duminică, 17 septembrie 2017

Putere contra viață


AgerpresCasa Albă îl contrazice pe comisarul european pentru schimbările climatice: nicio schimbare în privința Acordului de la Paris
Lindsay Walters, adjunctă a secretarului de presă al Casei Albe, a difuzat un comunicat în care arată că "nu s-a produs nicio schimbare în poziția Statelor Unite privind Acordul de la Paris". "După cum a spus clar președintele, Statele Unite se vor retrage dacă nu putem participa în termeni mai favorabili pentru țara noastră", a adăugat ea. După câteva minute, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, a susținut la rândul său aceeași idee într-un mesaj în rețeaua Twitter: "Poziția noastră față de acordul de la Paris nu s-a schimbat. @POTUS (acronim pentru President of the United States — președintele SUA) a fost clar, SUA se retrag dacă nu obținem termeni pro-americani".
Reacțiile sunt ca urmare a declarației Comisarului european pentru acțiune în domeniul climei și energiei, Miguel Arias Canete care a afirmat (neoficial !) că trimisul SUA la reuniunea de la Montreal, dedicată stabilirii unor măsuri pentru punerea în aplicare a Acordului de la Paris, „ar putea căuta formule de angajament față de termenii acordului semnat în 2015, la Paris”. Declarația a deranjat pe Trump și de aceea au apărut reacțiile. Formularea fruntașului european lasă de înțeles că SUA „o dau cotită” și caută „împăcarea”. Nu se face!

Formulările reprezentanților Casei Albe au un loc de întors. Ca de altfel mai toate declarațiile SUA sub conducerea lui Donald Trump (dar și mai înainte). Termenii Acordului de la Paris care angajează SUA. Acordul de la Paris „atacă” baza economiei americane: cărbunele, petrolul, gazele naturale, metalurgia și siderurgia (în bună parte „exportate” în statele mai puțin dezvoltate pentru a nu polua SUA), agricultura intensivă, creșterea vitelor etc. Iar schimbările ce sunt necesare costă al naibii de mult! Iar Trump nu are chef ca SUA să piardă prima poziție în lume de dragul acestor costuri. De aceea cere cu insistență ca SUA să primească alți termeni ai angajamentelor. Ceva în genul „de acord, dar ... mai târziu”.

Imediat nu se va obține ceva. Dacă însă statele lumii aleg calea respectării Acordului de la Paris în termenii conveniți, SUA se pot trezi în situația în care efortul lor de a rămâne primii va fi mai puțin recompensat. Mai puține hidrocarburi în comerț înseamnă mai puține venituri. Schimbarea în comportamentul alimentar al restului lumii înseamnă mai puține venituri. Renunțarea la mașinile consumatoare de hidrocarburi înseamnă mai puține venituri din export etc.

Suntem în 2017. Eu cred că Trump și echipa care îl asistă a calculat pragmatic acest mandat. El, ca om, are peste 70 de ani. Mandatul este de 4 ani. Acordul de la Paris este încă în faza „intențiilor care vor fi materializate”. Este în faza cunoașterii și acceptării de către populațiile statelor semnatare. Are de trecut pragul acceptului forțelor politice din fiecare stat, chiar dacă statul respectiv, sub o anumită conducere politică, a semnat acordul. Nu este încă acceptat de toate forțele politice ale statelor semnatare! Din aceleași considerente pe care le pune Donald Trump pentru a refuza acordul. Costă enorm de mult să schimbi industrii, economii, tipuri de agricultură, să creezi alte resurse de dezvoltare pentru statele dependente de economiile „americanizate”. Eliminarea monoculturilor din statele slab dezvoltate trebuie acompaniată de introducerea altor tipuri de resurse prin contribuția statelor dezvoltate. Timp și bani. S-a ajuns în situația în care se acceptă extremele climatice pentru supraviețuirea economică. Competiția economică „acceptă” schimbarea climatică și consecințele schimbării.

Statele nordice din UE și Norvegia își pot permite să anunțe că din anul 2025 nu vor mai fi permise pe drumurile publice mașinile care consumă hidrocarburi. Își pot permite. Chiar dacă industria auto nu este foarte dezvoltată pentru a face înlocuirea. Vor exista camioane cu propulsoare electrice în zonele polare sau în statele foarte slab dezvoltate ? Evident că nu. Iar Trump și echipa lui știu aceste lucruri. Știu și europenii. Politicienii fac frumos la Tv iar industriașii caută să profite de orice portiță de oportunitate. Luptăm în Europa împotriva schimbărilor climatice dar vom produce mașini pe hidrocarburi pentru lumea mai „săracă”. Producem avioane și nave. Excepțiile care folosesc energia electrică obținută din surse regenerabile sunt pentru acțiuni de mică anvergură.

Distrugerile provocate de fenomenele naturale extreme devin oportunități pentru cei care pot reface sau construi case, pentru cei care produc mobilă și aparatura casnică. Cei care au avut mașini și au potență financiară vor cumpăra noi mașini. Pentru unii, fenomenele extreme sunt o mare oportunitate. Așa cum războaiele au devenit și sunt oportunități pentru cei care reconstruiesc.

Oare cât de detaliată este poziția SUA exprimată de Donald Trump?

Niciun comentariu: