I s-a cerut imperios să vorbească, a vorbit. Vorba unui jurist cu experiență, pe Facebook, nu a dat soluția, a sugerat-o.
Agerpres. Toader: Legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorul, ci judecătorul de contencios
"De principiu, hotărârile de guvern sunt acte normative infralegale cum se spune, sub lege, în ierarhia actelor normative. Hotărârile de guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. În această ipoteză, că e hotărâre de guvern, că este un ordin de ministru, verificarea legalității actelor normative infralegale se realizează de către instanța de contencios administrativ. Știți că multe hotărâri de guvern au fost atacate la instanțele de contencios administrativ, spre a se verifica de către judecător legalitatea unui act normativ inferior legii. Prin urmare, în opinia mea, legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorul, ci o verifică judecătorul specializat în contencios administrativ", a spus Toader, întrebat cum comentează decizia DNA de a ancheta emiterea unei hotărâri de guvern în dosarul Belina.
Perfect adevărat ! Așa este legal. Cineva, oricine, care ar fi avut un interes cu privire la cauză, putea cere unei instanțe de contencios administrativ. Dar, în cazul acestei spețe, cine să „protesteze” ?
Chiar așa. Cine ? Pentru că cei interesați, cei care reprezentau Statul, erau părtași la matrapazlâc ! Ministrul mediului, Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Ape, Lucia Varga, au semnat, voioase, un transfer ilegal. Au dus un monopol de stat la județul foarte interesat de afaceri obscure. Iar cucoanele de la mediu au făcut sluj la o cerere fără o finalizare. Spun eu și fără un control din punctul de vedere al pretenției Legii apelor, cu privire la folosirea apelor de către cei care doreau să investească. Nu doar a apelor ci și a resurselor minerale de pe insula Belina (există și o exploatare a resurselor minerale !). Iar aici, ei bine, aici ne legăm și de cursul de apă Dunărea pe care avem o frontieră de stat iar diferitele exploatări de minerale dar și activități umane sunt condiționate de legislația rezultată ca urmare a existenței frontierei de stat și a influenței lucrărilor pe maluri și în albii asupra traseului frontierei de stat.
Da, bre Tudorele, ai dreptate. Doar în parte ! Actul normativ infralegal poate fi contestat la instanța de contencios administrativ. Fapta de a coace și emite un astfel de act normativ poate face parte din infracțiunea de abuz în serviciu, prevăzută și pedepsită de Codul penal. Iar procurorii nu au treabă cu „oportunitatea” emiterii actului normativ ci au treabă cu legalitatea actului funcționarilor publici (așa cum sunt ei numiți în legea penală) care au lucrat un act normativ cu încălcarea legii.
Tactica PSD-ALDE de a duce în altă parte o problemă, de a o scoate din speță, funcționează la parametri ridicați. Dezinformați, dezinformați, dezinformați, așa a spus infractorul Liviu Dragnea la sfatul consilierilor lui din Israel !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu