Cotidianul. Preia și comentează, cumva, declarațiile ministrului muncii Mariana Câmpeanu cu privire la ajungerea în anul 2035 la egalizarea vârstei de pensionare. Normal că sunt comentarii, în general populiste, la toate organele de partid și de stat (instituțiile media).
Față de remarca dnei Câmpeanu, cu care sunt de acord, absolut de acord, „Dați-mi voie să fiu puțin malițioasă, dar n-am luptat noi pentru drepturi egale cu bărbații? Nu ne zbatem noi să avem drepturi egale cu bărbații?, alături de explicațiile de bun simț privind sustenabilitatea sistemului de pensii și preocuparea pe plan european a asigurării acestuia, egalizarea vârstei de pensionare fiind una dintre soluțiile alese, vin și eu cu unele observații, uneori brutale.
Speranța de viață a crescut mult. Femeile au o speranță de viață mai mare ca a bărbaților.
În primii ani de viață, femeile sunt ocupate, majoritar, cu creșterea copiilor. Prin creșterea vârstei de pensionare perioada minimă de activitate până la ieșirea la pensie are mai multe șanse de a fi împlinită. După ce copiii trec de primii ani de viață și intră în zona de creștere cu măsurile de protecție deja luate, femeile își pot ocupa timpul cu o activitate lucrativă. Iar eu mă refer doar la cazurile normale, nu și la cele în care femeile nasc, stau puțin cu copiii și fug la servici imediat ce au ocazia. Nu mai vorbesc despre femeile care nu nas copii, care nasc doar un copil (majoritatea) și nici despre cele care nu au și nici nu își doresc să aibă un loc de muncă sub reglementările Codului muncii.
Mă întorc la speranța de viață. A crescut permanent. A crescut enorm dacă avem în vedere că nu cu mulți ani în urmă era sub 40 de ani. Acum a sărit la peste 70 de ani pentru femei. Modernizarea, medicina, alimentația și cultura sunt cele care au ridicat speranța de viață. Practic, dacă o persoană nu are boli care să o împiedice să lucreze va lucra până la adânci bătrâneți. Actuala vârstă de pensionare trimite oamenii apți de muncă în repaus forțat. O politică greșită și rău populistă forțează persoane cu mari capacități lucrative să se izoleze, le izolează prin lege, le interzice să muncească.
Eu sunt de acord cu această măsură, nu sunt de acord cu perioada când va fi aplicată. Este prea târziu. În plus, legislația care face referire la pensionari este proastă. Este restrictivă și nedreaptă. Împiedică pensionarii să fie utili celorlalți, îi împiedică pe cei care au nevoie de consultanța pensionarilor să apeleze la aceștia. Dar poate că nevoia și cultura libertății și a respectului față de libertate și ființa umană va avea câștig de cauză iar politicienii viitorului vor avea curajul ca pentru propria dezvoltare să stimuleze toate resursele pe care țara le are la dispoziție.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu