duminică, 11 octombrie 2009

Respectul fata de celalat.

M-am uitat, un timp, la emisiunea de acum a lui Mihai Tatulici de la Realitatea Tv, "Zece pentru Romania", in care il are ca invitat pe Marko Bela.

Printre cele discutate am urmarit, in special, modul cum a explicat Marko candidatura lui la Presedintie. Leg discutia si de candidatura lui Kelemen Hunor de acum.

Marko a afirmat ca si-a pus, atunci, problema, ipotetica, de a ocupa aceasta functie. Ce va fi el ? Va fi reprezentantul comunitatii maghiare sau va fi reprezentantul Romaniei ? A ajuns la concluzia ca va fi reprezentantul Romaniei. Aceeasi abordare am observat-o si la Kelemen Hunor. Ii cred. Sunt convins ca, daca soarta le va fi favorabila, vor face ceea ce spun.

O alta afirmatie a lui Marko este ca el si-a dat seama ca nu poate juca teatru. Un politician etnic maghiar nu poate minti, nu poate spune un lucru si face altul. Daca suntem cinstiti, se pare ca asa se comporta cu totii. Ei nu mint. Spun direct ce urmaresc ca politicieni si, de cate ori au participat la guvernare au actionat exact in spiritul angajamentelor asumate. Intotdeauna politicienii maghiari si-au respectat cuvantul dat partenerilor politici, chiar daca, inainte de a actiona intr-un fel sau altul ca formatiune politica sau ca lideri ai maghiarilor din Romania, s-au mai si razgandit.

Incep sa am un respect din ce in ce mai profund fata de astfel de oameni.

Gandul m-a dus, rapid, la politicienii romani. Cu rare exeptii, in general politicieni din PNL si PSD (nu toti), politicienii romani s-au dovedit a fi demagogi. Au mintit, au inselat, au cersit, au jucat teatru.

Daca noi romanii ii alegem pe demagogi, stiind ce le poate pielea, nu cumva ne meritam soarta ? Campionul demagogilor a devenit Traian Basescu. Credeam ca Emil Boc este doar trompeta lui Basescu insa observ ca este la fel de demagog ca "stapanul" sau. In toata istoria asta lunga a omenirii demagogii care au ajuns la putere au fost slabi guvernanti. Intotdeauna popoarele conduse de demagogi au suferit caderi catastrofale. Noi, romanii, suntem in timpul unei astfel de perioade. Cand s-au unit demagogii Basescu si Geoana, Romania s-a prabusit. Sub toate aspectele. Nu trebuie sa cautam politicieni din Germania pentru a face treaba in Romania, avem suficienti politicieni maturi, cu interes pentru o Romanie prospera si democratica, multi dintre ei fiind in UDMR. Nu mai spun de unii din PNL, cum ar fi Antonescu, Tariceanu, Vosganian (alt etnic roman !), Melescanu etc.

Este timpul sa scapam de demagogi. Experimentul demagogiei pure trebuie sa ia sfarsit. Basescu si al sau PD-L, alaturi de Geoana si Vanghelie, Nica, Oprisan si Mazare de la PSD, impreuna cu gastile care ii insotesc trebuie lasati la vatra.



Niciun comentariu: