sâmbătă, 16 septembrie 2017

Un Brexit complicat. UK își reevaluează politicile comerciale



Merge greu cu Brexit-ul. Comisia UE care negociază este nemulțumită de rezultate. Negociatorii britanici comunică „rezultate satisfăcătoare” dar fără a avea de partea cealaltă confirmarea. Nici cu privire la soarta expaților UE din Reagtul Unit și a expaților britanici din statele UE, nici cu privire la situația frontierei terestre a UE cu UK în Irlanda, nu mai spun despre obligațiile financiare angajate de Londra în cadrul proiecției financiare a UE până în 2001. Singura grijă a briților este viitoarea relație comercială cu UE.

Membrii cabinetului May sunt pe teren. Hammond s-a întâlnit cu grupul de la Vișegrad de la care speră să obțină o susținere pentru o prelungire a raporturilor UK cu UE, chiar dacă UK va anula, prin legea existentă acum în Camera Comunelor, toate legăturile juridice cu UE. Ceva greu dacă nu chiar imposibil.

La București a venit ministrul secretar de stat pentru Comerţ Internaţional, Greg Hands care a promis, din partea guvernului britanic, un suport financiar de 4 miliarde lire sterline pentru a-i ajuta pe exportatorii britanici și pe importatorii români să își intensifice schimburile comerciale. Exportatorii britanici și importatorii români ! A se reține ! Sursa: euractiv.

La Florența va merge Theresa May care va avea misiunea de a lămuri pe italieni, a-i încuraja să sprijine economia britanică.

Câteva observații se cuvine a face. Mai ales că zilnic urmăresc zbuciumul briților cu privire la Brexit.

Au făcut un referendum cu scop de șantaj la CE. Din nefericire pentru ei, referendumul având o cauză politică internă a conservatorilor - Cameron a făcut pe placul radicalilor pentru a rămâne în funcția de prim-ministru -, referendumul a dat câștig de cauză naționaliștilor. Guvernul britanic nu a fost pregătit pentru un rezultat favorabil ! Au fost convinși că briții sunt suficient de educați și buni cunoscători ai UE astfel că pragmatismul lor va prevala și referendumul va pica. Nu au avut toate datele corecte.

Cu tot aportul Rusiei - prin intermediul „războiului cibernetic” -, trei țări europene au ales rămânerea în Uniunea Europeană: Austria, Olanda și mai apoi Franța. Marea Britanie „a căzut de fazan”. La fel ca Grecia care sub influența lui Varufakis (ministrul de finanțe al lui Tsipras) a sperat să rupă „zona euro”. Acum, Varufakis își face mendrele în Marea Britanie, profesor, învățând studenții că „euro” este pe moarte, că UE este „câh” și alte alea.

Comerțul nostru cu Regatul Unit este în valoare de 3,6 miliarde lire sterline. Undeva la 4% din comerțul extern al României. Dacă ne uităm la paritatea lira sterlină/euro, vedem că a ajuns la 1,08 euro/liră sterlină ! Iar prognoza este ca lira sterlină să scadă și mai mult în perioada următoare, chiar până la 29 martie 2019 când Marea Britanie va părăsi de facto Uniunea Europeană, cu sau fără acord de separare.

Mai trebuie să știm că Marea Britanie are o mare particularitate: economia briților are 80% servicii ! Serviciile lor vor fi cele mai afectate în cazul Brexit-ului ! Pierd agențiile europene bazate pe serviciile financiare cu euro și medicamente. Serviciile legate de producătorii continentali vor fi pierdute când producătorii se vor retrage pe continent pentru că în caz contrar, producția lor din Marea Britanie va deveni mai scumpă iar concurența nu va refuza „pleașca” ! Iar producătorii continentali cei mai afectați sunt în Germania, Olanda, Franța, Italia.

Briții s-au lăudat la București faptul că avem în România 5.000 de companii britanice. La Ambasada României în Regatul Unit avem o foarte scurtă listă a celor mai importante companii britanice în România (aici). Energie (servicii), medicamente, neferoase (producție primară), lanțuri și sârmă. Hm. Să tot faci rachete cu așa contribuție.

Între timp, serviciul de imigrări de la Londra trimite „imigranților” români, de fapt tuturor „muncitorilor europeni”, anunțuri privind obligația de părăsire a Regatului Unit. S-au grăbit. Și-au cerut scuze. Dar trebuie spus că în 2019 treaba va fi foarte urgentă. Din martie 2016 până în martie 2017, Regatul Unit „a scăpat” de 122.000 de „imigranți” europeni din Uniunea Europeană. S-au bucurat guvernanții, s-au felicitat însă astăzi o dau cotită. Datele venite de la companii și instituțiile de învățământ, din sistemul de sănătate etc. le spun că le pleacă cei calificați pentru acțiuni și servicii specializate, înalt calificate. Oameni cu salarii înalte foarte buni plătitori de taxe și impozite. Plecările din Marea Britanie a „expaților” europeni deveniți peste noapte „imigranți” nedoriți au tendința să se amplifice. Au decis să le „ofere” celor cu calificări (obligatoriu calificări !) reduse rezidențe de până la 2 ani după care „ura și la gară” (fără alte beneficii în afara venitului care va fi !) iar celor înalt calificați rezidențe de la 3 la 5 ani, cu „aceleași beneficii”. Am observat din diverse comentarii că expații din Marea Britanie nu sunt încântați de oferta lui May.

Comisia Europeană a avertizat Marea Britanie că serviciile pe teritoriul Uniunii Europene oferite de către o firmă dintr-o țară terță trebuie să aibă un sediu juridic în spațiul Uniunii Europene. Mai pe șleau spus, firma din Marea Britanie care oferă servicii (de orice natură) în statele membre ale Uniunii Europene trebuie să fie persoană juridică a statului Uniunii Europene în care își are sediul fiscal. Va plăti taxe și impozite în Uniunea Europeană. Prin noile reglementări europene, vor putea să dea investitorilor doar dividendele ! Nasol moment !

Pe noi ne interesează enorm de mult situația românilor care sunt în Marea Britanie sau au fost la lucru în Marea Britanie sub protecția prevederilor legislației europene. Dacă Guvernul May nu mai vrea să aplice din 29 martie 2019 nici o lege a Uniunii Europene cu privire la cei care au lucrat până la un moment dat sub protecția legislației europene privind forța de muncă, atunci românii în cauză, la fel ca toți ceilalți europeni continentali, vor suferi o mare nedreptate. Practic, guvernul Regatului Unit le va confisca drepturile de proprietate obținute ca urmare a contribuțiilor individuale la fondurile de pensii și de asigurări sociale de sănătate !

Am devenit suspicios cu privire la Marea Britanie și intențiile ei. Mai ales că după plecarea Marii Britanii din UE, CE va repune pe tapet reglementările UE privind raporturile cu „paradisurile fiscale”. Amenințarea unor politicieni britanici că UK „va sancționa” UE transformându-se într-un mare „paradis fiscal” are pregătită reacția adecvată. Astăzi, insula Jersei are rolul de a ascunde averile sau unele fonduri de pe insula mare. Ce va mai fi mâine ?

Niciun comentariu: