miercuri, 5 aprilie 2017

La Sectorul 3 București, am confirmat fuziunea. Avem conducere aleasă !

Noua conducere a PNL S3

Am terminat cu fuziunea. Mai bine spus, am confirmat o fuziune care s-a produs cu ceva timp în urmă (pe timpul interimatelor !), pas cu pas. Avem o conducere legal aleasă.

A fost adoptată și o declarație politică, „Pentru un liberalism civic în România”, o abordare liberală a doctrinei de dreapta în condițiile unei societăți în plină evoluție spre „epoca informațională”. O abordare care păstrează valorile liberalismului în centrul societății românești folosind pentru realizarea politicilor liberale nu doar partidul, ca organizație socială specializată, ci și forța oferită de societate prin membrii societății civile, în diferitele ei forme de organizare și acțiune. O abordare curajoasă prin faptul că recunoaște că politicul are limite peste care nu poate trece.

Voi pune declarația politică în altă postare.

Îmi doream să văd mai mulți membri ai PNL S3 cu drept de vot în sală. Bine, sala a fost arhiplină, dar măcar numărul delegaților prezenți să fi depășit numărul secțiilor de votare din Sectorul 3 București.

Florin Alexe a fost, de departe, liderul de necontestat. A primit 247 de voturi. La nivelul prim-vicepreședinților, Sulfina Barbu a primit 205 voturi iar Cristi Tudorache a primit 220 voturi. Conducerea interimară, aleasă în august anul trecut, a fost reconfirmată. Au reușit să ducă la bun sfârșit complicatul proces de unificare a două organizații care au avut culturi politice diferite. Iar prin declarația politică adoptată, organizația are deja o cultură politică proprie, cultură care urmează a fi însușită de toți membrii organizației și promovată. Sper, la fel ca alți colegi, în succesul noii abordări doctrinare. Este liberalismul în care credem cu toții însă, adaptat la epoca în care trăim. Mai mult, propune soluții privind obiectivele politice pentru viitor ale unei întregi națiuni, atât ca țară, de sine stătătoare, cât și ca membră a două mari comunități internaționale: Uniunea Europeană și NATO. Ca țară, mai simplu spus, trebuie să ajungem să spunem cu orgoliu „made in Romania” ! Normal, cu însemnele produselor fabricate în UE alături ! Pentru că putem !

M-am bucurat pentru faptul că organizația din care fac parte a ales să adopte poziția politică a „constructorului” politicilor liberale. Eu nu sunt de acord ca partidul să aibă ca scop politic lupta împotriva PSD, adversarul nostru politic, adversarul doctrinar. Consider că organizațiile care și-au propus să lupte împotriva PSD își ratează menirea. Acestea nu vor mai avea timp să construiască liberalismul în societățile în care activează. Nu vor mai avea timp nici să înțeleagă corect ce înseamnă liberalismul. Rezultatele lor la următoarele alegeri se vor baza pe emoții și nu pe fundamentul solid al societății care alege un mod de viață. Rolul organizațiilor politice este să formeze în comunitățile în care se înființează adepți ai unei vieți sociale bazate pe valori doctrinare. În cazul nostru, pe valorile liberale. Acele persoane vor deveni alegătorii de bază ai organizației la alegeri, vor fi stabili, vor dori ca valorile pe care le apreciază să fie puse în operă în actul de administrare locală și la nivel național. Iar în declarația politică adoptată ieri sunt liniile directoare către un astfel de comportament politic. Scopul PNL este să formeze societatea liberală.

A fost aplaudat, la „scenă deschisă”, Ludovic Orban, candidatul la președinția PNL. Atât în momentul în care a fost anunțat ca participant la lucrările Comitetului de Coordonare al PNL Sector 3 PNL cât și după ce și-a ținut discursul.

Există simpatie pentru Ludovic Orban, există apreciere pentru Ludovic Orban, sper să existe și suficiente voturi pentru ca el să devină Președintele PNL. Are ținută de lider. Nu este puțin lucru. Vorbește politic dar știe să fie și tehnocratul de care este nevoie la un moment dat. Rolul pe care îl va îndeplini va fi însă unul prin excelență politic !

Foarte importantă în discursul lui Ludovic a fost ideea deciziei politice. Aceasta trebuie coborâtă la nivelul membrilor organizațiilor de bază ale PNL. Ludovic a criticat ferm practica de până acum a luării deciziilor în PNL (de către conducerile interimare). Organizațiile nu au fost consultate când au fost luate deciziile politice majore. Atunci când au fost consultate iar organizațiile au indicat voința lor, deciziile finale au fost luate de către grupuri din conducerile interimare împotriva voinței majorității membrilor partidului. PNL a fost, o bună perioadă de timp, confiscat de grupuri de interese. Rezultatele au fost catastrofale. Nu se putea altfel. Când iei decizii împotriva voinței propriilor membri, aceștia nu le vor mai da viață.

Un alt aspect important în discursul lui Ludovic a fost prezența în emisiunile Tv, în presă, a unor membri ai PNL slab pregătiți sau pur și simplu ostili liberalismului. Cu astfel de „reprezentanți”, PNL a fost făcut „praf” în ochii populației. Acești „practicieni” ai mersului la Tv, ai interviurilor la presă, alături de conducerile interimare au contribuit la pierderea a aproape 20% din intențiile de vot pentru PNL. Bine, li se alătură „luptătorii” anti-PSD, cei care cred că a face politică înseamnă să înjuri adversarul sau să îl critici pentru orice.

Pentru că citisem cu destulă atenție declarația politică pe care am adoptat-o, m-am așteptat ca invitații să se refere la poziția organizației noastre, în cuvântările lor. Dacă nu direct, măcar prin ideile expuse. Pauză. Nu erau interesați de ideile politice, ei urmăreau altceva. Păcat. Din discursul lui Ludovic am desprins „punți” de legătură cu declarația noastră politică. Chiar dacă Ludovic a avut un discurs de prezentare a candidaturii lui la funcția de președinte a partidului ! Iar asta înseamnă că el, ca om politic, știe că este important să ai un rol politic bine determinat, bine creionat, funcțiile politice fiind doar poziții de responsabilitate politică. Nu un scop în viață.

Niciun comentariu: