miercuri, 19 aprilie 2017

Kim Jong-Un se joacă de-a războiul. Provoacă.

AgerpresCoreea de Nord a difuzat o înregistrare cu simularea unui atac cu rachete asupra unui oraș american

Ne invită să vedem și articolul din Mail OnlineKim Jong-un smiles and waves as cheering crowd watches simulation of a US city being wiped out by a nuclear attack during North Korean celebrations


Oricare stat din această lume care are capacitatea de a se apăra ia în serios astfel de „mesaje” transmise de un stat care are capacități militare intercontinentale cu potențial distructiv la dispoziție.

Există o „linie roșie” pe care statele lumii trebuie să o respecte dacă vor să evite o confruntare militară. Trecerea peste „linie” se petrece, periodic. Sunt astfel verificate reacțiile statelor „țintă”. Rusia este expertă în materie. Ambițiile globale ale lui Putin au stat la baza încălcării majorității convențiilor europene privind respectarea echilibrului de forțe în Europa dar și în restul lumii. Astăzi Rusia nu mai respectă nici un tratat în domeniu. Coreea de Nord s-a luat după ruși și nu doar a trecut linia roșie, înaintează. A văzut că se poate, a văzut că SUA „dă doar din gură”, așa că a mers înainte. China s-a mulțumit să vadă un aliat că se întărește până când a constatat că o agresiune nucleară a Coreei de Nord asupra Coreei de Sud îi va afecta propriul teritoriu. Fără prezența SUA în Coreea de Sud, această țară ar fi fost deja în război cu Coreea de Nord. Japonia este și ea o țintă. Între cele două state coreene nu există un tratat de pace așa că formalitățile nu sunt luate în considerare.

Față de perioada Obama la conducerea SUA, „epoca răbdării strategice”, în perioada Trump se pare că se va aplica „lovitura preventivă”. Epoca răbdării strategice a permis unor state să „invadeze spațiul” ocupat de „puterile lumii”. Epoca răbdării strategice, adoptată și de statele membre ale Uniunii Europene, a dus la scăderea cheltuielilor pentru apărare, la reducerea severă a capacităților de reacție la posibile agresiuni militare. Ei bine, SUA se pare că revine la politicile anterioare de asigurare a supremației militare pentru propria siguranță. Și are toate motivele să o facă. Rusia, adversarul și partenerul internațional are niște ani buni înainte în procesul de modernizare a armamentului și de dezvoltare a forțelor sale armate. China se transformă radical (actualul președinte, Xi Jinping, restructurează armata chineză pentru a o face mai eficientă). Coreea de Nord a scăpat de sub controlul Chinei și are de ales între a provoca un război mondial sau retragerea după linia roșie depășită cu niște ani în urmă. Alegerea lui Trump este opțiunea strategică care îi permite să prevină un atac asupra teritoriului SUA din partea oricărui agresor.

Vom vedea ce se va întâmpla în viitor. Sunt trei mari puteri nucleare care vor fi implicate, că vor sau nu. SUA, Rusia și China. Fie convin să ia taurul de coarne și să cumințească Coreea de Nord, fie se va ajunge la o confruntare armată cu viitor imprevizibil. Iar măsurile diplomatice și de altă natură (economice în special) sunt primele care vor fi avute în vedere. China a oprit importul de cărbune din Coreea de Nord (una din principalele surse de finanțare ale acestei țări). Este evident că pot fi luate și alte măsuri de aceeași natură pentru a bloca economia nord-coreeană care asigură finanțarea cheltuielilor militare. O blocadă economică pentru o perioadă de timp ar putea deveni posibilă.

Kim Jong-Un va mai face un test nuclear subteran. Se pare că totul este pregătit. Forțează nota în permanență. Reacțiile principalelor state nucleare ale lumii trebuie să se vadă în zilele următoare. ONU a tot pronunțat interdicții. Fără aplicarea lor de către celelalte state ale lumii rămân doar vorbe goale.

Răspunsul la amenințările lui Kim Jong-Un nu au întârziat. Mike Pence, vice-președintele SUA a declarat, în Japonia, că răspunsul SUA va fi pe măsura administrației Trump și a forșelor armate ale SUA (aici).
"Vom contracara orice atac cu armă convențională sau nucleară", a insistat miercuri Mike Pence. Potrivit lui, replica va fi "zdrobitoare și eficientă", la înălțimea "hotărârii președintelui Trump și a forțelor armate ale SUA".

Niciun comentariu: