Unii congresmeni americani au criticat faptul că Trump nu i-a anunțat, nu le-a cerut aprobarea sau măcar avizul înainte de a acționa în Siria. Agerpres folosește formula „înainte de a declanșa războiul împotriva Siriei”. Ei bine, acțiunea punitivă nu este un război chiar dacă forma de executare este militară.
Interesant este faptul că informarea lui Trump nu se referă la o implicare diferită a SUA în conflictul din Siria.
Rămâne ca această acțiune să fie singulară. O „pedeapsă” pentru folosirea armei chimice împotriva civililor. Nu este un angajament în conflictul sirian, sub altă formă decât sprijinul milițiilor kurde.
Serviciile americane de informații indicau faptul că forțele militare siriene operând la această bază erau responsabile de atacul chimic împotriva unor civili sirieni din provincia Idlib, la 4 aprilie.
Am ordonat această acțiune pentru a afecta capacitatea armatei siriene de a efectua alte atacuri cu arme chimice și a descuraja regimul sirian să utilizeze sau să dezvolte arme chimice ... a ameliora stabilitatea regiunii și a evita ca situația umanitară să se deterioreze în continuare.Unii observatori și analiști din SUA și Marea Britanie, la fel ca și alții din Franța sau mai știu eu de pe unde, au văzut bine. Acțiunea lui Trump a fost una „impusă” de colaboratorii apropiați pentru a da un semnal politic „consistent” - a câștigat echipa ginerelui, consilierul extremist a fost pus în inferioritate. Numai că Trup se oprește la semnal. Da, SUA au capacitatea de a lovi armata siriană când dorește și oriunde dorește SUA dar nu o va face. A fost un semnal și pentru Rusia, care se laudă în propaganda agresivă (inclusiv în limba română !) că a realizat un sistem de protecție antiaeriană imbatabil, că americanii nu au tehnologia necesară să vadă cum acționează pe teren armatele siriene și rusă ... bla, bla, bla.
Angajamentul lui Trump este însă lămuritor.
Statele Unite vor efectua acțiuni suplimentare, dacă va fi necesar și în mod corespunzător, pentru a continua să apere importantele lor interese naționaleDau dreptate celora care au afirmat că prin acțiunea punitivă o parte a celor de la Casa Albă au dorit să arate că SUA încă poate. Se pare că Trump nu este foarte convins că trebuie să acționeze mai mult. Așa, lasă Rusia să se stabilească pe țărmul Mediteranei și să își confirme statutul de putere militară mondială. Turcia, stat membru NATO, va avea o situație ingrată. La nord are Rusia, la est are aliații Rusiei, la sud va avea Rusia. Sudul pe care îl putea controla va deveni de necontrolat.
Este evident că Rusia va impune un ritm mai înalt al acțiunilor militare pentru a obține victoria lui Assad asupra „rebelilor” și asupra jihadiștilor. Cu cât va obține mai repede victoria, cu atât răsplata va fi mai mare. Iar o Rusie la Mediterana are deschise și alte perspective de „evoluție” internațională. Mă refer și la Cipru și la Grecia fără a neglija Turcia. Fără a neglija Balcanii unde au un foarte bun prieten ajuns Președinte în Serbia dar și la alți prieteni. Din punct de vedere militar, viitorul arată ciudat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu