luni, 11 noiembrie 2013

Azi speculez mini-glaciațiunea. Ieri am „inundat” după topirea ghețarilor.

Wikipedia. Glaciația este perioada de lungă durată în care scade temperatura la nivelul solului și în straturile superioare ale atmosferei. Mini-glaciațiunile au însoțit evoluția vieții pe pământ, răcirea și încălzirea globală repetată de-a lungul existenței ființei umane fiind ceva recunoscut științific.

Avem două scenarii amplu dezbătute. Amploarea lor este dată de teama pentru ziua de mâine. Nici un scenariu nu este favorabil ființei umane, florei și faunei. Nici un scenariu nu este favorabil societăților umane organizate sub forma statelor. Statele lumii, așa cum le știm azi, își modifică teritoriile în mod dramatic. Unele state vor dispare pur și simplu. În unele scenarii care recunosc o formă sau alta a schimbărilor climatice apare, la urmă, întrebarea: ce se întâmplă cu populațiile care vor fi cel mai afectate de fenomenele planetare ? Oameni, animale, plante vor dispare. Unii oameni, unele animale vor scăpa și vor migra în teritorii străine în care efectele schimbărilor climatice vor permite viețuirea. În ambele situații, fie de încălzire globală accentuată, fie mini-glaciațiune sau chiar glaciațiune, nordul și sudul extrem al pământului sunt cele mai afectate fie de inundațiile marine fie de extinderea calotelor glaciare. Viața animală, aici incluzând și omul, va fi oprită. Nu vor mai exista resursele necesare susținerii ei. Vor dispare plantele și insectele, animalele mici și mijlocii. La nivel planetar se va manifesta o extincție a vieții greu de imaginat acum.

Un anunț simplu din septembrie, în Revista meteo.ro”:

„„Vineri, 27 septembrie 2013, Organizatia Natiunilor Unite a lansat la Stockholm un raport despre incalzirea globala. Raportul este rezultat al unor studii care au durat 5 ani de zile, iar concluziile sunt alarmante.

Incalzirea globala este “fara echivoc” si probabilitatea ca omul sa contribuie la schimbarile climatice este “foarte mare”, se arata in raport.

Influenta umana a fost detectata in incalzirea atmosferei si a oceanelor, in schimbarile din ciclul global al apelor, in scaderea nivelelor de zapada si gheata, in cresterea nivelului global al apelor si in anumite fenomene extreme”, se arata in raport
””.

Cu sau fără influența umană, printre cauzele care au fost găsite la rădăcina schimbărilor climatice, semnalul este dat iar mintea noastră trebuie să lucreze pentru a „vedea” care pot fi consecințele. Fenomenul încălzirii globale nu poate fi controlat, influența umană poate fi redusă însă nu este, probabil, semnificativă. Nici un scenariu științific nu arată că omul zilelor noastre va putea interveni pentru a împiedica încălzirea globală. Oamenii nu vor să renunțe la comoditatea civilizației de azi și a promisiunilor de mâine. Numai că ziua de mâine anunțată ca evoluție a civilizației nu a luat în calcul Pământul și comportamentul lui istoric. Comportament care este foarte zbuciumat, cuprinde perioade lungi, mult peste media de viață a oamenilor, de încălzire accentuată a pâmântului urmate de miniglaciațiuni. Ba chiar glaciațiuni care durează milioane de ani.

Unii vorbesc de contrast când vorbesc de scenarii privind încălzirea globală sau mini-glaciațiunea ce este pe cale să înceapă. Eu spun că fenomenele sunt complementare. Suntem într-o perioadă de trecere în care cele două fenomene se întrepătrund. Aceeași revistă ne oferă, concis, motivele acceptate de unii cercetători pentru o viitoare epocă mini-glaciară. Iar semnalele vin din a doua parte a secolului trecut !

„„Primul avertisment :

In timp ce, pe o perioada de trei sferturi de secol, am cunoscut beneficiile extraordinare ale unui climat temperat, azi toate datele conduc spre concluzia ca ne indreptam catre o generalizare a racirii climatice. Cu toate acestea, climatologii sunt in dezacord in ce priveste atat cauzele cat si durata acestei tendinte de racire a vremii precum si in ce priveste impactul asupra conditiilor locale de climat. Dar sunt aproape cu totii de acord ca aceasta tendinta va reduce productivitatea agricola. Iar daca climatul se va schimba intr-atat de durabil pe cat o prezic cei mai pesimisti dintre ei, atunci consecintele, precum foametea, vor fi catastrofale…Unii vorbesc despre aceasta racire climatica ca despre o reintoarcere la conditiile unei “mini-perioade glaciare” cu acele ierni foarte grele care au inghetat Europa si continentul nord-american intre 1600-1900, perioada in care Tamisa era asa de solid inghetata incat londonezii faceau barbecue pe gheata si spargatoarele de gheata care navigau pe Hudson mergeau spre sud pana la New York….Climatologii sunt pesimisti in ce priveste vointa liderilor politici de a lua in considerare decizii care sa permita contrabalansarea schimbarilor climatice, chiar incetinirea efectelor acestora…

- Peter Gwyne, The cooling world, Newsweek, 28 aprilie 1975
Al doilea avertisment :

Rezultatele si scenariul arata ca incalzirea globala progresiva care ne afecteaza in acest moment ar putea probabil sa declanseze o ruptura climatica brutala cu efecte care vor fi masive si poate chiar catastrofice

- Doug Randall si Peter Schwartz, martie 2004, Raport adresat Pentagonului

Al treilea avertisment :

Oamenii de stiinta care studiaza schimbarile climatice au descoperit primele semne ale unei incetiniri a curentului Gulf-Stream. Intr-adevar, forta lui a scazut cu aproape 25%…

- Prof. Peter Vanhame, aprilie 2005, Viena, raport remis UE

Al patrulea avertisment :

Dupa datele de care dispunem, temperaturile vor incepe sa scada de o maniera stabila incepand cu anul 2014, iar varful perioadei de racire climatica se va situa in 2055, cu un posibil decalaj de 11 ani…Aceasta scadere a temperaturilor va duce la reducerea considerabila a suprafetelor agricole. In afara problemelor cu hrana, va fi cu mult mai dificil de organizat productia de petrol si gaze in latitudinile septentrionale. Va deveni cu mult mai importanta problema asigurarii incalzirii locuintelor. Racirea climatului va afecta numeroase tari, cvasi-totalitatea acestora, dar in principal pe cele nordice…Asa cum se intampla de foarte multe ori, la inceput se spune ca e vorba de niste prostii, ca asta nu este stiinta, apoi se spune ca ar putea fi probabil inainte de ase afirma ca ne-am gandit la asta de la bun inceput. In acest moment, peste tot in lume incepe sa fie recunoscuta teoria racirii climatice… Am gasit o noua marturie a scaderii, de doua secole incoace, a intensitatii radiatiei solare. Aceasta scadere, deja existenta, va conduce la o scadere globala a temperaturii pe Terra incepand cu 2013-2015. Pentru moment, timp de cativa ani, inainte sa inceapa urmatoarea perioada de racire, ne gasim intr-o perioada de echilibru in timpul careia temperatura va ramane in jurul maximului deja atins, fara a se mari mai mult…

- Dr. Habibullo Abdoussamatov, seful sectiei de studii spatiale de la Observatorul Pulkovo, Academia de Ştiinte a Rusiei, si seful proiectului astrometrie de pe statia spatiala internationala (februarie 2012 pentru agentia RIA NOVOSTI)
Al cincilea avertisment:

Reducerea banchizei arctice care atinge un maximum in lunile septembrie-octombrie, accentueaza incalzirea Oceanului Arctic. Aceasta are ca efect o incetinire a vitezei vantului de mare altitudine care se roteste in jurul Polului Nord, asa numitul VORETX POLAR: Daca acest vortex isi incetineste miscarea, aerul rece arctic poate sa scape mult mai usor sa sa coboare catre altitudini mai joase

- Dim Coumou, Institutul din Potsdam, septembrie 2013

Inseamna insa oare ca un val de frig intens care sa se extinda pe perioada a cateva luni ar putea sa devina cea de-a cincea mini-perioada de glaciatiune in Europa din decursul ultimelor noua secole, aceasta deoarece episoade similare au mai fost inregistrate in secolele al XIII-lea, al XV-lea, al XVII-lea si al XIX-lea?

Este vorba cu adevarat despre un scenariu-catastrofa cu sanse reale de a se produce sau doar despre o simpla ipoteza de lucru, evident spectaculoasa, dar care trebuie tratata cu maxima precautie?

Situatia este deosebit de grava subliniaza expertii din GIEC (Grupul interguvernamental de experti asupra evolutiei climatice) in raportul cu adevarat devastator publicat pe 27 septembrie 2013, deoarece fenomenul incalzirii climatice poate provoca efecte distrugatoare asupra calotei arctice si genera urmari de tip mini-glaciatiune
””.

Până când scenariile vor clarifica „vinovații” de schimbările climatice, până când presa de pe toată planeta va fi făcut zob „vinovații”, fenomenele „extreme” pentru comoditatea vieții noastre de până acum își vor produce efectele. Clima temperată în care omenirea a evoluat până acum se pare că se aproprie de un sfârșit. În unele locuri, încălzirea globală va ridica nivelul apelor, în special cele marine și prin mărirea nivelului de precipitații, apele continentale își vor mări debitele așa că spațiul terestru exploatat până acum de om se va reduce dramatic. Pe de altă parte, mini-glaciațiunea își va cere și ea drepturile, calotele polare vor reveni, gheața va înainta iar scenariștii prevăd repetarea unor epoci istorice în care nordul Europei și vestul vor fi acoperite de gheață.

Teritoriul României va fi într-o zonă cu climă „polară”. Carpații se văd mai accentuați, cuprinși de ghețuri, nordul Europei este sub gheață, Anglia și țările europene din nord-vest sunt sub gheață, înclusiv Germania. Dacă avem în vedere istoricul glaciațiunilor și a mini-glaciațiunilor europene putem gândi și la evoluția și comportamentul oamenilor. Fenomenul de încălzire și răcire se va petrece într-un timp destul de îndelungat, perioada de trecere fiind catastrofală în sine. Foametea și pierderea spațiului de viețuire va genera haos. Populațiile cuprinse de panică vor lupta pentru supraviețuire. Față de secolele trecute, acum suntem mulți, enorm de mulți. Vor pieri milioane și milioane de oameni, dacă nu miliarde. Vor dispare țări și va începe lupta pentru supraviețuire. Întâi între nații, apoi între specii iar la urmă ... Naiba știe ce va mai fi.

Niciun comentariu: