Convenția PC. Președintele de onoare Dan Voiculescu spumegă. Împotriva PNL. Iau știrile și imaginea de la Antena 3.
Până una-alta, PC este membru al USL prin ACD, la fel ca PNL. Convenția USL cuprinde PSD și ACD. ACD a recunoscut supremația PNL astfel că în funcția de copreședinte al USL este Crin Antonescu, Președintele PNL. Alte documente ale USL sunt semnate de cei doi copreședinți, Antonescu și Ponta, decidenți pe latura executivă a alianței. PC este partenerul PNL, în acte, însă de la o vreme în urmă nu mai vrea. Dar nu vrea să iasă din ACD. Ca să nu destrame USL și astfel „să nu fie anulate” toate legăturile formate între timp, pornind de la majoritatea parlamentară și până la deconcentratele din teritoriu. Posibil. Însă mai corect este să spunem că PC a șantajat PNL să primească mai mult decât s-a convenit, Voiculescu s-a supărat, PC a anunțat că nu mai este „la remorca PNL” și că va acționa independent în interiorul USL. Aici eu spun așa, ca omul, că PC s-a supărat după ce PNL a anunțat că merge singur la europarlamentare. Pentru că PNL vrea mai multe posturi la europarlamentare și o listă comună cu PC ar reduce numărul liberalilor eurodeputați. Ceea ce nu este bine, chiar deloc, având în vedere răzgândirile tipice voiculesciene când este vorba despre alianțe. Acesta este trecutul.
Ce spune Voiculescu.
„Aţi urmărit, aţi văzut, PSD se consolidează, PSD se pregăteşte pentru a avea rezultate maxime când sunt două rânduri de alegeri - europarlamentare şi prezidenţiale. PNL,celălalt partener al nostru, încearcă, nu de puţine ori, având acţiuni frivole faţă de parteneri, PNL ne-a jignit şi pe noi, continuă să aibă atitudini cel puţin imorale faţă de PSD, încearcă să se împrietenească cu PDL, cu Traian Băsescu, dintr-un singur motiv., Doreşte şi el să aibă rezultate maxime la alegeri. Iată cum fiecare partid politic din USL în această perioadă se consolidează. Fiecare cu metodele lui”.
Dan Voiculescu a luat-o razna. Rău de tot. Insultă pe față PNL, face curte pe față PSD. Chiar dacă s-au hotărât să meargă singuri la europarlamentare, neavând altă opțiune, nu este sigur că vor trece pragul pentru a impune una dintre persoanele de pe listă. Nici în Parlamentul României nu ajungeau de nu erau pe lista USL - compromis între PSD și ACD și, înainte, compromis între PNL și PC. Dacă mergeau singuri la alegerile parlamentare nu ar fi intrat în Parlament, nici înainte și nici după nu au avut procente eligibile. În nici un sondaj. Acum este posibil să ia un 5%, pragul, dar nu este sigur. De aici marea supărare a lui Voiculescu. Alegerile euro-parlamentare îl vor duce în conștiința publică în urmă, la starea lui normală. Un partid „căpușă”. Toate campaniile Antenelor, în special ale Antenei 3, nu au dus la creșterea PC în sondaje. A USL în schimb, da. Pentru că adversarii credibili ai lui Băsescu nu au fost Constantin și Voiculescu ci Antonescu și Ponta. Voiculescu uită că prin intermediul ACD și mai apoi al USL a reușit ceea ce își dorea de ani și ani. PC să aibă posibilitatea de a intra în Parlament și de a constitui grupuri parlamentare proprii. PNL și-a ținut promisiunea. PC însă nu. Nu a dorit să mai fie fidel partener al PNL. Mai ales după ce Antonescu a luat poziție față de „pactul de coabitare” dintre Băsescu și Ponta, criticând dur această porcărie politică susținută cu ardoare de Dan Voiculescu, celebru prin transformarea PC într-o soluție politică imorală !
Normal, PNL răspunde atacurilor nemernice ale lui Dan Voiculescu (și PC-ului, în egală măsură) printr-o declarație de presă a Cristinei Ancuța Pocora (Agerpres).
"PNL a fost şi este un partener corect în USL, este membru al Guvernului şi susţine solidar întreg Guvernul. Nu noi suntem aceia care am încercat o apropiere de Traian Băsescu. Nu credem că vreodată a existat un atac neloial al PNL la adresa unui membru PC al Guvernului. Întotdeauna când au existat puncte de vedere diferite, am solicitat şi susţinut necesitatea discuţiilor".
"Totuşi, PC trebuie să îşi amintească atunci când domnul Voiculescu vorbeşte despre loialitate în coaliţie că se află într-o primă alianţă, ACD, cu PNL. Nu ar fi fost nimic straniu dacă aceste discuţii şi nemulţumiri ar fi fost purtate între liderii ACD".
Înclin să cred că PC fără Voiculescu, mai ales în anii din urmă, ar fi dus-o mai bine.
4 comentarii:
Faptul că Voiculescu pare a începe curta PSD-ul cred că este un motiv de îngrijorare pentru PNL care deja a pierdut o grămadă de nume în vîltoarea curentei guvernări. În prespectiva prezidențialelor, dacă Crin pierde suportul Antenelor, s'a cam sfârșit. Tot ce trebuie să facă băsiștii este să scoată un candidat capabil să strîngă peste douăzeci la sută (deocamdată nu'l văd, dar de la 7-10% unde stau azi nu e distanța mare) și Crin iară rămîne pe afară în Turul II. Un candidat PSD (fie el Ponta sau Oprescu) cred că prinde puțin sub 40% și nu ar pierde turul II decât în fața lui Antonescu. Din ce-am spus, nu vreau să se'nțeleagă că PNL ar trebui să se pună preș în fața PC-ului dar nici să agite sabia nu cred că e o idee bună.
În ceea ce privește ultima remarcă vizavi de PC și de Voiculescu nu pot fi de acord cu dumneavoastră. PC-ul, un nume, de altfel, cu mult potențial, nu are cum exista fără Voiculescu pentru că partidul nu are nici doctrină, nici identitate și nici prea mult electorat. Am putea dezbate aici dacă ar fi înțeleaptă o apropiere a PC-ului de linia ortodoxismului, eventual recrutarea unor personaje ca Becali (după ce iese) care să le ajute agenda în percepția publică. Tot la fel cred ca 'i-ar ajuta dacă ar alege să interpreteze "conservatorismul" ăsta ca monarhie și revenirea la România Mare, cele două direcții de "conservatoricism" nefiind incompatibile. Ei însă nu dau nici un semn în vre'una din aceste direcții, și nici nu au de ce, pentru că platforma lor nu s'a schimbat mai deloc de pe vremea când se numeau PUR. PC-ul este, de fapt, un fel de partid socialist care ar trebui înghițit odată de PSD și gata. Singurul motiv pentru care PC-ul încă există este Dan Voiculescu și faptul că el nu ar fi prizabil în cadrul nici unui alt partid (vorbim aici de alienarea electoratului propriu) și pentru că tot el are Antenele (în familie). De altfel singurul motiv pentru care PUR/PC a tot fost în felurite alianțe a fost sprijinul mediatic pentru că niciodată nu au avut mai mult de două procente în trecut, însă Antenele au un rating enorm.
Voiculescu, însă, este un politican iscusit. Nu e un politician de genul lui Antonescu, dar e un politician bun care a știut să'și evalueze mai mereu șansele extrem de obiectiv și care 'și-a menținut partidul în parlament vreme de mai bine de un deceniu în ciuda pragului electoral care 'l-ar fi scos demult pe tușă.
Valentin Berceanu,
Îmi confirmi scrierea. Acum, subiectiv cum sunt, replica lui Antonescu și a celorlalți liberali nu a fost la fel de dură ca afirmațiile aberante ale lui Voiculescu.
Apoi, nu este nici o garanție că propaganda băsesciană cu ruperea USL înainte de prezidențiale va avea succes. Chiar PC a aprobat o rezoluție de întărire a USL iar acest obiectiv, care este strategic, nu se poate realiza prin scoaterea la iveală a unui candidat al PSD. Totul este o speculație pentru a încuraja alegătorii băsescieni să nu adere la PNL.
Faptul că Daniel Constantin a negat implicarea PC în „visele” lui Voiculescu, după Convenție, îmi arată că Voiculescu a cam început să vorbească singur.
Azi nu cred că USL se va rupe. Nu mă iau după vorbe. Zilele acestea PSD și azi PC au reconfirmat că USL are drept candidat la președinție pe Crin Antonescu. Vorbele lui Voiculescu vor rămâne vorbe. Iar la vorbe, răspunzi cu vorbe. Nu știu dacă, nu cumva, replicile liberalilor nu ajută pe conservatorii care s-au cam săturat de Voiculescu.
Eu sper din tot sufetul să nu se rupă USL-ul și să țină toate cum le-am stabilit în 2012. Doar că sunt destule mișcări aberante pe scena politică ce pot da tot felul de interpretări.
Eu nu prea am obiceiul să pun botul la propaganda băsistă, dar Ponta nu a reușit să îmi câștige încrederea așa cum a făcut-o Crin, de exemplu.
Pe de altă parte, cred că scenariul în care PSD-ul aleargă cu Ponta sau cu Oprescu (cred că mai degrabă Ponta) și apariția unui candidat "de paie" cu scopul de a'l scoate pe Antonescu din turul II este mult prea aproape de a fi realizabil și asta mă neliniștește.
PSD nu este un partid care excelează în ținerea promisiunilor. Nici Ponta nu are o imagine foarte bună.
Prin USL, Ponta are ocazia să dea un semnal și către intern și către extern că el, politicianul și partidul lui sunt capabili să ducă o alianță la final. Au multe imagini negative cu referire la PSD și politicienii lui de schimbat în percepția celor din jur. Bănuiesc că și colegii lor europeni le cer aceste lucruri. Alianța cu PNL le este benefică. Contrele lor cu liberalii nu sunt pe fond, sunt ca rezultat al unor poziții individuale în funcție de interesele urmărite. Ca un fel de „ceartă” în public a unor persoane care se cunosc. Interesul PSD este să își schimbe imaginea și să își mărească baza electorală pentru a avea garanția că și în viitor vor fi parte a unei guvernări. PNL are același interes. Nu văd cele două partide în conflict. Cel puțin azi. Au o pradă comună (electoratul băsescian), vor să îl împartă și știu că dacă se despart cu ceartă, acel electorat va influența refacerea băsescianismului. Iar o revenire a băsescienilor nu este de dorit. Așa că vor lucra împreună pentru dispariția băsescienilor și absorbția lor. Azi este prea devreme ca PNL și PSD să se despartă.
Băsescienii și pedeliștii știu că ei sunt prada și caută să scape. Cea mai bună metodă este să îi facă pe liberali și social-democrați să se certe între ei. De aici sunt zvonurile cu despărțirea USL, candidaturi separate ale PNL și PSD la prezidențiale, unele „laude” aduse unuia sau altuia.
Eu cred că USL își va respecta angajamentele, singura lor șansă ca băsescienii să dispară de pe scena politică iar pe drepta să rămână doar PNL (partid semnificativ), așa cum pe stânga să rămână PSD. PDL este o struțo-cămilă cu lideri în ambele curente politice care mai are ceva forță. Dacă PDL se reface, și PSD și PNL vor avea probleme. Simplu.
Chiar dacă știm că PSD și Ponta pot schimba „macazul”, trebuie să avem contra-măsuri care să îi împiedice să o facă înainte de termen. Principala contra-măsură trebuie să speculeze imaginea lor publică la care țin cu disperare. O „trădare” a lor trebuie dusă către cele mai negre imagini din istoria acestui partid astfel încât reacția populației să fie decisivă. PSD știe acest lucru și nu îl dorește. Mai știe că PNL se va folosi de toate ocaziile și toate mijloacele pentru a sancționa un derapaj al lor. De aceea cei mai buni politicieni ai PSD se opun ruperii alianței cu PNL.
Trimiteți un comentariu