luni, 25 noiembrie 2013

Ce a vrut Băsescu aseară ? Ce vrea să tulbure ?

Agerpres. Comunicat de presă al Guvernului.

Vizita oficială în România a domnului Li Keqiang, Premierului Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze

În perioada 25-28 noiembrie 2013, Li Keqiang, Premierul Consiliului de Stat al R. P. Chineze, va efectua o vizită oficială în România, ca răspuns la invitația adresată de Victor Ponta, Prim-ministrul României cu ocazia vizitei întreprinse la Beijing în luna iulie 2013.

Premierul Consiliului de Stat al R. P. Chineze va fi însoțit de o importantă delegație guvernamentală și de oameni de afaceri. Va fi prima vizită în România a unui premier al Consiliului de Stat al R.P. Chineze după 19 ani.

Vizita are drept obiectiv consolidarea relațiilor politice bilaterale, atât în plan politic, economic, cât și în alte domenii, în cadrul oferit de Parteneriatul Amplu de Prietenie și Cooperare dintre România și R. P. Chineză și în contextul pregătirilor pentru aniversarea, în 2014, a 65 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice și a 10 ani de la semnarea Parteneriatului.

În cadrul convorbirilor bilaterale, cei doi înalți oficiali vor analiza stadiul relațiilor dintre România și Republica Populară Chineză, pe trei paliere principale de cooperare — dialogul politic, economic, respectiv relațiile interumane. Vor fi discutate, totodată, liniile directoare pentru consolidarea și aprofundarea în perspectivă a relației româno-chineze, prin proiecte concrete de interes reciproc.

Va fi adoptată o Declarație comună a Guvernului României și Guvernului Republicii Populare Chineze privind aprofundarea cooperării bilaterale. Cu ocazia vizitei, Premierul Li Keqiang va ține și un discurs în Parlamentul României.

De asemenea, în contextul vizitei vor fi semnate mai multe documente de cooperare bilaterală în domeniile energiei (nuclear, termocentrale, hidrocentrale), sanitar-veterinar, industrial, societății informaționale și al culturii.

Cei doi premieri vor avea și un schimb de opinii cu privire la propunerile de pe agenda reuniunii șefilor de stat și de guvern Europa Centrală și de Est—China (16+1), care se va desfășura la București, în data de 26 noiembrie 2013.

De asemenea, în cadrul discuțiilor o atenție deosebită va fi acordată propunerilor de consolidare a relațiilor strategice dintre Uniunea Europeană și China, urmare a deciziilor politice importante luate cu ocazia Summit-ului UE-China, desfășurat la Beijing în perioada 21-22 noiembrie a.c.

Vor fi abordate și alte teme de actualitate de pe agenda internațională”.

Relațiile româno-chineze sunt pe agenda zilnică azi. Ieri, Traian Băsescu a ieșit public, într-o stare de surescitare dubioasă, pentru a provoca agitație în media. Vezi Doamne, el, Băsescu, are ceva de spus cu privire buget și nu numai. Putea să tacă naibii, pentru că bugetul, în forma lui definitivă, nu a fost aprobat de Parlament. Ieșirea lui Băsescu de aseară are doar rolul de a arăta că el există.

Vizita oficială a primului-ministru al Chinei este de o foarte mare importanță. Vorbim de a doua mare putere economică a lumii dacă nu a devenit prima, între timp, vorbim de țara care are cele mai mari și disponibile fonduri pentru investiții, vorbim despre țara care este pentru oricare altă mare putere a lumii un partener dorit și căutat. Vorbim despre intenția declarată a Chinei de a considera România ca o poartă de intrare a produselor chineze și a serviciilor chineze în spațiul Uniunii Europene, o poartă de intrare și a relațiilor politice chineze în spațiul european. Vorbim despre un rol pe care China îl oferă României concomitent cu adâncirea relațiilor speciale existente de zeci de ani.

Cu ocazia acestei vizite, se va desfășura un summit al statelor membre UE din Europa Centrală și de est cu participarea Chinei, un summit care va avea consecințe economice și politice importante. Nu doar pentru aceste state, ci pentru întreaga Uniune Europeană.

În acest context, ce rost a avut intervenția media de aseară a lui Traian Băsescu ? Este evident că declarația lui de presă a fost consemnată în toate ambasadele și a fost pusă pe masa tuturor prim-miniștrilor participanți la summit. Nu mai spun despre faptul că prim-ministrul Chinei, domnul Li Keqiang a fost informat și i s-au prezentat variante de interpretare a discursului băsescian. Vor deduce toți musafirii de azi și mâine că Președintele României, Traian Băsescu, s-a comportat nedemn încercând să distragă atenția opiniei publice de la importanța vizitei înaltului demnitar chinez și a celorlalți premieri ? Vor interpreta discursul lui Traian Băsescu ca o notă proastă dată guvernului Victor Ponta astfel încât acesta să fie pus în inferioritate și în dificultate față de partenerul chinez și partenerii europeni ? Îl vor pune la dosar sau vor rămâne cu convingerea că în România nu este liniștea politică care să permită o mai strânsă colaborare cu guvernul Victor Ponta ?

Nu știu ce vor face, am încredere că au destule informații la dispoziție adunate în timp ca să înțeleagă că acest Președinte al României, din nefericire pentru noi, este doar o caricatură politică.

În mod normal, pentru ieșirea lui Băsescu de aseară în contextul evenimentelor deosebit de importante care au loc azi și mâine, ar trebui ca în Parlament să se adopte o hotărâre prin care această ieșire să fie dezavuată. O astfel de hotărâre a Parlamentului ar arăta lumii că Traian Băsescu nu mai lucrează în interesul națiunii pe care o reprezintă ca atribut al funcției publice deținute.

Vizitele de azi și sammitul de mâine sunt evenimente politice majore care aduc în favoarea lui Victor Ponta și a USL mai multe bile albe.

Niciun comentariu: