Baza aeriană siriană Shayrat |
Postul „Rusia 24” are un reportaj de la fața locului unde se observă 2 avioane în buncărele de beton, o groapă pe o pistă și cam atât. Unde sunt pierderile anunțate de armata siriană și presa rusă ?
Este evident că baza a fost evacuată chiar mai înainte ca rușii să fie informați de americani că vor lovi baza !
Baza militară aeriană este folosită și de Rusia. Americanii i-au anunțat din timp să își ia „jucăriile” din zonă și oamenii pentru a nu suferi pierderi. Iar rușii s-au conformat ba, mai mult, au sprijinit și pe sirieni să scoată din zonă tot ce puteau scoate. Acest lucru ne confirmă faptul că americanii au sancționat distrugând doar o parte a infrastructurii siriene destinată forțelor aeriene care au participat la atacul chimic asupra populației civile.
Evident, Rusia, Siria și Iranul au condamnat atacul american cu rachete Tomahawk. Siria a proferat și amenințări, că vor lua contra-măsuri. Hm ! Putin a convocat Consiliul de Securitate al Rusiei. Problema este gravă pentru Rusia. Au fost obligați să își mute aeronavele militare pentru a nu fi lovite de rachetele americane. Vocea lui Putin nu a avut nici un efect asupra lui Trump. A fost ca o frecție la un picior de lemn.
Alte state au condamnat folosirea gazelor de luptă și au cerut o rezolvare politică sub umbrela ONU. China și Germania. Nici China și nici Germania nu au confirmat că au fost anunțate în prealabil de acest atac american.
Marea Britanie, Franța, Rusia au fost informate înainte de producerea atacului. Marea Britanie și Franța salută, la fel ca Germania, sancționarea Siriei pentru crima de a folosi arma chimică împotriva populației. Australia, Arabia Saudită și Japonia au salutat, la rândul lor, acțiunea punitivă a SUA. La fel Polonia. Prin MAE, România condamnă ferm folosirea armelor chimice de către guvernul sirian și consideră că acțiunea SUA este o reacție fermă la atrocitățile comise.
România reiterează condamnarea fermă a atacului chimic întreprins asupra localității Khan Sheikhoun din provincia Idlib, din 4 aprilie, soldat cu victime în rândul populației civile, inclusiv copii. Acțiunea SUA din 7 aprilie constituie o reacție fermă la atrocitățile comise în urma atacului cu arme chimice. România este solidară cu aliații și partenerii noștriFără dubiu !
Observ că deja se cer clarificări de la specialiștii în relațiile internaționale. Este evident că mai toți au observat faptul că acțiunea de astăzi dimineață a SUA a pus în dificultate Rusia. Protecția oferită de Rusia lui Bashar Al-Assad nu are valoarea pe care propaganda rusă a încercat să o creeze. Cu sau fără Rusia, Bashar Al-Assad este o țintă politică pentru restul omenirii. Se vehiculează chiar posibilitatea ca Franța și Marea Britanie să considere acțiunea SUA un precedent demn de urmat. Iar asta complică al naibii situația actualului regim sirian.
Acțiunea SUA este întoarsă pe toate fețele și pentru că vine să confirme că SUA nu au de gând să stea cu brațele încrucișate când interesele îi sunt puse în pericol. Iar în Siria, regimul lui Assad a atacat și forțele sprijinite de SUA și alte state europene. Această acțiune este posibil să aibă consecințe la care o parte de consumatorilor de știri nu s-au gândit. Cum vor acționa trupele siriene în viitor la contactul cu „rebelii” sprijiniți de SUA ? Nu cumva armata lui Assad se va concentra doar pe lupta împotriva ISIS ? Din știrile care au tot apărut până acum se pare că armata lui Assad a lupta mai mult cu forțele politice ostile lui Assad și nu cu forțele ISIS. Acelea sunt în luptă cu irakienii la Mosul, cu turcii și forțele sprijinite de Turcia în nordul Siriei, sunt în luptă cu forțele kurzilor dincolo de Eufrat. Armata lui Assad unde este ?
Surse: Agerpres, presă străină
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu