Khan Shaykhun după bombardamentul chimic |
Știrile de la Agerpres nu sunt suficiente pentru a ști ce vor face americanii, britanicii, rușii și alții. De aceea am citit știri și de pe la alții. BBC, The Telegraph etc.
Pentru cei care au simțul proporțiilor, să analizăm puțin fotografia. Drumul are o gaură produsă la un impact. Clădirile din jur nu au urme ale deflagrației unui proiectil exploziv ! Plăcuța roșie care semnalizează rămășițele unei arme chimice spun și ele o istorie. Pozele cu copiii morți spun despre rezultatul bombardamentului criminal. Rușii și sirienii au continuat bombardarea localității imediat după bombardamentul american asupra bazei militare Shayrat, ucigând iar copii și civili. Este un război de exterminare religioasă !
Se pare că SUA își schimbă atitudinea. De la anunțul lui Trump că „Siria nu este problema noastră” la „SUA vor continua să monitorizeze situația din zonă și să acționeze punctual” și de la indiferența față de menținerea lui Assad la conducere la îndepărtarea lui Assad pentru a se ajunge la o soluție politică este ceva cale de mers !
Analizele britanicilor și americanilor diferă puțin. Americanii se întreabă ce va urma, care este strategia lui Trump privind războiul din Siria, cum se va realiza „parteneriatul” cu Rusia. Britanicii sunt mai „bătăioși”. Pe lângă interesul față de viitorul comportament al lui Trump ei văd și faptul că rușii au primit o lecție. Au accentuat pe ideea că americanii i-au anunțat că vor bombarda aeroportul sirian fără a le cere părerea iar rușii și-au luat tălpășița „cu coada'ntre picioare”. Revenirea unor avioane pe pistele aeroportului pentru a demonstra faptul că rachetele americane au ratat nu reflectă realitatea. Aeroportul a fost scos din funcție din punct de vedere operativ.
Se cuvine a observa și schimbările din echipa lui Trump. Ultra-naționaliștii sunt îndepărtați. Ultra-naționaliștii au impus linia enclavizării SUA. O enclavizare care avea ca măsură retragerea din NATO, probabil. Numai că NATO nu este doar SUA. Este și aproape toată Europa ! Să sperăm că SUA „își va reveni” și va participa la rezolvarea situației din Siria pentru a se ajunge la soluția politică dorită de toate statele.
Din partea Uniunii Europene, Mogherini a pronunțat ideea de bază: soluția este politică. Dar, fără Bashar Al-Assad. Soluția politică va rezolva și problema imigrației siriene în UE. Va detensiona starea de teamă față de tacurile teroriste la care sirienii sunt parte activă. Dacă SUA nu vor să participe la „problema Siria”, atunci Uniunea Europeană trebuie să își asume un rol activ. Chiar militar. Dacă SUA se vor opune la implicarea NATO, atunci unele state europene cu potențial militar semnificativ vor participa în nume propriu la „rezolvarea” situației. În plus, sunt foarte interesate și Turcia, Israelul, Iordania, Arabia Saudită.
Din ce am citit în presa engleză, tabăra care are un avantaj la Casa Albă este cea care vede SUA ca un actor mondial activ. Totuși, Trump se lasă greu. Probabil că i se construiește o strategie care să nu îl pună în dificultate față de declarațiile anterioare. Ar fi bine să o găsească mai repede. Și, important, Tillerson să nu promită la Moscova, unde va merge în curând, ceva care să lase Siria pe mâna Rusiei și Iranului.
Ar fi bine să negocieze cu rușii plecarea lui Assad. Pentru că plecarea lui Assad ar putea însemna și plecarea rușilor și iranienilor din Siria !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu