Alți lideri, alt nivel de ambiție pe fiecare țară, alte reguli.
FMI a convenit să nu mai combată protecționismul și nici să mai lupte împotriva schimbărilor climatice. SUA au alte priorități. După SUA s-au luat și alții, mai mari sau mai mărunței dar convinși că sunt în rând cu „lumea bună”.
Comunicatul Comitetului Monetar și Financiar Internațional, forul de conducere al FMI ne spune și ce anume vor face.
„Ne vom abține de la devalorizări concurențiale și nu vom ținti cursurile de schimb în scopuri legate de concurență”
„De asemenea, vom colabora pentru a reduce dezechilibrele globale excesive, prin urmarea unor politici corespunzătoare. Facem eforturi pentru a întări contribuția comerțului la economiile noastre”
În ce ne privește, avem o poziție națională care va trebui acordată cu poziția Uniunii Europene față de această nouă politică a FMI. Este evident că Uniunea Europeană va continua să lupte împotriva schimbărilor climatice. Ca atare, produsele europene vor fi încadrate reglementărilor europene. Produsele și serviciile terților, inclusiv SUA, vor fi acceptate dacă se încadrează în standardele UE.
Până la urmă, Uniunea Europeană este cea mai mare putere economică mondială. Este și una dintre cele mai ademenitoare piețe de desfacere pentru că are populația cea mai bogată.
Sunt curios care va fi răspunsul Comisiei Europene. Este sigur că vom avea un Consiliu European unde se va stabili o linie politică comună ce va fi supusă aprobării Parlamentului European și pe care Comisia Europeană o va pune în operă.
Este evident că protecționismul unor terți va primi protecționismul UE. Comerțul liber va avea de suferit.
Sursa: Agerpres
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu