. A ajuns in situatia sa se retraga din Universitatea Bucuresti dupa 47 de ani de activitate. Pun mai jos scrisoarea lui de demisie, este elocventa.

Domnule Rector,

Aşa cum am declarat în senatul din iulie 2009, situaţia din Facultatea de sociologie şi asistenţă socială m-a determinat să iau decizia, dureroasă pentru mine, de a pleca din Universitatea Bucureşti.

Motivele:

1. Am adus o contribuţie, apreciată de comunitatea sociologilor ca fiind importantă, la reconstrucţia sociologiei după 1966 şi după 1989 şi la construirea facultăţii şi a profesiei de sociologie şi asistenţă socială; la instaurarea unui climat colegial în facultate. Climatul produs de actuala conducere a facultăţii, dominat de incompetenţă, ambiţii patologice de putere şi ostilitate faţă de toţi cei care au construit facultatea şi profesia, mi-a anulat orice speranţă că eu mai pot aduce vreo contribuţie la stoparea procesului de deteriorare a situaţiei. Am văzut cum întemeietorul profesiei de asistent social în Romania după 1989 este eliminat într-un mod abuziv din facultate de către Decan.

2. Nu îmi pot permite să accept insultele golăneşti repetate care mi-au fost aduse de actualul decan, dl. Prof Marian Preda, fostul meu student şi doctorand.

3. Am fost şocat de lipsa de dorinţă a conducerii Universităţii de a interveni în soluţionarea gravelor probleme care au explodat în facultate. Mărturisesc că îmi este imposibil să înţeleg raţiunile pentru care conducerea universităţii susţine politica antiacademică instaurată în facultate.

Domnule Rector, cu tot regretul, afirm că aveţi o imensă responsabilitate de tot ce se întâmplă acum în Universitate, de instaurarea unui climat neuniversitar fără precedent, de încălcarea normelor elementare ale comunităţii academice.
În consecinţă, luaţi notă de decizia mea de a pleca din Universitate începând cu data de 1 octombrie 2009.

Totodată afirm că orice formă de colaborare a mea cu Universitatea Bucureşti, care a fost mediul meu de viaţă academică timp de 47 de ani, a devenit din acest moment imposibilă.

Doar o schimbare a conducerii facultăţii, în primul rând a actualului decan, ar putea crea condiţiile ca să reconsider decizia mea de a rupe total relaţia cu Universitatea Bucureşti.


29.09.2009

Prof. dr. Cătălin Zamafir,
Director al Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii,
Membru corespondent al Academiei Române
Preşedinte al Asociaţiei române a sociologilor

Iar Traian Basescu "vrea" o Romaniei de bun simt !

Nu pot trece mai departe fara a va ajuta sa vedeti de unde vine "suportul stiintific" al actiunilor portocaliilor. Institutul de Studii Populare este Fundatia PD-L, avand un rol de think-tank, si este populat cu persoanaje cunoscute pentru obiedienta si servilism politic. Personaje pe care Traian Basescu ni le va impune ca modele ale "bunului-simt" portocaliu, daca si numai daca va ma prinde un mandat de Presdinte al Romaniei.

Echipa:

Horia Vladimir Ursu, Director
Andrei Taranu, Director Adjunct (doctrine si politici, opinie publica, imagine, training)
Marian Zulean, Director Adjunct (studii strategice, politici publice, securitate nationala, politica externa)
Horia Terpe, Director Adjunct (administratie publica, politici publice, dezvoltare institutionala)
Costel Stavarache, Manager Coordonator


DEPARTAMENTE:

ISP isi desfasoara activitatea pe baza de proiecte prin intermediul unor grupuri de lucru. Principalele grupuri de lucru vor functiona pe domeniile:

1.Educatie, training, doctrine si imagine
2.Politici publice si studii strategice
3.Administratie publica si dezvoltare institutionala
4.Analiză şi proiectare politică


Consiliu academic

Vladimir Tismaneanu-presedinte
Teodor Baconsky
Radu Carp
Chantal Delsol
Tom Gallagher
Petre Guran
Gabriel Liiceanu
Mihail Neamtu
Virgil Nemoianu
Radu Preda
Roger Scruton
Ioan Stanomir

Consiliu de administratie

Anca Boagiu
Valeriu Stoica
Dragos-Paul Aligica
Cristian Preda
Sever Voinescu

La cei de mai sus se adauga tot felul de fripturisti, mai academici sau nu.

8 comentarii:

sandman spunea...

"Anca Boagiu
Valeriu Stoica
Dragos-Paul Aligica
Cristian Preda
Sever Voinescu" -COTOI!
Astia sint parazitii care papa banii degeaba, pentru ca-mi aduc aminte ca astia sa fie academicieni. Mai ales madam Boiagiu, pe care o stie prezidentu' "de cind i se vedeau chilotii". :)

Crăciun Florin spunea...

@sandman, bine observat. Astia papa banii ! De la astia vin "conceptele" basesciene. Mai sus este si Liiceanu !

sandman spunea...

Macar Liicheanu are scoala, ce daca n-are caracter?

Florin Matei spunea...

În ritmul ăsta, limba oficială a ţării va fi limba portocaleză, iar Jack Daniels va fi îndoit cu oranjadă, nu cu apă. Lăsând gluma la o parte, eu cred că s-a umplut paharul, iar situaţia reclamă şi implicarea activă a ,,boborului''. Sau, măcar a mult clamatei societăţi civile. Căci cetăţenii vor trage ponoasele unei expectative care lui Băsescu şi partidului său le convine de minune.

nicole spunea...

E clar ca trebuie sa-i stoarcem la alegeri!

Crăciun Florin spunea...

Da, @sandman, are scoala, nu este singurul. Lipsa caracterului este mai grava decat lipsa scolii !

Sunt de acord cu tine Florine. Expectativa este daunatoare.

@nicole, da, sa-i "stoarcem". Au trendul in scadere, ceea ce este o promisiune. Sunt sanse sa revenim la normalitate.

Anonim spunea...

Ma mir ca nu ma opresc pe strada sa ma vopseasca in portocaliu.

Crăciun Florin spunea...

@Alexandru,

Daca iese Base, sa nu te mire !