Pe holurile Parlamentului, după ce informația privind avizul negativ al CSM a devenit public, jurnaliștii au dorit să afle părerea liderului opoziției, președintele Ludovic Orban (PNL). A exprimat un punct de vedere complet, în consens cu punctul de vedere exprimat, ulterior, de către Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al Președinției.
Pe rând.
Președintele Ludovic Orban (PNL):
„Este un aviz normal. Guvernul trebuie să ţină cont de avizul Consiliului Superior al Magistraturii care, în conformitate cu Constituţia, este garantul asigurării independenţei Justiţiei şi să renunţe la toate prevederile din proiectul de lege care încalcă independenţa Justiţiei. Încă de la prezentarea propunerilor formulate de ministrul Justiţiei, PNL a spus categoric că suntem împotriva schimbării procedurii de numire a şefilor de parchete, că suntem împotriva subordonării Inspecţiei Judiciare de către ministrul Justiţiei, suntem împotriva încălcării autonomiei procurorului de caz prin acordarea dreptului şefului ierarhic de a anula o decizie, o rezoluţie a procurorului de caz nu numai pe motive de legalitate, ci şi pe motive de temeinicie şi, de asemenea, suntem împotriva înfiinţării unui departament la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care să se ocupe în mod special de eventuale infracţiuni de corupţie săvârşite de magistraţi. Toate aceste propuneri dezvăluie un plan diabolic al coaliţiei de guvernare de a subordona politic Justiţia, de a anula orice fel de independenţă a Justiţiei
Avizul CSM este consultativ, dar ministrul Justiţiei a afirmat tare şi răspicat, fără posibilitate de interpretare, că va înainta proiectul de lege în forma în care va ieşi din CSM. Aşteptăm să se ţină de cuvânt. Din păcate, presiunile politice exercitate de Dragnea şi de Tăriceanu asupra ministrului Justiţiei este posibil să îl determine să îşi calce cuvântul pe care l-a dat şi să insiste pe promovarea iniţiativei legislative în forma în care a prezentat-o public. În ce ne priveşte, ne opunem cu toate forţele acestor prevederi legale care ar reprezenta o întoarcere în timp de cel puţin 20 de ani, la o situaţie pe care niciun român nu şi-o mai doreşte”
Președintele Ludovic Orban (PNL) a somat Guvernul să retragă acele prevederi nocive din propunerea legislativă și să renunțe la ideea de a subordona politic Justiția.
La Palatul Cotroceni, Mădălina Dobrovolschi a prezentat punctul de vedere al Președintelui Klaus Iohannis.
„Președintele României a luat act de evaluarea CSM, care este identică cu propria sa analiză. Președintele apreciază că CSM, în calitate de garant al independenței Justiției, a evaluat în detaliu și cu mult profesionalism propunerile ministrului Justiției înainte de a le respinge. Chiar dacă acest aviz este unul consultativ, Guvernul și Parlamentul nu au cum să ignore acest semnal clar venit din partea CSM”
Reacții în același sens sunt și de la alte organizații ale societății civile. La Cotroceni au fost primiți reprezentanți ai unor ONG-uri care au cerut intervenția Președintelui României pentru blocarea inițiativei puterii PSD-ALDE de a subordona politic Justiția. Demersul acestor ONG-uri este susținut și de Dacian Cioloș și „Platforma România 100”.
Este evident că societatea românească trebuie să se trezească și să se implice mai mult în viața politică a țării. Este păgubitor să aibă doar reacții - protestele din stradă sunt reacții -, în loc să acționeze pentru prevenirea unor astfel de derapaje grave de la democrație.
Absența de la votul pentru Parlament din decembrie 2016 a celor peste 60% dintre cetățenii cu drept de vot a permis investirea cu putere politică în Parlament și la Guvern a celor care astăzi „se luptă” cu Justiția, a celor care astăzi modifică legile Justiției pentru a controla politic modul în care procurorii își îndeplinesc atributul constituțional de „protejare a intereselor generale ale societății”, în mod evident prin blocarea acelor acțiuni care ar avea în centrul lor actele infracționale ale politicienilor aflați la putere, care ar controla, astfel, prin acțiunile politice directe asupra procurorilor și a cauzelor instrumentate de aceștia însuși actul de justiție. Pentru că o cauză penală care nu ajunge la o instanță de judecată este o cauză pierdută. Iar exemplele de corupție sub aspectul neîndeplinirii atribuțiilor funcționale la unii procurori avem. Ei bine, acum se încearcă, de către puterea PSD-ALDE, legiferarea acestui comportament din partea procurorilor prin decizia politică a celor care sunt la guvernare. Iar fără justiție, nu mai avem dreptate! Cei păgubiți de acțiunile infracționale ale politicienilor care dețin temporar puterea administrativă nu mai ajung să își afle dreptatea și nu mai ajung să își recupereze paguba. Iar într-o astfel de situație nu mai suntem într-o democrație ci într-o altă formă de guvernare: tiranie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu