vineri, 29 septembrie 2017

Rodul guvernărilor PSD - ALDE. După programul de guvernare Dragnea-Vâlcov-Tăriceanu



Unele partide politice și ONG-uri cu activitate îndreptată spre actul politic au tot atras atenția asupra derapajelor grave de la o guvernare responsabilă în cazul atât al guvernului PSD-ALDE Grindeanu, demis de infractorul Liviu Dragnea după „evaluarea” tătucului „programului de guvernare al PSD”, Darius Vâlcov (fost PSD refugiat la PSD), pentru că nu a aplicat „la virgulă” programul plin de fantezii economice cu sediul în promisiunile electorale din anul 2016, cât mai ales în cazul guvernului PSD-ALDE Tudose (Terente, după porecla dată de jurnaliști și internauți), guvern iresponsabil dar la care a ajuns scadența fanteziilor vâlcoviene. Iar scadența sună a naibii de urât. Preiau de la Agerpres o sinteză.

Val de scumpiri de la 1 octombrie: cresc prețurile energiei electrice, gazelor, carburanților și alimentelor, precum și ratele la credite

Facturile la energie electrică și gaze, precum și prețul carburanților la pompă se vor majora din nou de la 1 octombrie, ceea ce va produce un val de scumpiri în lanț pentru cele mai multe produse și servicii, în special pentru alimente, toate acestea concomitent cu creșterea ratelor la bănci.


  • În ceea ce privește prețul energiei electrice, Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a decis că, de la 1 octombrie, va exista o majorare pentru consumatorii casnici de 0,03 lei/kWh. Președintele ANRE, Niculae Havrileț, a explicat, pentru AGERPRES, că aceasta înseamnă o scumpire cu 3,45 lei pe lună pentru un consum mediu de 100 kWh.


  • Totodată, vicepreședintele ANRE, Emil Calotă, a anunțat că prețul gazelor pentru consumatorii casnici va crește, în medie, cu 6% în al patrulea trimestru al anului. Comitetul de reglementare al reglementatorului nu a aprobat încă această decizie, care ar urma să fie luată săptămâna viitoare.


  • În plus, Guvernul a decis majorarea accizei la carburanți cu 0,16 lei pe litru de la 15 septembrie, urmând ca o creștere similară să aibă loc de la 1 octombrie, așa că ziua de duminică vine și cu o nouă scumpire la pompă. Pe data de 15 septembrie, când a avut loc prima majorare a accizei, petroliștii au scumpit carburanții cu 9 bani pe litru, potrivit informațiilor obținute de AGERPRES de la companiile din domeniu. Însă prețurile au fost modificate în sus chiar și înainte și după această dată.


  • Astfel că, potrivit site-urilor companiilor petroliere, prețul celor mai ieftine sortimente de carburanți a ajuns aproape de 5 lei pe litru, după ce, la mijlocul lunii septembrie, era de circa 4,7 lei la motorină și 4,8 lei la benzină. În ceea ce privește sortimentele premium, acestea au depășit deja pragul de 5 lei pe litru.


  • Problema cea mai mare este că aceste produse — energie, gaze și carburanți — sunt folosite în masă și duc la scumpiri în lanț pentru aproape toate produsele și serviciile din economie, întrucât ele influențează atât costurile de producție, cât și segmentul de transport și comercializare.

  • Spre exemplu, este de așteptat ca alimentele să se scumpească în final cu 5-6%, consideră Dragoș Frumosu, președintele federațiilor sindicale din industria alimentară.


  • "Dacă, pentru producători, toate aceste scumpiri înseamnă 2-3% în mod direct, la raft s-ar putea ca prețul să fie cu 5-6% mai mare. Aceasta deoarece transportul influențează materia primă, dar costul de transport înseamnă și transportul de la producător la comerciant. Apoi scumpirea energiei electrică este suportată, la fel, atât de producător, cât și de comerciant", a declarat Frumosu, pentru AGERPRES.


  • El a arătat că produsele care se vor scumpi cel mai mult sunt carnea, produsele din carne, laptele, produsele lactate și pâinea.


  • "Deci chiar dacă s-a mărit salariul, omul are și cheltuieli mai mari, pentru că dă mai mult pe energie, gaze, mâncare, abonamentul de transport", a mai arătat Frumosu.


  • Totodată, ratele la bănci ale românilor vor crește și ele, odată cu nivelul ROBOR, rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele.


  • Vineri, ROBOR la trei luni era pe piața interbancară la nivelul de 1,58%, față de 1,46% în ședința de joi și față de 0,87% la începutul anului.
Pentru a completa imaginea catastrofală a guvernării PSD-ALDE după fanteziile lui Vâlcov susținute cu inconștiență de infractorul Liviu Dragnea, pun mai jos și o evaluare a senatorului Florin Cîțu (PNL) la obiect:


Dragnea, nu te face ca nu auzi ce iti spune economia reala!

1. Dobanzile pe termen mediu si lung au crescut constant de la inceputul anului aratand o erodare a increderii investitorilor in perspectivele Romaniei (acestia cer un randament mai mare pentru a investi in economia noastra, pentru ca vad un risc mai mare).

2.Moneda nationala s-a depreciat constant de la inceputul anului aratand neincrederea investitorilor in economie, mai ales pe termen scurt.

3. Dobanzile pe termen scurt, ROBOR, au inceput sa creasca in ultima perioada in special datorita interventiilor bancii centrale in piata valutara pentru a tempera deprecierea leului (depreciere cauzata de masurile PSD din ultimele 8 luni). Banca centrala se foloseste de aceasta situatie pentru a retrage lichiditate din piata interbancara si astfel semnaland ca incepe un ciclul de politica monetara restrictiva. Mai simplu, BNR ne anunta ca urmeaza CRESTEREA dobanzii de politica monetara!!!

  • Dobanzi mai mari atat pe termen scurt ca si pe termen lung impreuna cu o moneda mai slaba arata ca investitorii percep masurile din ultimele 8 luni ca pe niste masuri care vor duce la cresterea preturilor PESTE tinta de inflatie a BNR. Astfel PIATA deja anticipeaza o dobanda de politica monetara mai mare in urmatoarele luni.
  • Politica monetara restrictiva (cu dobanzi mai mari) se va vedea in primul rand in temperarea dinamicii cresterii economice.
  • O crestere economica mai mica si pastrarea cheltuielilor publice curente si estimate la nivelul actual duce automat la EXPLOZIA deficitului bugetar!!!

Guvernul PSD, chiar daca uraste piata, ar trebui sa tina cont de semnalele pe care le trimit atat dobanzile cat si moneda nationala.

Asta inseamna ca guvernul PSD sa tinteasca un deficit bugetar de 2% in 2017, de 1% in 2018 si echilibru pentru 2019/2020. DAR, si aici este un mare DAR, aceste tinte trebuiesc atinse prin reducerea cheltuielilor bugetare nu prin cresterea taxelor.

Din pacate pentru noi asta ar insemna ca Dragnea sa stie sensul cuvantului "responsabil". Si nu este cazul.

Trebuie să „mulțumim” celor care au dat dovadă de iresponsabilitate în anul 2016 și nu s-au prezentat la vot. Nu au avut cu cine vota ? Au avut, dar s-au considerat „superiori prostimii” care a mers la vot. Va suferi „prostimea”, asta le este soarta, dar vor suferi și ei. Mulți vor ajunge la „nivelul” prostimii pe care au desconsiderat-o, dacă nu chiar mai jos. Și, zău că merită !

Niciun comentariu: