Umblând după o poză care să îi aibă pe Viktor Orban și Recep Tayyip Erdogan împreună, am găsit și niște site-uri care tratau politicile celor doi. În limba engleză sau turcă, în limba maghiară ... Google translate să trăiască ! În majoritatea se abordau problema care mă frământă și pe mine. Cei doi, alături de Putin al Rusiei, fac parte din categoria „autoritariștilor”. Cei trei, alături și de alții (!), dezvoltă societăți în țările lor opuse societăților democratice.
Wikipedia îmi vine în ajutor, un ajutor simplificat, așa cum am nevoie acum.
Regimurile autoritare, neavând la bază o singură ideologie, își justifică legitimitatea prin diverse motive, precum patriotism sau naționalism, dezvoltare economică, „justiție socială” și necesitatea de a menține ordinea.O caracteristică politică a celor 3 (trei) lideri autoritari în țările lor este alegerea lor democratică. Un site turc remarca faptul că au primit votul a peste 50% dintre alegători. Toți au clamat patriotismul, chiar elemente ale naționalismului, dezvoltarea economică, justiția socială (partidul lui Erdogan este chiar al justiției !), ordinea publică etc. Dar toți !
O formă extremă a autoritarismului este totalitarismul.
Un site unguresc dar și unul turc remarcau că Erdogan și Orban au făcut pași concreți în direcția reducerii puterii parlamentelor lor și concentrarea puterii în mâna lor, la nivelul executivului. În Rusia, Duma de stat execută fără crâcnire ordinele lui Putin.
Fiecare lider autoritar are câte „un dușman intern”. Chiar dacă nu este în țară, este identificat în realizările acestuia. Erdogan îl are pe Gulen, Orban îl are pe Soros, Putin îi are pe rând, acum este la rând Navalnîi (unii au murit, alții și-au „donat” averile statului și au plecat pe coclauri). Fiecare are câte un „dușman” extern. Erdogan și Orban au Uniunea Europeană, „nazistă” și „fascistă”, „tiranică”, „abuzivă”, „birocratică”, liberală. Aici, o precizare: toți consideră liberalismul un pericol politic major ! Rusia îi are pe americani și NATO iar Uniunea Europeană este exemplul negativ care promovează, la granițele ei, politici „dăunătoare”.
La nivelul Uniunii Europene toate cele trei țări intră în aceeași categorie: autocrații în devenire ce pot trece, la un moment dat, la regimuri tiranice.
La nivelul Parlamentului European, grupul PPE a refuzat să susțină legea lui Viktor Orban privind învățământul. Delegații FIDESZ s-a supărat și au reproșat colegilor că nu sunt susținuți. Reacția unor parlamentari din alte țări este interesantă ! Un parlamentar din Luxemburg a cerut parlamentarilor maghiari din FIDESZ să plece din grupul parlamentar al popularilor europeni iar Ungaria să plece din Uniunea Europeană pentru că de ceva timp nu mai aparține valorilor UE ! Cred că au mai fost reacții de acest gen.
Umblând după informații despre cele de mai sus, mi-am amintit că pe timpul guvernării lui Traian Băsescu am fost foarte aproape de a deveni „sora” Ungariei lui Orban. O țară în care regimul autoritar ar fi devenit formă de guvernământ. Pentru că unele măsuri ale guvernului Boc, pe timpul cât au fost în coaliție de guvernare PDL și PSD dar și după aceea, când la guvernare erau PDL, UNPR și UDMR cu susținerea parlamentară a PSD, au semănat ca tip de acțiune politică cu ce face astăzi Viktor Orban în Ungaria, Erdogan în Turcia sau Putin cu Medvedeev în Rusia. Dacă îmi aduc bine aminte, după o întâlnire cu Viktor Orban, Traian Băsescu a susținut sus și tare că liberalismul este o ideologie depășită, că Uniunea Europeană este o construcție învechită aplicând principiile democrației liberale că Viktor Orban are dreptate când își susține interesele naționale. Cred că am scăpat ca prin urechile acului de regimul totalitarist pe care Traian Băsescu ni-l pregătea. Acum este numit „oportunist”, cam asta ar fi „ideologia” Partidului Mișcarea Populară pe care îl conduce.
Am scăpat și am reușit să intrăm într-o oarecare normalitate. Pericolul încă există ! PSD-ul susținut de ALDE (se pare că este în curs de destrămare !) promovează autoritarismul „clonei” lui Băsescu: infractorul Liviu Dragnea ! Iar „probe” avem din destul. OUG 13/2017 este una indubitabilă ! Măsurile guvernamentale fără cap și fără coadă luate doar pentru a asigura o masă electorală favorabilă PSD pentru viitoarele alegeri sunt alte dovezi ale regimului autoritarist. Pentru că astăzi autoritarismul drăgnist nu se poate impune, forțele opozabile fiind la fel de puternice - Președintele Klaus Iohannis și Justiția independentă, alte autorități ale statului -, PSD și ALDE pregătesc acapararea întregii puteri politice consumând resursele țării pentru coruperea alegătorilor. Anii 2018 și 2019 vor fi decisivi. Mergem înainte sau ne întoarcem la regimul autoritar sau chiar totalitar de dinainte de 1989.
O victorie a PSD și ALDE ar destabiliza complet sud-estul Europei. NATO se va retrage, la fel și Uniunea Europeană. Vom face o uniune cu Ungaria, Bulgaria (abia așteaptă !), Serbia, Turcia și, desigur, Rusia !
Din poză, din fericire, lipsește infractorul Dragnea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu