sâmbătă, 23 noiembrie 2013

Revenirea în forță a Institutului „Cantacuzino”. Bilă albă, Guvernul Ponta. Bilă neagră, habarniștii de până acum.

Comunicatul de presă dat de „Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie „Cantacuzino””  azi, spune o poveste care are în substanța ei viitorul. Institutul „Cantacuzino” este viu și renaște din propria cenușă în arderea provocată de mințile tulburi ale politicienilor post-decembriști.

Agerpres, comunicat al Institutului. Despre Ion Cantacuzino, aici.

Hotărârea de Guvern Nr. 320/ 29 mai 2013 conferă Institutului „Cantacuzino” statutul de serviciu de interes economic general. Consecințele sunt imediate, pe de o parte și de perspectivă, pe de alta. Institutul „Cantacuzino” revine în forță la fosta poziționare în sistemul economic și medical românesc și în plus, devine principalul agent economic național strategic în domeniul prevenirii „îmbolnăvirii în masă a populației generate de epidemii și pandemii, precum și de intervenție rapidă și eficientă în cazul constatării unor urgențe majore de acest tip”.

Se poate. „În acest an, Institutul Cantacuzino a primit prima autorizare GMP (Good Manufacturing Practice) pentru aria de producție vaccin gripal din partea Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale”, se spune în comunicat. Principala problemă o constituie finanțarea Institutului și a producției. Prin calitatea conferită prin HG nr. 320/29 mai 2013, Institutul devine beneficiar direct al fondurilor guvernamentale alocate sănătății populației.

Când mă gândesc la tevatura și neîncrederea în măsurile Guvernului Ponta, în special a ministrului sănătății Eugen Nicolăescu pentru readucerea Institutului „Cantacuzino” în prim-planul acțiunilor de combatere a epidemiilor și pandemiilor, bașca „miștoul” făcut la adresa lui Sorin Oprescu pe această temă, am acum o satisfacție imensă. Este posibil ca măsurile luate până acum dar și măsurile ce vor fi luate în viitor să nu satisfacă toate persoanele implicate, într-un fel sau altul, în viața Institutului. Este posibil ca unii producători străini să își reconsidere pozițiile comerciale față de România. Este sigur că vor fi plătite campanii de denigrare, în presa română, a Institutului și produselor sale, este însă tot la fel de sigur că sprijinul guvernamental poate face ca toate aceste tertipuri și poziționări să fie doar „pete de culoare” pentru sistemul de sănătate românesc. Iar dacă acesta va avea rezultate cu mai puține costuri, atunci va trebui să fie recunoscut rolul „statului” social. Cel pe care Traian Băsescu și idioții din PDL care l-au acompaniat îl doreau distrus, radiat, eradicat, considerat ca oaia neagră a progresului omenirii.

Ei bine, cei care își declară cu aplomb și nerușinare apartenența la „dreapta politică” trebuie să știe că revigorarea și promovarea unei astfel de instituții care îți asigură independența în lumea asta atât de globalizată este o măsură de dreapta, națională, ce se încadrează în conceptul liberal „prin noi înșine”. Dacă pot pricepe, bine, dacă nu pricep, nici o pagubă. Sunt doar niște firimituri sau resturi pe scena politică.

Niciun comentariu: