luni, 20 iunie 2016

Ei bine, Germania nu face ce spune Steinmeier, ministrul ei de externe !


După surprinderea comunicatului privind poziția ministrului de externe german cu privire la NATO, Frank-Walter Steinmeier, a urmat repede poziția lui Norbert Röttgen, expert CDU în politică externă, coleg în minister.

Astăzi, Președintele Germaniei, Joachim Gauck, la întâlnirea cu jurnaliștii, a confirmat faptul că Germania va respecta tratatele pe care le-a semnat și că va avea o mare contribuție, sub umbrela NATO, în acest an, în Lituania (va trimite un batalion de 1000 de militari care să garanteze securitatea țării în fața amenințărilor Rusiei). Mai mult, Președintele Germania a exprimat preocuparea țării sale pentru securitatea țărilor din Estul Europei.

Aş dori, pe scurt, să preiau cele spuse de dumneavoastră legat de aşteptările pentru Summitul de la Varşovia. Noi toţi aşteptăm cu nerăbdare să vedem dacă deciziile din Ţara Galilor vor fi reconfirmate la Varşovia. Avem nevoie de o voce comună, avem nevoie de o poziţie comună atunci când vrem să contracarăm provocările existente. Oamenii care sunt mai aproape de zona de pericol vorbesc deseori cu o voce mai puternică despre aceste provocări, spre deosebire de cei care sunt mai departe.

Summitul se va desfăşura la Varşovia, aştept cu nerăbdare deciziile. Câteodată diplomaţia germană, atunci când este vorba de Europa de Est, este văzută cu ochi critici pentru că ea încearcă să deschidă şi să menţină deschise uşile pentru dialogul cu Rusia. Nu este vorba de defetism sau de escapatism, adică nu vrem să fugim de responsabilitatea noastră. Noi toţi ştim de unde provin provocările. Iată de ce sunt ferm convins că alături de partenerii noştri şi vecinii noştri din Europa de Est, Centrală şi Sud-Est vom găsi o decizie comună la final de Summit.

Jurnalist: „Aș vrea să vă întreb dacă poziția exprimată de Ministrul de Externe german va fi susținută și la Summitul NATO de la Varșovia și cum vede Germania inițiativa de a găzdui o brigadă multinațională și ideea unei prezențe navale consistente la Mare Neagră.”

Președintele Republicii Federale Germania, domnul Joachim Gauck: „Referitor la ultima întrebare, legată de Regiunea Mării Negre, aș dori să fiu reținut. Așa cum spuneam mai înainte, nimeni nu trebuie să creadă că politica germană este una care neagă evidența. Nu vreau, desigur, să mă eschivez, însă Guvernul german își asumă responsabilitățile declarate și asta fără niciun fel de rezervă. Când politicieni de vârf fac declarații și se gândesc cam cum am putea crea un climat al discuțiilor mai favorabil, mă refer la relația cu Moscova, nu înseamnă că, concomitent, ne-am îndepărta de ceea ce înseamnă tratatele pe care le-am semnat, lucru de la sine înțeles de noi, germanii. În ultimele săptămâni, în ultimele luni, am demonstrat că securitatea partenerilor din Estul Europei este foarte importantă pentru noi. Germania va juca în viitorul apropiat un rol foarte important militar în Lituania și, sigur, în cadrul propriei funcțiuni este parte a strategiei pentru partenerii noștri estici. Vă rog să vedeți lucru acesta în contextul celor exprimate de colegii mei politicieni. Nimeni, nici în sud, nici în est, nu ar trebui să aibă îndoieli legate de capacitatea și funcționabilitatea alianței NATO. S-ar putea ca, din când în când, să existe enunțuri diferite dintr-o parte sau alta, dar cu toții de ce avem NATO, de ce suntem și trebuie să fim prompți atunci când este nevoie să ne apărăm. Trebuie să aveți încredere, noi, germanii nu vom pune sub semnul întrebării acest lucru.

Mă mulțumesc cu aceste răspunsuri și afirmații. Chiar dacă există o mare diferență între cele declarate de Steinmeier și ce declară domnul Gauck. Iau de bază ce spune Președintele Germaniei.

Nu știu dacă greșesc, dar Steinmeier este social-democrat ! Nu ar trebui să ne mire poziția acestuia, din punctul de vedere al partidului din care face parte. Mai toți social-democrații europeni, socialiștii și extremiștii sunt de partea Rusiei și a lui Putin.

3 comentarii:

Mihaela Zeinali spunea...

Nu uitati ca Rusia si Putin nu sant similare cu Rusia din vremea lui Stalin si dupa cel de-al doilea razboi mondial.Cum vreti sa obtineti progres multilateral daca continuati sa judecati in umbra unor ideologii rigide si obsolete ale secolului trecut?Riscati oportunitati gigantice de modernizare social-politica, si pierdeti capacitati potentiale de dezvoltare economica nationala si globala.

Mihaela Zeinali spunea...

Nu uitati ca Rusia si Putin nu sant similare cu Rusia din vremea lui Stalin si dupa cel de-al doilea razboi mondial.Cum vreti sa obtineti progres multilateral daca continuati sa judecati in umbra unor ideologii rigide si obsolete ale secolului trecut?Riscati oportunitati gigantice de modernizare social-politica, si pierdeti capacitati potentiale de dezvoltare economica nationala si globala.

Crăciun Florin spunea...

Propagandă. Rusia este ceea ce a fost de-a lungul timpului. Un stat agresor.