marți, 5 noiembrie 2013

Justiția română este absurdă. Absurdul nu se poate reforma !

Senatorul PNL de Sibiu, Sorin Ilieșu, a interpelat, azi, pe ministrul justiției. Robert Cazanciuc pentru o hotărâre a ICCJ prin care se menține o condamnare la moarte ! Este complet absurd. În condițiile în care condamnatul călătorește în România în mod curent, ca cetățean american implicat în proiectele strategice de anvergură având ca obiectiv asigurarea securității României.

Preiau interpelarea senatorului din comunicatul de presă pus la dispoziție de Agerpres.

Interpelare a ministrului Justiției Robert Cazanciuc citită în plenul Senatului în 4 noiembrie 2013 de către Sorin Ilieșiu, senator PNL de Sibiu

Stimate domnule Robert Cazanciuc — ministru al Justiției,

Chiar dacă Eugen Ionescu, cel mai strălucit dintre inventatorii teatrului absurdului, s-a născut — nu întâmplător — în țara noastră, cred că s-ar impune totuși niște limite ale absurdului în Justiția din România. În acest context, în condițiile în care pedeapsa cu moartea a fost abolită la noi în țară în 1989, abolire consfințită de Constituția României din 1991 și de cea din 2003, vă rog să lămuriți opinia publică națională și internațională, cum a fost posibil ca în 2013, mai precis acum trei zile, Înalta Curte de Casație și Justiție din România să mențină condamnarea la moarte a savantului american de origine română Constantin Răuță.

Domnule ministru, jurnalistul Andrei Bădin a arătat de curând în ziarul Evenimentul zilei că decizia din 1 noiembrie 2013 a Curții Supreme din România 'vine la câteva zile după ce la Deveselu a început construirea scutului antirachetă american. Un american de origine română, dar și cu cetățenie română, savant reputat la NASA, continuă să fie condamnat la moarte în România, țară aliată Statelor Unite. O decizie ilogică și, mai ales, nexecutorie. Constantin Răuță vine foarte des în România. O să fie arestat  și executat? În nici un caz. Sau doar un semn din partea sistemului comunist că încă mai există? Ironia sorții: Răuță are un rol în scutul antiamerican de la Deveselu: a fost implicat în dezvoltarea sistemului de protecție antirachete balistice (sistemul SM-3, mai cunoscut ca scutul antirachetă) sau în proiectul telescopului spațial Hubble'.

Domnul Constantin Răuță, născut în 6 noiembrie 1943 la Alba-Iulia, împlinește poimâine 70 de ani. A afirmat public că dorește să-și pună energia și știința în slujba României de azi. Credeți, domnule ministru, că putem să-i urăm la mulți ani fericiți în România de azi?

  Am deosebită încredere în tinerețea dumneavoastră și în faptul că erați copil când s-a prăbușit sistemul juridic comunist. Solicit răspuns scris.

Sorin Ilieșiu — senator PNL de Sibiu, autor al raportului neoficial pentru condamnarea regimului comunist ca nelegitim și criminal, autor al apelurilor pentru condamnarea națională și internațională a comunismului
”.


Sunt curios să văd reacția celebrei instituții numită Consiliul Superior al Magistraturii. Pentru că ministrul nu se poate pronunța asupra unuei hotărâri a ICCJ. Se va adresa CSM pentru răspunsul pe care îl va da senatorului liberal. Pe de altă parte, ca particular, nu pot să nu observ că instanța de judecată nu a aplicat, retroactiv - așa cum prevede și Constituția -, noile prevederi ale legii cu privire, măcar, la pedeapsă. Deoarece o modalitate de executare a pedepsei este abrogată în legea nouă, se aplică automat noua pedeapsă, dacă ea există sau se ia o hotărâre prin care fapta infracțională nu mai există. Dar nu trebuie să mă mir prea tare. Procurorii lui Băsescu au deschis dosare pentru infracțiuni care nu vor mai face parte din legea penală începând de anul viitor pentru că nu mai au obiect. Cum este cazul cu dosarul lui Vosganian. Sabotarea economiei naționale în condițiile în care economia este majoritar privată este posibilă doar la balamuc. Ceea ce înseamnă că Ministerul Public este la concurență cu așezămintele pentru persoane alienate.

Niciun comentariu: