miercuri, 19 aprilie 2017

May a reușit. Parlamentul a aprobat alegerile anticipate.


AgerpresUPDATE Parlamentul britanic a aprobat convocarea alegerilor anticipate

Cu 522 de voturi pentru și doar 13 împotrivă, Parlamentul insularilor a aprobat anticipatele.

Theresa May a justificat necesitatea anticipatelor motivând că are nevoie de un mandat puternic pentru a negocia Brexit-ul cu Comisia Europeană. Ea îi acuză pe laburiști și pe liberal-democrați că vor să împiedice ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Să vedem, la alegeri, care va fi părerea britanicilor. Pentru că, să nu uităm, ce nu este interzis, este permis ! Iar Tratatul Uniunii Europene nu interzice „răzgândirea” statului care a făcut anunțul că vrea să părăsească UE ! Ca atare, o altă scrisoare, de „răzgândire” de această dată, va reface „starea de membru” a Regatului Unit la Uniunea Europeană. Cei care se vor grăbi să dea cu parul să fie liniștiți. Pot considera că eu „curăț pușca și vorbesc prostii”.

Să observăm că laburiștii și liberal-democrații au votat „pentru” chiar dacă în sondajele de opinie conservatorii au un avans semnificativ ! Oare de ce ?

Eu constat că britanicii au ajuns la calcule foarte complicate privind consecințele Brexit. Și-au făcut modele matematice în funcție de evoluția viitoare a afacerilor lor după părăsirea Uniunii Europene. Din câte înțeleg, vârful, bijuteria economiei britanice nu se simte de loc bine. Buricul financiar al lumii noastre dă semne de mare suferință. Are și de ce. Pleacă „magnetul”, agenția europeană de reglementare financiară pe continent iar marile bănci internaționale își vor muta sediile active acolo unde agenția europeană se va muta. Va pleca și agenția europeană a medicamentului și la fel ca la „banul ochiul dracului” vor pleca și firmele care o înconjurau. Normal, vor rămâne în Regatul Unit băncile și firmele de medicamente care există acum dar vor avea alt rol. Se vor adresa pieței britanice, se vor supune reglementărilor britanice, altă viață, altă traistă.

Cei din învățământ, marile universități, au reclamat că vor pierde granturile europene pentru cercetare și vor pierde și studenții. Două lovituri dintr-un foc. Cercetarea și învățământul sponsorizat din fonduri europene. Ba, cu cercetarea științifică este și mai grav ! Ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană înseamnă și ieșirea din programele spațiale ale Uniunii Europene ! Acum, Marea Britanie are o felii serioase din aceste programe. Este evident că tot ce există în Marea Britanie va fi retras pe continent. Construcție, cercetare științifică, cercetători etc. Nasol ! Nu mai spun de felia „Airbus” care prin retragere pe continent va lăsa peste 4000 de șomeri calificați în industria aeronautică. Și câte or mai fi legate de aceste programe aero-spațiale !

Cei din sistemul de sănătate și-au făcut și ei calcule. Ies din sistemul european și au probleme de reorganizare la nivelul statului britanic. Unii jurnaliști și analiști insulari spun că sistemul este supraevaluat. Hm ! A primit prea mulți bani ? Urmează o reducere a lui ?

Agricultura Țării Galilor va fi și ea în suferință. Este subvenționată de Comisia Europeană. Așa a reușit să trăiască până acum. Guvernul May nu i-a mai garantat subvențiile după părăsirea Uniunii Europene.

Să speculeze laburiștii și liberal-democrații aceste semne de întrebare ? O campanie anti-conservatori - pe tema Brexit-ului tare -, ar putea să schimbe opinia alegătorilor britanici. Mai ales dacă li se va spune că există șansa ca Brexit-ul să nu se finalizeze. Părerea mea, nu dau cu parul.

Niciun comentariu: