vineri, 21 aprilie 2017

Surprinzător, Rusia a fost de acord cu o rezoluție a Consiliului de Securitate privind Coreea de Nord

Este surprinzătoare poziția Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU.

Cu două zile în urmă, Agerpres informa că purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia respinge ideea de sancțiuni împotriva Coreei de Nord, acestea fiind considerate ca inutile.

Astăzi, Agerpres informează că la Consiliul de Securitate al ONU s-a adoptat o rezoluție de condamnare a recentului tir cu rachetă al Coreei de Nord și al testelor nucleare ale acestei țări și amenință cu sancțiuni dacă toate acestea nu vor înceta.
Cele 15 țări membre ale Consiliului de Securitate condamnă în unanimitate 'comportamentul profund destabilizator' al Phenianului și îi cer să 'nu mai întreprindă alte teste nucleare'.
Activitățile ilegale de rachete nucleare și balistice ale Coreii de Nord au dus la escaladarea considerabilă a tensiunilor în regiune și dincolo de ea
De asemenea, Consiliul de Securitate amenință că va lua 'mai multe măsuri importante, inclusiv sancțiuni', pentru a obține ca Phenianul să-și abandoneze programele de înarmare, interzise de ONU.
Trebuie observat faptul că Rusia s-a trezit, la un moment dat singură în fața tuturor celorlalți membri ai Consiliului de Securitate. China semnând pentru proiectul de rezoluție de condamnare a Coreei de Nord. Agerpres spune că s-a ajuns la un compromis. Rusia a obținut „necesitatea unei soluții prin dialog” înainte de aplicarea măsurilor sancționatorii.

Ca de obicei, Rusia minte de îngheață apele. Uită foarte repede ce a făcut și dă vina pe alții. Reprezentantul Rusiei la CS, Piotr Ililciov a declarat (probabil fără să roșească) că Rusia nu a vrut să blocheze o rezoluție a CS de sancționare, vinovații fiind americanii care „au oprit discuțiile într-un mod abrupt”. Trebuie să ai o mare doză de nesimțire să faci astfel de „piruete” în fața tuturor celor cu care ești în dialog și care ți-au atras atenția că ai luat-o razna.

Între timp, Rușii declară că au terminat niște aplicații și au trimis forțe militare suplimentare la frontiera cu Coreea de Nord. Forțe, nu glumă ! China a masat și ea niște forțe la frontiera cu Coreea de Nord ba, mai mult, și-a deplasat în nordul țării una dintre unitățile cu  rachete balistice cu rază lungă de acțiune (între 10000 și 15000 km !), cu încărcături nucleare multiple. SUA aduce în zonă toate unitățile Flotei a 7-a, cu tot ce au ele în dotare. Și au !

Japonia solicită ca măsurile diplomatice să primeze în relațiile cu Coreea de Nord. La fel speră și Coreea de Sud. SUA sunt pornite să obțină soluții prin dialog și dacă nu sunt posibile să fie adoptate sancțiunile economice ce se impun. Propaganda Coreei de Nord că are capacitatea de a distruge SUA nu are acoperire. Toți „competitorii” știu asta. De aceea s-a acceptat varianta „dialogului” cerută de Rusia, se vor accepta sancțiunile internaționale și izolarea Coreei de Nord pentru a-i bloca programele nucleare. Fiind „ținta” propagandei lui Kim Jong-Un, SUA nu se sfiesc să arate că sunt gata și pentru eventuale acțiuni militare de prevenire sau ripostă.

Să observăm cum China se adaptează rapid la orice situație. Rusia lui Putin însă, se comportă precum Coreea lui Kim Jong-Un.

Niciun comentariu: