vineri, 16 octombrie 2009

Tariceanu puncteaza. Pe blog si in plenul Parlamentului.

Tariceanu are dreptate. Este unul dintre cei care are competenta de a da un calificativ oricarei Guvernari. Nu este singurul. Face parte dintr-o "echipa" care ii cuprinde pe Petre Roman, Victor Ciorbea, Ion Iliescu, Adrian Nastase, Emil Constantinescu, Traian Basescu, Nicolae Vacaroiu, Radu Vasile, Vasile Blaga si se poate continua, nu prea mult, dar sunt exclusi alde Emil Boc, Adriean Videanu, Gheoghe Pogea si alte figuri de trista amintire.


Pe blogul lui are mai multe postari insa, acum, ma refer la una dintre ele,

"Punct pentru echipa de gherilă Boc-Băsescu. Şi de la capăt ... dar fără ei‎"

"Astăzi în Parlament am dat zeci de motive pentru care guvernul Boc - Băsescu ‎trebuie demis:

- minciunile cu privire la creşterea salariilor profesorilor cu 50% (Mircea ‎Geoană îşi aminteşte probabil de această promisiune de care nu este străin nici el), ‎

- lipsa oricărui plan economic anti-criză,

- un acord cu FMI creat pe genunchi şi semnat ‎în genunchi,

- impozitul forfetar care a dus la falimentul a peste 100,000 de firme mici şi ‎mijlocii, adică tocmai clasa de mijloc în formare,

- 10 miliarde de euro promise pentru ‎investiţii, din care au fost folosiţi doar 1 miliard,

- legea salarizării unitare, legea pensiilor ‎sau

- lipsa oricărei strategii de creare de noi locuri de muncă.

Lista asta ar putea ‎continua pe încă cel puţin câteva pagini. Şi în faţa acestor motive care ar face orice ‎Guvern cât de cât responsabil să demisioneze din proprie iniţiativă, premierul Emil ‎Boc ne spune imperturbabil că el este mulţumit de activitatea Guvernului. Mai mult, ‎peste câteva ore auzim acelaşi mesaj şi de la Big Brother, Traian Băsescu. Avem de a ‎face cu o echipă de gherilă Boc - Băsescu pusă pe dinamitarea României.


...

Pentru ce au făcut ei acestei ţări în 9 luni, moţiunea de cenzură este o ‎eliberare, în nici un caz o pedeapsă". ‎
Nu se intinde la vorba. Este inginer si nu are deprinderea juristilor de a vorbi mult si nuantat. Si le puncteaza bine. Marile "realizari" ale pedeleprelor in domeniul legislativ vor suferi severe corecturi imediat ce un Guvern cu adevarat democrat va ajunge la putere. Exclud contributia PD-L care a dovedit ca este complet in afara interesului national.

Mult mai simpatic a vorbit Tariceanu in Parlament, la motiunea de cenzura. Discursul lui este semnificativ. Punct ochit, punct lovit.

"Mă uitam adineauri la cei 11 miniştri ai Cabinetului Boc şi, nu ştiu de ce, gândul m-a dus la meciul de fotbal cu Serbia.

Din păcate, însă, pagubele produse de cei 11 tricolori la meciul de acum câteva zile, sunt o nimica toată pe lângă ceea ce a păţit România cu această echipă de 11 miniştri. Pentru că atunci când este vorba de o ţară, evident, lucrurile stau cu totul şi cu totul altfel.

Iar mesajul actualei moţiuni de cenzură pentru Guvernul Băsescu-Boc este următorul: când ai reuşit să guvernezi 11 luni şi ai reuşit să distrugi economia ţării, să dublezi şomajul, să devalorizezi leul, să măreşti impozitele, dar, totuşi, să nu ai bani pentru salarii şi pensii, când ai reuşit să blochezi toate investiţiile, să politizezi şi să distrugi administraţia, când ai guvernat bătându-ţi joc de morală, de legi, de profesori, de doctori, de funcţionari publici, de armată şi de poliţie, numai şi numai pentru a întinde râia politică a PD-L în toate prefecturile, în toate şcolile, în toate instituţiile din judeţe, în toate inspectoratele de poliţie, când tot ce ai de spus la guvernare au fost numai minciuni, panglici politicianiste şi lozinci fără acoperire, deci după ce ai făcut toate aceste nenorociri, este cazul să pleci şi să te ascunzi de ruşine, astfel încât să nu te mai vedem niciodată.

Evident, din ceea ce vedem, cei "11 fantastici" nu se lasă duşi atât de uşor cum ne-am imaginat. E de crezut acest lucru, pentru că s-au învăţat cu ceea ce înţeleg ei prin guvernare: organizarea de concerte guvernamentale pe bani publici, împărţirea banilor publici către clientela politică şi instalarea camarilei politice a PD-L în posturi guvernamentale la Bucureşti şi în teritoriu.

De aceea va fi nevoie de un vot al Parlamentului şi, mai ales, de un vot al cetăţenilor la alegerile prezidenţiale, pentru a scăpa România de acest sistem politic devenit iraţional, format din Traian Băsescu şi aşa-zisul Guvern Boc".

Doamnelor şi domnilor,

Ascultându-l mai devreme pe primul-ministru, am avut impresia că participăm la dezbaterea asumării răspunderii. Totuşi, îl rog pe domnul prim-ministru să se trezească. Astăzi n-a venit la dezbaterea asumării răspunderii, ci a venit la votul moţiunii de cenzură. Iar moţiunea de cenzură astăzi dezbătută este pentru a sancţiona minciunea fără limite, dusă la rang de virtute şi impostura politică care caracterizează guvernul dumneavoastră, un guvern care nu poate să rămână nesancţionat într-o democraţie parlamentară. Pentru că, evident, nu există niciun guvern care să poată funcţiona într-o democraţie parlamentară fără să aibă majoritatea necesară în Parlament şi acest lucru dorim să-l verificăm astăzi, domnule prim-ministru Boc.

Astăzi, aşadar, avem moţiune pe aceste subiecte şi nu pe Legea pensiilor, unde vreau să fiu foarte clar şi fără echivoc.

În numele colegilor mei din Partidul Naţional Liberal, susţinem un sistem de pensii bazat pe contributivitate, fără privilegii. Dar, domnule prim-ministru Boc, când aveţi curajul să deschideţi guriţa şi să vorbiţi de privilegii, uitaţi-vă întâi la dumneavoastră. Staţi, fără niciun pic de jenă, în casă de protocol.

Domnul Emil Boc (din lojă):

Minciuni, minciuni, domnule Tăriceanu!

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Eu, ca prim-ministru, am locuit în apartamentul propriu. (Aplauze şi râsete din partea Grupurilor parlamentare ale PSD şi PNL.)

Renunţaţi la privilegii începând cu dumneavoastră şi nu daţi lecţii altora. Faceţi permanent uz de populism şi de demagogie şi acest lucru nu trebuie să rămână nesancţionat.

În al doilea rând, spuneam că aţi dus minciuna la rang de virtute. Practic, dumneavoastră minţiţi precum respiraţi. Şi am să vă dau o serie de exemple, din păcate nu toate, că ne-ar o oră întreagă, în legătură cu minciunile pe care le-aţi promovat în ultima perioadă, de un an de zile.

Aţi promis că majoraţi salariile profesorilor cu 50%.

Aţi dorit să promovaţi o lege de salarizare unică, spunând că aţi negociat-o cu partenerii sociali, iar sindicatele au fost în grevă generală tocmai pentru că nu aţi negociat nimic pe legea unică de salarizare.

Aţi promis că faceţi investiţii de 10 miliarde de euro şi, după şapte luni de zile, aţi contabilizat, cu chiu cu vai, 1 miliard de euro.

Aţi venit în Parlament şi aţi promis că veţi conduce bugetul României cu un deficit de 2% şi veţi ajunge, probabil, la peste 8% la sfârşitul acestui an.

Aţi vorbit despre necesitatea de a introduce o echitate în sistemul de salarizare. De acord. Aţi vorbit de salarii de 30 de mii, de 40 de mii, de 50 de mii de euro, care ne cutremură pe toţi. N-aţi venit cu un singur exemplu.

Aţi spus că aţi menţinut cota unică de impozitare. Minciună! Când aveţi impozitul forfetar adăugat, atunci cum mai există cotă unică de impozitare?

V-aţi angajat că veţi menţine, nu că veţi duce punctul de pensie la 45%, pentru că acest lucru s-a realizat anul trecut. Nu sunteţi capabil nu de creşterea lui, nici măcar de menţinerea lui.

Aţi pledat, pe când aveaţi activităţi universitare, în lucrările dumneavoastră ştiinţifice pentru parlament bicameral. Aţi întors-o ca la Ploieşti şi acum sunteţi adeptul parlamentului unicameral, din motive pe care le cunoaştem cu toţii.

Spuneam că nu are rost să continuu cu această enumerare, pentru că ea, probabil, tinde către infinit.

Însă, ceea ce vreau să spun în final, stimaţi colegi, şi acest lucru îl aduc în atenţia primului-ministru Boc şi al colegilor noştri de la PD-L, de cinci ani de zile, partidul dumneavoastră a dus o luptă politică către limitele paroxismului.

Aţi nesocotit orice regulă scrisă sau nescrisă a democraţiei parlamentare.

Aţi încălcat regulile intrinseci ale sistemului pluripartid, aţi transformat politica românească într-o scenă populistă, unică în Europa, spre ruşinea noastră, a tuturor. Prin stilul politic al cuplului Băsescu-Boc, vreţi să duceţi România spre un regim autoritar, cu accente dictatoriale.

Aţi promovat permanent o politică a conflictului şi a învrăjbirii. Aţi învrăjbit categoriile sociale între ele: pe salariaţii din sistemul privat împotriva celor din sistemul public; pe salariaţi împotriva pensionarilor; pe părinţi împotriva profesorilor ş.a.m.d.

Acestea sunt motivele pentru care astăzi trebuie să plecaţi, să vă răcoriţi un pic, pentru a înţelege profund ce este democraţia şi statul de drept. România a decis, după cum ştiţi, să rupă cu dictatura prin vărsare de sânge. Nu putem accepta reînvierea dictaturii, chiar şi de catifea, cu aparenţe democratice şi, pentru că nu aţi înţeles aceste lucruri, noi vă sancţionăm.

Vă mulţumesc. (Aplauze.)


Nu poti sa nu-i dai dreptate.

4 comentarii:

Florin Matei spunea...

L-am preţuit întotdeauna pe Tăriceanu, dar de când a ieşit de la guvernare a prins, parcă, aripi în politica românească. Întâi de toate, are un discurs economic extrem de aplicat. Are coerenţă, are logică, are argumente. În plus, surpriză foarte plăcută, nu mai omite prepoziţia ,,pe'' din vorbire. Un politician de toată isprava care, cred eu, nu şi-a spus încă ultimul cuvânt. Eu aş miza şi pe el în reconstrucţia economică a României.

Crăciun Florin spunea...

Fara doar si poate Florine (tizule), Tariceanu este o piesa importanta in politica noastra. Ca vor sau nu, toate celelalte partide se uita cu atentie la ce spune Tariceanu pentru ca are in spate nu doar PNL ci si un mare numar de sustinatori electorali. Dupa catastrofa PD-L, lumea poate sa compare guvernarea Tariceanu, aplecata asupra interesului national si simulacrul de guvernare Basescu care a subordonat interesul national intereselor de partid.

Si eu mizez pe el.

hendrix spunea...

Intrutotul de acord cu tine, Cepeca! Am intrat doar pentru a te invita pe blogul lui Lilick. Are loc o discutie constitutinala in care cred ca ai avea un cuvant greu de spus. Ce zici, vii?

Crăciun Florin spunea...

Vin @hendrix. Mintenas.