Nikki Haley împreună cu familia |
Statele Unite sunt pregatite sa efectueze noi lovituri impotriva regimului sirian si sa sdopte noi sanctiuni economice, dar spera ca "acest lucru nu va fi necesar", a afirmat vineri seara ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, citata de AFP.
Afirmația este pe post de concluzie a SUA în urma discuțiilor în Consiliul de Securitate convocat de Rusia ca urmare a atacului SUA cu rachete asupra bazei aeriene siriene de la care a pornit atacul chimic asupra localității Khan Shaykhun, soldat cu aproape 100 de morți și aproape 500 de răniți.
Trebuie reținute și elementele de bază ale motivării atacului.
„In seara asta am ordonat un atac militar directionat asupra bazei aeriene din Siria de unde a fost lansat atacul chimic. Prevenirea si descurajarea raspandirii si utilizarii armelor chimice mortale este de interes vital pentru securitatea nationala a Statelor Unite. Este cert ca Siria a folosit arme chimice interzise, a incalcat obligatiile care ii revin in temeiul Conventiei privind interzicerea armelor chimice si a ignorat avertismentele Consiliului de Securitate al ONU. Incercari de ani de zile de a schimba comportamentul lui Assad au esuat si au esuat cu consecinte dramatice”, a declarat Donald Trump după lansarea ataculuiA se reține, cu mare atenție ! Prevenirea și descurajarea răspândirii și utilizării armelor chimice ! Fără nici un rabat ! Indiferent de cine le folosește.
Obiectivul politic fiind declarat, devenit opozabil erga omnes, având la bază rezoluțiile ONU, acțiunea punitivă s-a aplicat infrastructurii logistice care a permis Siriei să comită atacul chimic. De aceea au fost informați rușii în prealabil pentru a-și retrage tehnica de luptă și materialele din baza aeriană Shayrat, retragere efectuată odată cu majoritatea avioanelor și elicopterelor siriene care nu au avut loc în buncărele bazei. Au fost distruse, în buncăre, avioanele considerate a fi la adăpost. A fost distrusă infrastructura de conducere și supraveghere a zborurilor, au fost distruse depozitele cu muniții și combustibili. Pierderile umane au fost mici (probabil persoanele erau în centrele de comandă sau la sistemele de supraveghere radar).
Restul analizelor au rostul lor dar nu aici. Aici intră acuza fermă că Siria a folosit arme chimice, împotriva populației de altă confesiune, împotriva angajamentelor asumate în anii precedenți. Aici intră și presupunerea rezonabilă că Rusia este implicată. Este o presupunere rezonabilă pentru că Rusia este garantul internațional al Siriei că nu mai deține arme chimice și că nu le va mai folosi vreodată ! Rusia a mințit. Se pune întrebarea : când ? Dacă Siria și-a distrus armele chimice, după 2013, când a creat altele ? Cum de a ajuns o bombă încărcată cu substanțe toxice de luptă pe aeroportul Shayrat și cum a fost încărcată în avion (elicopter) ? Cine a fabricat bomba ? Cum de au bombardat și sirienii și rușii localitatea Khan Shaykhun tocmai la spitalul unde erau duși morții și răniții bombei chimice, imediat după ce dronele folosite pentru supravegherea zonei le-au semnalat unde sunt duși răniții ? Cum de au blocat ieșirea din oraș milițiile șiite susținătoare ale regimului Bashar Al-Assad imediat după producerea atacului ?
Sunt întrebări la care se știu unele răspunsuri. Se știu nu doar de către americani, se știu de toate statele care au acces la informații clasificate. De aceea atacul punitiv al SUA a fost acceptat ca necesar de majoritatea statelor democratice. Pentru că ce s-a întâmplat la Khan Shaykhun seamănă groaznic cu o crimă împotriva umanității !
Rusia face mișcări demonstrative. Trimiterea fregatei ruse din Marea Neagră în Mediterana are rolul de a arăta lui Bashar Al-Assad că îl susține. Este exclusă, după părerea mea, posibilitatea ca rachetele „Kalibr” cu care este dotată fregata să aibă ca obiective ținte terestre ale statelor membre NATO ! Posibil să aibă ca ținte localitățile siriene în care „rebelii” sirieni, declarați de Bashar Al-Assad ca fiind „teroriști”, opun rezistență armată Damascului. Rusia va întări apărarea antiaeriană a Siriei. Apărare care nu a funcționat împotriva rachetelor Tomahawk. Împotriva acestora nu au funcționat nici alte mijloace, cum ar fi cele de bruiaj. Iar rușii au deja o mare problemă. Nu pot contracara un atac cu rachete Tomahawk.
Rusia declară, prin postarea lui Medvedev, că a lipsit foarte puțin ca SUA să intre în conflict cu Rusia. Este o declarație pentru proprii susținători. Să le ridice moralul.
Pentru că rușii au înțeles perfect mesajul dat de Donald Trump, „fără arme chimice”, vor depune eforturi mai mari pentru sprijinul pe care îl acordă lui Assad. Rămâne să negocieze cu SUA care sunt teroriștii asupra cărora vor putea să lupte în Siria. Pentru că SUA (la fel ca celelalte state NATO) nu consideră teroriști oponenții regimului criminal al lui Assad. Pentru NATO, teroriștii sunt cei de la ISIS și Al-Qaeda, cei de la Hezbollah (care susțin regimul Bashar Al-Assad împotriva opoziției laice și islamist-sunite !) alte miliții asociate acestor organizații teroriste.
Oricum, chiar dacă au denunțat acordul cu SUA privind informarea reciprocă asupra acțiunilor aeriene, rușii nu vor ataca aeronavele SUA. Nu cred în această variantă. Nu cred că rușii caută producerea unui „accident”. Cred însă că „palma” primită de la americani îi ustură rău de tot. Bănuiesc că vizita la Moscova a secretarului de stat al SUA, Rex Tillerson, va duce la semnarea unor noi acorduri. Rusia nu își dorește un conflict militar cu SUA și tot blocul NATO !
Cât privește armata siriană, bănuiesc că vor evita să fie prea aproape de forțele militare ale Turciei și ale SUA (acolo unde SUA sprijină milițiile kurde). O agresiune a trupelor siriene asupra unor avioane sau forțe terestre ale SUA sau ale Turciei va naște riposte directe asupra respectivelor trupe.
SUA nu au o strategie cu privire la Siria. A stabilit prin acțiunea punitivă doar o „linie roșie”. Mai bine spus, a reconfirmat-o și întărit-o. O nouă acțiune cu arme chimice va duce automat la o reacție a SUA directă. Până la o strategie mai este cale lungă.
Surse: Agerpres, Hotnews
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu