joi, 14 noiembrie 2013

Se'nghesuie treaba

Curtea Constituțională a judecat și a acordat, încă odată, o decizie favorabilă modificărilor la Legea referendumului promovate de USL. Băsescu a mai luat una în bot. Acum va trebui să promulge legea. În cât timp o va face ? Termenul pe care îl dă Constituția este de „cel mult 10 zile” de la primirea deciziei Curții Constituționale. Va folosi acest termen Traian Băsescu pentru a întârzia intrarea ei în vigoare ? Are posibilitatea să o promulge azi, până la ora 24.00, ca să arate că el nu a urmărit întârzierea intrării ei în vigoare. Nu știu dacă o va face sau nu. Oricum, decizia CCR este nefavorabilă lui Băsescu sub toate aspectele. Au picat, ca la domino, toate explicațiile lui pseudo-științifice, pseudo-politice, pseudo-morale.

Pe lângă Băsescu, ia câte una în bot fiecare dintre susținătorii lui care au tot scris, vorbit pe la Tv-uri, comentat, gargarisit pe ici colo pe unde au ajuns, în frunte cu Blaga și ai lui din PDL, Tomac și ai lui de la Mișcarea Populară, Ungureanu și ai lui de la Forța Civică și, să nu îi uit, noii țărăniști Moisescu și Chiliman cu echipa lor de „grei ai PNL”.

Ponta a anunțat că proiectul de lege a bugetului este gata, USL și-a dat acordul și urmează să fie dus în Parlament. Viitoarea lege a bugetului va ține seama și de proiectul de lege privind descentralizarea care, la rândul ei, este gata. USL a zis „Da”. Va urma, în mod sigur, ca prim pas, asumarea legii descentralizării după care se va depune la Parlament legea bugetului. Fiind comunicate datele de bază ale legii bugetului și existând deja modificările (prin ordonanțe date în zilele din urmă) la Codul Fiscal și legile privind disciplina financiară pe întreg teritoriul național, fiecare operator economic are la îndemână tot ce îi trebuie pentru întocmirea bugetului propriu pentru anul fiscal 2014. Normal, pe la Tv și la ziare vor continua „plângerile” patronatelor și ale sindicatelor nu mai spun de ONG-urile lăsate fără „substanță financiară”. Bine, unele nu vor suferi prea mult pentru că au finanțare externă, după câte se pare.

INS și euro-barometrele comunică date favorabile cursului economiei românești. Creșterea PIB și creșterea economică, reducerea unor cheltuieli administrative, reformele structurale care se fac (uneori fără multă publicitate), situează România pe un trend ascendent față de alte țări membre UE. Dacă avem în vedere că și vecinii noștri de la sud au același trend, plus Turcia dar unii de pe la nord de noi, se pare că zona est-europeană are toate șansele să crească pentru o mai bună integrare în spațiul european. Între timp, state din vestul Europei se mai află în recesiune iar altele au mai pierdut din motorul dezvoltării. Au bujiile înnecate. Creșterea capacității statelor din estul Europei de a se dezvolta va constitui „un cârlig” de salvare pentru alte state europene care au mare nevoie să își valorifice producția care începe să stea pe stoc sau a fost întreruptă. Vom vedea ce va mai fi.

Cum-necum, toate datele arată că USL și-a respectat promisiunile electorale. Nu pe toate, pentru că nu a fost timpul necesar și în plus, Băsescu a făcut tot ce a putut pentru a împiedica USL să își îndeplinească angajamentele. Urmează ca la anul, în semestrul II, să fie dată legea pentru scăderea CAS cu 5%, așa cum USL și-a luat angajamentul. Ministrul Chițoiu a dat din nou de pământ cu speculațiile băsescienilor și bolnavilor de scenarii prăpăstioase. Nu este nevoie de noi taxe și impozite pentru a realiza veniturile bugetare care să asigure implementarea acestei reduceri majore a CAS. Înclin să cred că firmele vor avea propria contribuție la realizarea acestui obiectiv, achitarea voluntară a obligațiilor financiare către stat va crește în volum și intensitate.

Câinii latră, caravana trece. Băsescienii vor pierde din ce în ce mai mult pentru că nu au capacitatea să vadă că USL îndreaptă țara către altceva. Către normalitate.

Așa, ca o cireașă pe tort, vine și anunțul lui Ponta că a trimis Corpul de control al Guvernului în Călărași să verifice acuratețea afirmațiilor făcute de niște angajați ai statului, subordonați Guvernului. Anunțul este o amenințare directă la adresa lui Băsescu. Acesta nu mai are stare. Face clăbuci la gură și la creer. Mare lucru de nu damblagește în caz că acel Corp de control nebăsist găsește „un capăt de ață” care va fi exploatat de Victo Ponta „la sânge”. Doar are școala procurorilor. Știe și el să scrie „rechizitorii ca din poveste”.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Mai degraba se-mpute treaba .

Crăciun Florin spunea...

Clar.