miercuri, 6 septembrie 2017

Partenerul strategic Ungaria mai pune „o frână” României

O știre destul de jenantă. Ungaria și-a suspendat susținerea pentru aderarea României la OCDE.

România are ca obiectiv strategic aderarea la OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) pentru a avea acces deplin la toate oportunitățile pe care apartenența la organizație le aduce. De exemplu, accesul la surse de finanțare care merg doar către statele membre ale OCDE.

În toamnă, se așteaptă ca România, alături de alte țări, printre care Bulgaria și Croația, să fie invitată să devină membru cu drepturi depline. Pe site-ul MAE găsesc o condiție: „Consensul politic al membrilor OCDE pe marginea candidaturii române (susţinerea politică a tuturor membrilor organizaţiei pentru aderarea României)”.

Anunțul Guvernului Ungariei de retragere a sprijinului pentru aderarea României la OCDE este, în practică, blocarea accesului. Astfel, România va fi obligată să reia toate procedurile de aderare și să obțină din nou acceptul fiecărui stat membru al OCDE pentru aderare. Iar dacă Ungaria consideră nu „nu merităm”, vom fi din nou blocați. Comportamentul Ungariei poate fi același și cu privire la obiectivul României de a deveni stat membru al Spațiului Schengen !

Situația este prezentată de Agerpres în două articole (aici și aici):
UPDATE Ambasadorul României, convocat de MAE ungar în urma deciziei justiției române privind Liceul Teologic Romano-Catolic;
Ungaria nu mai acordă sprijin aderării României la OCDE; MAE consideră că reacția contravine mesajelor de deschidere recente

Sunt suficiente datele din articolele Agerpres pentru a înțelege situația. O instanță de judecată competentă a constatat că un liceu cu predare în limba maghiară a fost înființat cu încălcarea legii. Autoritățile locale au fost obligate să aplice hotărârea judecătorească. Liceul a fost desființat (prin hotărârea judecătorească) iar ISJ nu i-a mai alocat elevi.

Protestul Guvernului ungar este un șantaj și o ingerință gravă în viața internă a României. Am pus o poză care îl are și pe Kelemen Hunor, pentru că el este „puntea de legătură” a șantajului maghiar asupra României. El este un fel de apendic al Guvernului maghiar în România care duce „cuvântul” lui Viktor Orban nu doar în comunitățile maghiare ci și în Parlament sau la guvern ca să nu mai spun la autoritățile publice locale. El, Hunor, este cel care întreține scandalul cu liceul declarat ilegal de Justiție.

Este absurd. Un stat vecin, care chipurile se declară partener strategic, „sancționează” pur și simplu România pentru că se aplică legea ! Este mai mult decât absurd ! Este un șantaj ordinar. Și nu este la prima acțiune de acest fel. Ungaria a mai declarat, prin reprezentanții săi, că va fi un refugiu pentru maghiarii condamnați de instanțele române, mai ales pentru politicienii maghiari !

În comunicatul MAE legat de eveniment se arată poziția României:
În ceea ce priveşte conexarea situației Liceului Romano-Catolic de la Târgu-Mureș de alte subiecte, precum sprijinul acordat aderării României la OCDE, aceasta este complet inadecvată, inamicală şi contraproductivă. România îndeplineşte criteriile pentru aderarea la această organizaţie, fapt recunoscut de parteneri, inclusiv de Ungaria, care a exprimat recent intenţia de a susţine candidatura României. În acelaşi timp, România respinge orice fel de abordare condiţională în relaţia bilaterală”.
Acțiunea Ungariei se înscrie în scenariul „izolarea României de spațiul Uniunii Europene”.

În 2002, pe timpul unor negocieri cu Ungaria, reprezentanții maghiari afirmau că România este incapabilă să adere la Uniunea Europeană înainte de 2025. Dar, „nu era siguri” nici de această dată.

De la un timp, Ungaria are un comportament față de Uniunea Europeană care oprește atenția UE la frontierele Ungare. A blocat BRU(A) scoțând Austria din „capătul” conductei de transport gaze. România prin compania Transgaz a comunicat că fiecare stat de pe traseu are obligația să își execute propria lucrare. România își va executa lucrările pe teritoriul României, mai departe este problema Ungariei. Normal. Revenind la Ungaria, se constată că motivele ungare sunt de stupide - complexitate tehnică ! De fapt, este o răzbunare pe Austria care a creat împreună cu Cehia și Slovacia un grup de lucru pentru promovarea în comun a intereselor zonei în spațiul Uniunii Europene. Astfel, Grupul de la Vișegrad a slăbit. Cehia și Slovacia nu mai sunt de acord cu comportamentul Ungariei și al Poloniei.

Ungaria a adoptat un pachet „de nemulțumiri” la adresa României, toate existente în „programele politice” ale UDMR - îmbogățite de fiecare dată când Ungaria are un anume interes pe teritoriul României !
Secretarul de stat Levente Magyar a transmis surprinderea guvernului ungar față de situația în care se află respectivul liceu și a spus la o conferință de presă că acțiunea autorităților române echivalează cu "un atac împotriva Bisericii Catolice, a minorității ungare, copiilor, familiilor și procesului de restituire în România"
În orice moment, cu oricare dintre elementele „de nemulțumire” de mai sus, Ungaria va bloca o acțiune majoră a României în procesele de integrare în organizațiile Uniunii Europene sau de la alt nivel în care Ungaria este membră și aderarea se produce „prin consensul politic al tuturor membrilor” ! Să ne așteptăm la mai multe mizerii din Ungaria. Să ne gândim la variante de ocolire a Ungariei pentru ajungerea în spațiul Uniunii Europene: cu infrastructura de transport, cu infrastructura energetică - gaze și electricitate -, cu tot ce putem duce mai departe în cadrul comerțului intra-comunitar. Ungaria este decisă să ne blocheze, să „ne captureze”, să facă jocul Moscovei pentru distrugerea Uniunii Europene și slăbirea statelor din estul Europei în fața pretențiilor Moscovei de refacere a zonei de influență în spațiul european.

Niciun comentariu: