Citesc un articol la „ziare.com”. PNL sta pe un butoi cu pulbere care risca sa-l transforme in "cel mai mare partid mic". Acuzatii de manevre si cooperative
Jurnalistul care face o sinteză a frământărilor din filialele PNL unde au loc alegerile încheie cu avertismentul Președintelui Klaus Iohannis transmis delegaților PNL la Congresul PPE de la Malta: „daca nu veti face alegeri corecte, veti deveni in curand cel mai mare partid mic”.
Este evident că acolo unde sunt interese vor apare și disensiuni între grupuri. Este normal. Dar, de la simple suspiciuni la acțiuni directe de eliminare a adversarilor este cale lungă. Iar în unele organizații s-a practicat eliminarea adversarilor de către conducerile interimare.
Birourile politice locale alese pe sprânceană doar dintre susținătorii președinților interimari au votat, normal, moduri de organizare care favorizează un vot pentru cei aflați la conducere. Unde a fost nevoie, membrii PNL s-au înmulțit ca ciupercile după ploaie iar când a avut loc Comitetul de Coordonare au participat doar cei care, în realitate, sunt membri ai PNL, au ceva intim cu PNL. În alte părți au participat sau vor participa cei care nu au avut și nici nu au treabă cu PNL, au însă niște „angajamente financiare” de onorat (se vorbește despre 100 lei votul !). Trupe de mercenari.
Problema nu este doar locală. Este o problemă care afectează PNL la nivel național. Nu mai suntem în anii de dinaintea celui de al doilea război mondial, când acest gen de mișcări se pierdeau în anonimat, suntem la aproape 100 de ani după iar informația circulă mai repede decât punerea în execuție a unei decizii. Află toată țara iar PNL se face de rahat. Se pierde încrederea în partid chiar și acolo unde liberalii se dovedesc de bună credință. Însuși statutul social al PNL este o condiție care favorizează pierderea încrederii în comunitățile locale. PNL este singurul partid care promovează dezvoltarea individului pentru succesul comunității iar astfel de evenimente produc dezgust. PNL nu este PSD. Electoratul PNL este sensibil la astfel de comportamente. La PSD nu este o problemă.
La Teleorman: schimbarea unor presedinti de organizatii care nu il sustineau pe actualul presedinte, refuzul unor candidaturi dupa bunul plac al conducerii, intrari nelegale in baza de date, unde ar aparea persoane care nu au fost niciodata membri de partid. Se ajunge in situatia ilara ca orasele care aduc mii de voturi sa aiba mai putini delegati decat o comuna care a obtinut cateva sute de voturi.
La Constanța: dintr-o organizație cu 250 de membri s-au trezit cu o organizație cu 700 de membri fără ca intrarea „unor membri” în partid să respecte procedura statutară. Nici nu aveau cum din moment ce au fost introduși în baza de date de pe o „listă”. Comisia de arbitraj a partidului lucrează la relanti, să nu deranjeze cumva interesele „majore” ale „destinului stabilit de cine trebuie”. Nu a dat o soluție statutară într-un termen rezonabil situației de la Constanța așa că a avut loc Comitetul de Coordonare potrivit voinței „mușchiului” „celui desemnat”. Vorba aia, pauzele lungi și dese cheia marilor succese !
La Arad: șmecheria este tot la nivelul desemnării candidaților la Comitetul de Coordonare. În loc ca desemnarea să se facă pe UAT-uri, s-a făcut pe colegii senatoriale ! A se reține ! Pe colegiile senatoriale după legea veche, cea care nu a mai fost în vigoare la alegerile din decembrie 2016 ! Județul Arad este un singur colegiu, după legea care a stat la baza alegerilor parlamentare de anul trecut. Primarul Falcă însă are alte dorințe. Așa că ce contează o încălcare a Statutului PNL ! Dacă el are o altă organizare a partidului, după cum vrea mușchiul lui ?! Așa că primarul Falcă va aduce la Comitetul de Coordonare pe cine vrea el astfel încât să nu îi fie pusă în pericol candidatura. Iar situația este cunoscută la nivel central și ... acceptată pe motiv de „independență decizională, autonomie și descentralizare” a organizațiilor locale. Alo bre ! Unde este lege (statut), nu mai este tocmeală ! Când conducerea partidului acceptă încălcarea statutului, ajungem la balamuc.
La Giurgiu: S-au admis candidaturi ale unor persoane certate cu legea, se admit „noi membri” care, încălcând o prevedere internă, vor putea vota (Centrul spune că au dat recomandări care pot fi încălcate ?), tensiunile au ajuns la scandaluri publice și „contacte fizice”. Cum naiba să mai existe respect față de un partid care are astfel de „conducători” ?
Nu este prima oară când este pomenită „cooperativa” din PNL formată din Bușoi-Atanasiu-Petrache. Presa tot scrie și scrie. La Constanța, se spune că cei care au „decis” să se facă „altfel” au fost asistați de Bușoi și Raluca Țurcan. Mereu auzi de „cooperativă”. Dacă se continuă așa, Congresul PNL este în mare pericol de a nu mai fi credibil. Va fi degeaba. Și se va confirma atenționarea Președintelui Klaus Iohannis:
„Daca nu veti face alegeri corecte, veti deveni in curand cel mai mare partid mic” !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu